Amenajarea casei

#haine #dressing #organizare #dulap de haine

Cum organizezi dulapul de haine

Lipsa spatiului sau numarul de membri din familie nu iti permite sa ai un numai al tau? Iata cateva idei de selectie si organizare a spatiului din dulap, precum si ce trebuie sa faci pentru a avea hainele mereu in ordine.



1  Elimina ce nu porti

Stii prea bine ca nu o sa porti puloverul primit de la matusa ta de Craciun, si nici hanoracul de cand erai student. Cu o doza considerabila de sange rece , aduna tot ceea ce nu mai imbraci, sau hainele care nu ti-au placut niciodata cu adevarat. Ofera-le prietenilor, doneaza-le sau depoziteaza-le intr-un loc in care sa nu te incurce. Senzatia de prospetime si lejeritate de dupa va alunga orice regret.
2 Delimiteaza sezoanele

Poti folosi rafturile superioare sau pe cele inferioare (mai greu de accesat) pentru hainele pe care nu le porti in acest sezon. Daca spatiul te conditioneaza, atunci foloseste cutii din carton sau plastic cu capac, pentru a impiedica patrunderea prafului, a umezelii sau a moliilor.
De asemenea, poti folosi saci menajeri pentru hainele care nu se sifoneaza, insa va trebui sa fii foarte atent la locul in care ii depozitezi, precum si la calitatea acestora. Orice orificiu poate duce la distrugerea materialelor pana iarna viitoare.
3 Acorda spatiu fiecarui membru din familie

Nu amesteca hainele tale cu cele ale copiilor, ci creeaza o zona speciala si bine delimitata pentru cei mici. Probabil ca nu vei putea preveni paradele de moda desfasurate in lipsa ta, insa vei avea cu siguranta haine mai putin sifonate. Atat bara de umerase, cat si rafturile pot fi bine delimitate pentru ca fiecare sa isi creeze un mic univers vestimentar.

Este indicat sa le acorzi celor mici o zona usor accesibila, fara sa depinda de tine in momentul in care vor o camasa sau un tricou. Astfel ii vei obliga sa fie mai ordonati si sa isi gospodareasca singuri spatiul pretios pe care l-au primit.
4 Combina culorile si materialele

Evita sa asezi haine de culoare neagra alaturi de cele de culori deschise, cu precadere daca sunt fabricate din materiale pe care pot aparea scame. Negrul se comporta ca un magnet, punandu-te in situatii delicate exact atunci cand te grabesti. Ideal ar fi ca fiecare articol vestimentar sa beneficieze de cate un umeras, insa poti alatura mai multe articole de aceeasi culoare sau din materiale asemanatoare.


5 Separa categoriile

Sorteaza vestimentatia in functie de utilitate, dar si in functie de categoria de articole. Astfel, vei crea un teanc cu tricouri si unul cu bluze cu maneca lunga. Iti va fi mult mai usor sa identifici articolul respectiv, si nu vei dezlantui un adevarat haos in cazul in care vrei sa extragi un tricou pozitionat in mijloc.

Ocupa un raft al dulapului cu pantaloni si blugi pe care ii porti frecvent. Este indicat ca acest raft sa nu mai contina alte obiecte vestimentare , in primul rand din punctul de vedere al igienei. Daca nu speli blugii dupa fiecare iesire in oras, atunci acestia mentin o cantitate mare de microbi si murdarie, cu precadere in zona mansetelor. 

6 Foloseste o comoda pentru lenjeria intima , pijamale si sosete

Aceste articole necesita un spatiu special pentru a preveni acumularea de praf si microbi de pe celelalte haine. Totodata, incapacitatea de a le ordona va crea o dezordine iminenta. O comoda generoasa cu sertare poate adaposti cu succes toate aceste accesorii. Exista recipiente speciale ce se monteaza pe usa dulapului pentru depozitarea sosetelor, insa acestea sunt destinate dulapurilor foarte mari.
7 Separa sepcile, caciulile, esarfele, fularele sau cravatele

Deoarece au nevoie de o zona speciala, aceste articole sunt adevarate generatoare de dezordine in cazul in care nu au un loc bine stabilit. Poti incerca o etajera textila, un cuier cu multe brate sau un umeras fagure. Locul va trebui sa fie accesibil tuturor, pentru ca toata familia sa deprinda obisnuinta de a aseza aceste mici accesorii unde le este locul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea