Amenajarea casei

#detector #incendiu #gaze #alarma

Detectorul de incendiu

Un incendiu poate avea consecinte foarte grave, ducand atat la pagube materiale cat si umane. Un simplu detector de incendiu instalat in casa ta iti va conferi un sentiment de liniste si siguranta. Acesta detecteaza fumul si incendiul in faza incipienta, inainte de izbucnirea flacarilor, permitand astfel o interventie rapida.


1 Descriere


Detectorul de incendiu este un dispozitiv cu dimensiuni mici, de circa 10 cm/4 cm (L/h), dotat cu sistem de recunoastere a fumului, flacarei, gazelor sau temperaturii crescute.

Dispozitivul detecteaza pericolul din faza incipienta, moment in care se declanseaza alarma.

In functie de model, detectoarele de incendiu pot fi lipite de tavan cu adezivi specialei, magneti sau exista modele care pot fi incastrate in peretii falsi.


2 Cum actioneaza


Pentru ca un incendiu sa fie „anuntat” inca din prima faza detectorii trebuie sa fie dotati cu diverse principii de functionare. Mai exact, unele incendii pot incepe prin temperaturi ridicate intr-o anumita zona, altele cu degajare de fum sau pur si simplu prin izbucnire de flacari.

De aceea, este nevoie sa alegi un dispozitiv potrivit riscurilor la care esti expus. Spre exemplu, pentru bucatarie este util un detector sensibil si la acumularile de gaze.

Detectorii de incendiu pot fi sau nu cuplati la sisteme de alarma mai complexe. Pentru locuinte particulare este suficienta conectarea detectorilor de fum la centrala de alarma folosita impotriva efractiei.

Pentru cladiri publice si spatii mari sunt recomandate folosirea unor sisteme mai complexe pentru detectia si semnalizarea incendiilor.


3 Tipuri de detectoare


Exista mai multe tipuri de detectoare de incendiu. Modelele principale ar fi:


Detector de fum optic


Este dotat cu senzori inteligenti ce actioneaza atunci cand concentratia de particule de fum din Camera optica depaseste o valoare prestabilita.


Detector de fum cu ionizare


Este modelul cel mai des intalnit, este mai ieftin si are performante mai bune in detectia focului ce arde cu flacara puternica si genereaza cantitati mici de fum.

Moleculele de aer din camera de detectie a dispozitivului sunt ionizate pentru a crea un curent electric intre doi electrozi. Atunci cand in camera patrunde fum scade foarte mult conductivitatea electrica iar acest lucru duce la declansarea alarmei.

 

Detector de temperatura

 
Acest dispozitiv declanseaza alarma la o cresterea anormala a temperaturii din perimetrul respectiv, la depasirea unui anumit prag prestabilit sau la cresterea valorii temperaturii intr-un perioada scurta de timp.


Detector de flacara


Sistemul este dotata cu receptori ce diferentiaza lumina flacarii de lumina ambientala.


Detectori de fum cu infrarosu


Acesti detectori sunt recomandati pentru spatiile mai mari de tipul halelor si depozitelor, locuri in care este dificila amplasarea detectorilor de fum obisnuiti.

Semnalul in infrarosu este reflectat de o prisma si analizat pentru a sesiza prezenta fumului.


Detectori de fum prin aspiratie


Si acest tip de detectoare sunt recomandate pentru spatii mai mari de tipul hotelurilor, bancilor, birourilor etc. Dispozitivul este alcatuit dintr-un un sistem de conducte prin care se preleveaza esantioane din atmosfera.

Exista un circuit de monitorizare a fluxului de aer iar in momentul in care sunt detectate particule de fum, alarma se declanseaza indicand exact sectorul cu fum.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea