Amenajarea casei

#lemn #mobila #bucatarie #curatare #pete

Cum scoti petele de grasime de pe lemn

Lemnul este un material care se ingrijeste foarte usor, daca il tii la distanta de apa si grasime . Petele de grasime de pe mobilierul din lemn nu trebuie sa te inspaimanteze atunci cand le descoperi. Cu putin rabdare, poti reda luciul si stralucirea mobilierului tau. Este foarte important sa folosesti solutii care nu vor distruge si mai rau lemnul.


Petele de grasime pot fi indepartate de pe suprafetele din lemn cu solutii profesionale, destinate acestui tip de murdarie. Inainte de a folosi aceste solutii, trebuie sa fii sigur ca nu vor distruge lemnul si mai mult. Incearca aceste solutii pe o suprafata mai putin vizibila a mobilierului.


1 Daca pata de grasime este proaspata, pune peste ea un cub de gheata. Astfel, grasimea se va solidifica si vei putea sa o indepartezi de pe suprafata de lemn cu ajutorul unei spatule. Ai grija insa sa nu zgarii mobilierul.


2 Prepara o solutie din 2 pliculete de ceai negru pe care le tii timp de 20 de minute in apa fierbinte. Sterge pata de grasime cu o carpa curata imbibata in ceaiul respectiv. Dupa ce ai curatat bine locul, sterge lemnul cu o solutia ta obisnuita pentru curatat suprafetele de lemn.


3 Petele de grasime de pe suprafetele de din lemn se pot indeparta si cu terebentina, fosfat de sodiu sau lichid de frana. Toate aceste solutii se gasesc pe piata, insa trebuie sa te asiguri ca nu iti vor distruge mobilierul. Teasteaza-le inainte de a le folosi.


4 Petele de grasime de pe mobila pot fi eliminate si cu sare. Aplica pe locul cu pricina o cantitate suficeinta de sare, care sa acopere complet pata de grasime. Lasa sarea sa actioneaze pana cand toata grasimea este absorbita. Repeta operatiunea pana cand pata de grasime a fost absorbita in sare. Sterge apoi suprafata de lemn cu solutia ta obisnuita de curatare.


5 O alta solutie potrivita pentru indepartarea petelor de grasime de pe suprafetele de lemn se obtine din detergent de vase si apa fiarta. Amesteca bine aceasta solutie, pana se formeaza o spuma consistenta. Cu o carpa curata, sterge pata de grasime doar cu spuma de detergent. Dupa ce pata a fost indepartata, sterge locul bine cu putina apa calduta, fara detergent. Usuca apoi bine suprafata de lemn si sterge-o cu solutia ta obisnuita de curatat lemnul.


Un alt tip de grasime, des intalnit in bucatariile noastre, este grasimea acumulata in timp, cauzata de gatit. Atunci cand gatesti, grasimea si uleiul sar pe mobilierul tau de bucatarie. Grasimea rezultata de la gatit se amesteca cu praful si alte impuritati din bucatarie si rezulta astfel o murdarie absolut inestetica care apare pe dulapurile de bucatarie. Curatarea dulapurilor din lemn nu este insa o operatiune atat de dificila pe cat ai crede. Fie ca ai mobilier din lemn de cires, stejar sau fie orice al tip de lemn, exista soluti pentru indepartarea stratului de grasime adunata in timp.

Pentru a curata dulapurile si intreg mobilierul din bucatarie, prepara o solutie din cantitati egale de amoniac si apa calduta. Pune aceasta solutie intr-un recipient care este prevazut cu pulverizator. Aplica aceasta solutie pe toata suprafata de lemn si las-o sa actioneze timp de 2-3 minute.

Sterge apoi fiecare piesa de mobilier in parte cu o carpa moale si uscata. Dupa ce stergi suprafetele din lemn, foloseste o alta carpa, umeda de data aceasta, cu care sa stergi mobilierul. Este foarte important ca atat grasimea cat si urmele de ammoniac sa fie indepartate in totalitate.

Sterge din nou mobilierul cu o carpa uscata, pana cand se usuca. Nu lasa ca solutia de curatare sa se usuce pe suprafetele de lemn. Astfel mobilierul tau va capata si alte pete inestetice care vor mult mai greu de indepartat. Repeta aceasta operatiune pana cand toate dulapurile tale din bucatarie sunt curate si fara reziduuri de grasime.

Este indicat sa cureti in mod regulat mobilierul din bucatarie. Daca nu ai timp saptamanal, atunci cel putin o data la doua saptamani este recomandat sa cureti suprafetele din lemn cu aceasta solutie. Grasimea acumulata pe mobilierul din bucatarie este foarte periculoasa si poate cauza chiar incendii, daca se afla depusa in cantitati mari.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea