Amenajarea casei

#masa #masa de calcat #fier de calcat #haine

Cum sa alegi masa de calcat potrivita

Calcatul rufelor poate deveni un cosmar ce te va face sa pierzi mult timp si energie, daca alegi un model nepotrivit de masa. Mesele de calcat , atat de necesare intr-o locuinta, se gasesc pe piata sub diverse marimi si forme. Pentru a alege un produs perfect pentru nevoile tale, este bine sa ai in vedere cateva aspecte.


1 Dimensiunea


De regula, mesele de calcat au o lungime de 135-140 cm si o latime de circa 40 cm. Produsele profesionale au o dimensiune mai mare, ajungand la 160 cm lungime si peste 50 cm latime.

Inainte de a opta pentru o masa de calcat este bine sa ai in vedere spatiul disponibil in locuinta ta dar si si pozitionarea mesei in apropierea unei prize. Daca locul in care vei calca iti permite, alege o masa mai mare. Aceasta te va ajuta sa calci hainele mai repede.

Ar fi bine sa mai ai in vedere un aspect. Mesele de calcat se pliaza, de regula, si ar fi bine sa verifici daca te potrivesti cu inaltimea ei atunci cand o desfaci. Ca sa nu intampini dificultati la calcare, masa ar trebui sa-ti ajunga pana in zona soldurilor.

Nu uita sa verifici si cum se pliaza produsul. Unele mese de calcat au o modalitate de pliere foarte complicata, in timp ce altele pot fi desfacute cu usurinta.


2 Blatul


Blatul meselor de calcat este confectionat de regula din lemn sau metal, la fel ca si picioarele. Alegerea materialului este de obicei o chestiune de gusturi, insa corect ar fi ca fiecare gospodina sa aleaga modelul potrivit in functie de nevoile sale si de tipul de haine pe care le calca de obicei.

Daca ai nevoie de o masa foarte stabila dar in acelasi timp vrei sa fie si usoara, opteaza pentru una confectionata complet din metal. Si cele confectionate din lemn pot fi foarte stabile insa, de regula, au o greutate putin mai mare decat cele din metal. Pentru a vedea cat este de stabila si rigida, testeaza masa cu podul palmei inainte de a o cumpara. De asemenea, incearca sa clatini masa pentru a observa gradul de stabilitate a acesteia.

Acorda atentie si la finisajul picioarelor, mai ales daca optezi pentru o masa din lemn. Daca masa nu prezinta finisaje la capatul picioarelor, cel mai probabil aluneca foarte usor. In plus, lemnul nefinisat poate sa zgarie mocheta sau covorul.

Unele modele au blatul perforat, de tip plasa, pentru a permite eliminarea mai rapida a aburilor. Insa, daca masa este dotata cu o husa de calitate, nu este neaparat nevoie ca blatul sa fie de tip plasa.


3 Materialul care o acopera


Husele care acopera mesele de calcat sunt fabricate din materiale diferite, se gasesc pe piata sub forma a zeci de modele si dimensiuni, in functie de tipul de calcat pentru care se preteaza. Desigur, alegerea unei huse tine si de gustul personal al fiecaruia insa toate ar trebui sa fie netede, rezistente la caldura si aburi si sa nu se lipeasca de haine.


- Husa din teflon sau aluminiu


Pentru a calca lenjeria pe ambele fete deodata, ai nevoie de o husa din bumbac cu inductie de teflon sau aluminiu, create special pentru antisifonare. Acest tip de husa are o suprafata usor reflexiva pentru ca aburii si caldura de la fierul de calcat sa fie absorbite doar de haine, nu si de husa, permitand o calcare mai rapida si mai eficienta.

In plus, acest sistem permite o limitare a consumului de energie a fierului de calcat. Cu o husa buna, nu va fi nevoie sa supraincalzesti fierul de calcat. Hainele tale vor putea fi calcate la o caldura medie, in acest mod fiind protejate si tesaturile.

O alta caracteristica importanta a acestui tip de husa este ca materialul este rezistent la pete si la arsura, astfel ca nu va fi nevoie sa o inlocuiesti prea des.


- Husa din bumbac


Husele din bumbac sunt cele mai populare si sunt perfecte pentru calcatul de zi cu zi. Un avantaj al acestor huse este acela ca nu permit alunecarea hainelor de pe masa de calcat. De regula, sunt confectionate dintr-un material mai subtire, ca o panza, sunt durabile si pot fi scoase usor si spalate. Insa, daca obisnuiesti sa calci la o temperatura ridicata, ar fi bine sa ai grija sa nu arzi husa, pentru ca nu este atat de rezistenta la temperaturi mari.

Chiar daca o husa arsa nu afecteaza tesatura hainelor, nu arata foarte bine iar petele ramase pe ea sunt aproape imposibil de scos.

Unele modele au atasate sub material o suprafata antiderapanta, care reflecta si caldura, pentru a usura si mai mult munca.


4 Modelul si culoarea husei


In timp ce unele persoane opteaza pentru modelele florale, altele prefera huseintr-o singura culoare. Ar fi bine sa stii ca husele care au modele prea incarcate iti pot ingreuna munca, in sensul in care nu permit ochiului sa isi dea seama imediat daca mai exista cute sau nu. Culorile uni, pe de alta parte, nu afecteaza abilitatea de a vedea exact ceea ce calci si sunt mai potrivite in cazul in care ai de aranjat tivuri, spre exemplu.


8 Accesoriile practice


In functie de nevoile tale, poti opta pentru o masa de calcat simpla sau care vine insotita de anumite accesorii. Exista mese de calcat care au alocat un spatiu special pentru suportul fierului de calcat, pentru rufele deja calcate sau pentru umerase. Alte modele au si priza sau cablu de alimentare care se fixeaza astfel ca nu ai nevoie de un prelungitor daca firul fierului tau este prea scurt. In plus, sunt evitate accidentele pentru ca este redus riscul de a te impiedica de vreun cablu.

Totodata, mai exista modele care au inclus un suport mai mic, tot pentru calcat, ce se aseaza peste masa propriu-zisa si este util atunci cand vrei sa calci maneci de camasa sau sa insisti asupra unor detalii cum sunt gulerele incretite ale unei rochii , spre exemplu. Acest suport poate fi folosit si atunci cand nu ai de calcat decat un tricou si nu vrei sa mai pliezi masa cea mare.


9
Raportul calitate - pret


Mesele de calcat pot fi cumparate din orice magazin de electrocasnice, hipermarket sau chiar din piata. Pretul lor variaza intre 60 RON pentru o masa simpla, fara accesorii si 1.200 RON pentru o masa profesionala, dotata cu sistem de canalizare a aerului, termostat pentru a regla temperatura placii si diverse suporturi pentru rufe si accesorii.

Este bine sa nu te lasi pacalit de pret si sa achizitionezi o masa prea ieftina pentru ca poti avea surprize neplacute. De obicei, mesele de calcat foarte ieftine au o greutate mica dar nu sunt stabile . Totodata, au o husa de proasta calitate ce nu se poate detasa sau inlocuita in caz de deteriorare pentru ca materialul de suprafata este cusut in interior.

Sursa foto : wallmountedironingboard.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea