Amenajarea casei

#bicarbonat #vesela #curatare #pete

Cum se curata obiectele din inox

In casa fiecaruia dintre noi se afla obiecte din inox. Pastrate curate, acestea aduc un plus de eleganta si curatenie locuintei. Tacamurile, tavile, vasele de gatit, bateriile de lavoar sau suprafetele unor electrocasnice au nevoie de ingrijire atenta pentru un aspect impecabil.

 

1 Amprentele

Amprentele de pe suprafetele din inox ne dau batai de cap in fiecare zi. Este practic imposibil sa finalizezi curatarea unei suprafete fara sa lasi cel putin o urma de deget. Sterge in fiecare zi suprafetele vizibile cu solutie speciala pentru geamuri. Aceasta degreseaza si lasa un aspect uniform si lucios. In cazul in care nu ai la indemana solutie pentru geamuri, foloseste spirt sau alcool. Astfel ai siguranta ca inlaturi microbii si bacteriile.

2 Petele

Petele de pe articolele de inox din bucatarie pot fi indepartate cu usurinta, folosind cateva produse de uz casnic.

Pentru petele puternice, care nu pot fi curatate cu apa si sapun, incearca pasta de dinti. Aplica un strat de pasta de dinti   clasica si asteapta cateva minute. Indeparteaza surplusul  si clateste cu apa calduta. Repeta procedeul daca pata nu s-a curatat in intregime.

O alta optiune este sosul de rosii. Foloseste sos de rosii natural, deoarece principiul se bazeaza pe substantele acide continute de aceasta leguma. Daca vrei sa folosesti ketch-up, asigura-te ca este 100% natural. Aplica sos de rosii pe pata si freaca putin zona cu un burete fin. Clateste cu apa calda.

Daca pata este rezistenta, foloseste suc de lamaie. Iti va fi mai usor daca tai o lamaie in doua jumatati si aplici partea suculenta pe pata. Insista cu miscari circulare pana cand observi ca obiectul ramane curat.

3 Arsura

Vasele de gatit arse se curata usor daca adaugi peste arsura apa fierbinte si putin detergent de vase , sapun lichid sau balsam de rufe . Poti pune vasul cu apa la foc mic pentru 10 minute. Asteapta pana cand apa devine calduta si indeparteaza arsura cu un burete din plastic sau nailon. In cazul in care resturile arse nu se desprind, aplica peste acestea bicarbonat de sodiu si apa fierbinte. In functie de duritate, poti prepara separat o pasta din apa si bicarbonat. Lasa solutia in vas aproximativ 2 ore, apoi spala vasul normal.

4 Pierderea stralucirii

Aspectul cratitelor din inox poate fi deteriorat in timp din cauza supunerii prelungite la temperaturi mari. De asemenea, atunci cand lichidul din vas a secat, iar acesta ramane pe foc, exista riscul decolorarii.

In cazul in care interiorul cratitei sau al ibricului si-a pierdut aspectul stralucitor, fierbe in vasul respectiv apa cu cateva rosii taiate bucatele. Lasa-l la  foc mic aproximativ 30 de minute.

O alta optiune este otetul alb. Acesta curata foarte bine fundul cratitelor, indepartand particulele de arsura sau pigmentul acumulat in timp. Acopera suprafata cu otet si presara 50 g de sare. Asteapta cateva minute, apoi freaca zona murdara cu un burete abraziv, urmarind textura si liniile materialului (in general acestea urmeaza forma unui cerc).

5 Depunerile de piatra

Otetul este indicat si pentru indepartarea depunerilor de piatra de pe chiuvetele sau bateriile din inox. Daca nu ai la indemana o solutie speciala de curatare a inoxului, otetul ar trebui sa rezolve aceasta problema. Lasa-l sa actioneze cateva minute si clateste cu apa din abundenta. Repeta procedeul pana cand materialul ramane curat.

6 Petele de rugina

Urmele de rugina se curata mai usor daca lasi articolul respectin in otet cateva ore. In cazul in care aceasta solutie nu da roade, curata rugina cu o folie de smirghel foarte fin. Aplica un strat de ulei de masline sau ulei de bebelusi pentru a netezi suprafata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea