Amenajarea casei

#locuinta #sanatate #curatenie #umezeala #mucegai

Cum sa reduci umezeala si mucegaiul in casa

Igrasia este o problema frecventa, intalnita in incaperile prea umede. Chiar daca ai senzatia ca orice ai face nu scapi de mucegaiul de pe pereti, afla ca sunt cateva lucruri esentiale in prevenirea acestui fenomen inestetic si nesanatos. Iata cum poti preveni umezeala si mucegaiul din casa ta.

 

1 Evita accentuarea umezelii

Foloseste o , este bine sa inchizi usa bucatariei in timpul gatitului si sa deschizi fereastra. Multe persoane sunt tentate sa profite de caldura emanata de aragaz in timpul gatitului, pentru a incalzi si restul casei. Evita sa faci acest lucru, deoarece aburii cu particule de mancare se vor depune pe mobila, tapiserii si haine, ducand la dezvoltarea de bacterii urat mirositoare.

Uscarea hainelor in casa este un alt factor generator de umezeala excesiva si igrasie. In cazul locuintelor fara balcon, aceasta pare a fi cea mai rapida si simpla metoda de uscare. Este bine sa ai in vedere achizitionarea unui uscator de rufe, pentru protejarea sanatatii intregii familii.

Curata petele de lichide de indata ce acestea s-au format. Fie ca versi un pahar cu apa sau o ceasca de cafea, lichidul se va usca greu, lasand in urma un aer inchis si umed. In perioadele reci, riscul de aparitie a mucegaiului este mult mai ridicat, deoarece ventilarea aerului se produce mai rar.

2 Verifica si repara sursele de umezeala

Iata cateva cauze ale umezelii:

  • fisuri in acoperis;
  • mansarda sau beci umed si neizolat;
  • defectiuni ale burlanelor de acumulare a apei de ploaie;
  • perete exterior neizolat;
  • depozitarea de frunze uscate sau materiale permeabile in apropierea peretilor exteriori ai casei;
  • ferestre ce nu se inchid etans, astfel incat apa din precipitatii patrunde in mod constant in interior.

3 Aeriseste baia

Baia este incaperea cu cel mai mare potential de dezvoltare a mucegaiului. Citeste mai multe despre cum trebuie sa previi aparitia mucegaiului in baie.

4 Curata zonele afectate

Daca observi o portiune de perete, . Cu ajutorul aspiratorului si al unei perii abrazive, razuieste surplusul depus pe perete. Dupa ce te-ai asigurat ca zona este curata, spala peretele cu o solutie formata din apa si clor. Clorul ajuta la prevenirea aparitiei mucegaiului si improspateaza aerul din incapere.

5 Verifica periodic

Chiar si in perioadelele in care nu te astepti ca mucegaiul sa apara la tine in casa, este bine sa fii precaut. Cu ajutorul unei lanterne, analizeaza bine toate zonele afectate in mod normal. In plus, este bine sa arunci o privire si asupra peretilor din jur, in cazul in care ciuperca s-a extins.

6 Instaleaza un dezumificator

Aparatele pentru reducerea umezelii sunt extrem de utile in case cu umiditate crescuta. In camera unui bebelus, de exemplu, umiditatea maxima acceptata este de 55%. Cu ajutorul senzorilor speciali, vei afla daca te incadrezi in limitele normale pentru un trai sanatos sau daca este nevoie sa cresti sau sa scazi umiditatea in camera respectiva.

7 Foloseste caldura naturala

In zilele insorite nu ezita in a deschide fereastra. Din moment ce in locuinta ta predomina umezeala, probabil ca nu te poti plange de soare prea mult in timpul zilei. Astfel, vaneaza momentele calduroase si aeriseste casa. De asemenea, caldura solara ajuta la uscarea si incalzirea peretilor. In cazul in care ai mobila afectata de umezeala si mucegai, scoate-o afara sub razele soarelui. Aceasta este cea mai sanatoasa si sigura metoda de salvare a mobilierului umed.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare