Amenajarea casei

#jaluzele #jaluzele din material textil #jaluzele metalice #jaluzele din plastic #curatare jaluzele #jaluzele din lemn

Cum se curata jaluzelele in functie de material

Curatarea jaluzelelor se numara printre sarcinile de menaj cel mai greu de realizat, cu atat mai mult cu cat aceste accesorii tind sa se murdareasca mai usor, din pricina prafului la care sunt expuse.

Indiferent de materialul din care sunt confectionale, jaluzelele "intind" propriile capcane atunci cand trebuie sa fie curatate. Cele din plastic au multe portiuni inaccesibile in colturi, cele din material textil nu se pot curata doar cu o carpa, iar cele din lemn se pot deteriora cand sunt sterse cu solutii lichide.

Iata de ce o serie de sfaturi profesioniste de intretinere sunt necesare in bagajul de cunostinte al tuturor gospodinelor.

1 Curatarea jaluzelelor din lemn

Jaluzelele din lemn sunt o solutie ecologica pentru amenajarea casei, nu emit substante chimice in aer si confera un aer rustic si ospitalier locuintei. Pentru a te bucura de ele in forma excelenta ani la randul, este recomandat sa eviti udarea lor sub orice forma.

Cea mai buna modalitate de le a curata este sa le stergi cu o carpa moale regulat, folosind un detergent special pentru lemn, recomandat de manufacturierul jaluzelelor tale.

2 Curatarea jaluzelelor metalice

Jaluzelele metalice sunt cel mai usor de curatat si dau un aer industrial modern casei. Intrucat au tendinta sa acumuleze mult praf la nivelul rosturilor, este important sa le aspiri folosind peria speciala pentru colturi a aspiratorului.

Pentru igienizare si stralucire, foloseste o carpa moale, inmuiata intr-o solutie din apa si detergent pentru suprafete metalice.

3 Curatarea jaluzelelor din plastic

Jaluzelele din plastic sunt dificil de curatat, intrucat sunt realizate din multe fasii foarte apropiate unele de altele. Ideal este sa indepartezi rapid praful cu aspiratorul, saptamanal, pentru a evita depunerile.

In cazul lor, curatarea cu o carpa umeda nu este o strategie foarte eficienta, intrucat au nevoie sa fie lustruite bine (praful umed se intinde inestetic pe plastic). Iata de ce este de preferat sa le speli in cada, cu o perie moale si detergent, apoi sa le clatesti bine si sa le lasi la scurs cateva ore bune.

4 Curatarea jaluzelelor din material textil

Intrucat absorb murdaria si petele, jaluzelele din material textil sunt cel mai greu de intretinut. Aspira-le regulat si indeparteaza petele cu o carpa inmuiata in amoniac si apa. Daca se murdaresc vizibil, pune-le la inmuiat in detergent si apa si clateste-le bine, apoi lasa-le la scurs. Monteaza-le la geam cand sunt aproape uscate!
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului