Amenajarea casei

#curatenie generala #lumina #curatenie #candelabru

Cum sa cureti un candelabru

Un candelabru da o nota intima si eleganta camerei insa este destul de greu de intretinut. Curatarea unui candelabru poate reprezenta o adevarata provocare pentru o gospodina intrucat este compus din zeci de piese de mici dimensiuni, intre care se aduna praful si mizeria. De regula, este bine sa desfaci si sa cureti un candelabru cel putin o data pe an. Iata cum:


1 Fa o schita a candelabrului


Daca ai un candelabru mare sau compus din zeci de piese migaloase, este recomandat sa faci o schita a pieselor inainte de a le demonta. Daca nu, poti sa cureti candelabrul pe sectiuni, in acest caz nefiind necesara demontarea sa totala.


2 Demonteaza piesele


Este indicat sa incepi demontarea pieselor din exterior spre interior. Mai intai, scoate turturii si piesele din cristal sau sticla, becurile, abajurul si apoi bratele, daca sunt detasabile. Atentie la firele electrice, care trebuie indepartate cu grija.

Este recomandat sa incerci sa nu misti foarte mult candelabrul in momentul in care faci aceasta operatiune, pentru ca risti sa rupi firele electrice.


3 Curata partea centrala


Dupa ce ai demontat toate piesele detasabile, curata de praf partea centrala a candelabrului. Foloseste o carpa moale peste care ai pulverizat o solutie de curatare. Este recomandat sa nu aplici solutii de curatare direct pe candelabru, pentru ca acestea pot ajunge la firele electrice.


4 Spala cristalele


Piesele din sticla obisnuita sau cristal se curata foarte bine daca le lasi la inmuiat pentru cateva minute intr-un recipient in care ai adaugat apa calduta, detergent de vase si putin otet. Pentru un efect maxim de stralucire, clateste-le in apa rece si aseaza-le pe un prosop de hartie, care sa absoarba apa. Atentie cum manevrezi aceste piese, pentru ca se pot sparge foarte usor.

Ai grija si la carligele care sustin cristalele. Acestea sunt confectionate de obicei din metal si este de preferat sa le stergi separat cu o carpa de praf, peste care ai aplicat eventual o solutie pentru curatat metalele. Scufundandu-le in apa cu detergent si otet, alaturi de cristale, risti ca aceste piese sa se deterioreze.


5 Sterge tijele de metal


Pentru bratele candelabrului, respectiv tijele de metal, poti sa folosesti o carpa curata, usor umezita sau un spray special pentru metal, daca aceste suprafete sunt foarte murdare sau patate.


6
Curata de praf becurile


Daca vei lustrui becurile, vei observa o diferenta majora in iluminarea camerei. Sterge-le delicat cu o carpa moale, uscata.

Totodata, este recomandat sa nu cureti niciodata candelabrul cu lumina aprinsa si sa asteptati sa se raceasca becurile inainte de a incepe operatiunea de curatare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea