Amenajarea casei

#curatenie generala #curatenie #fructe #pete

Cum scapi de petele de fructe

Afinele, visinele, strugurii, murele si mai toate fructele inchise la culoare lasa pete greu de indepartat. Indiferent daca este vorba de mobila, tesaturi sau pardoseli , este recomandat sa incerci sa scoti aceste pete cat mai repede pentru a avea mai multe sanse de reusita. Iata cum procedezi:


1 Covoare sintetice sau din lana


Ia o carpa inmuiata in apa rece si freaca dinspre margini spre centrul petei, cu miscari usoare, circulare, pentru a evita ca pata sa se intinda. Urmele ramase le poti indeparta cu suc de lamaie sau cu o felie de lamaie.

Sucul de fructe imprastiat pe covor poate fi indepartat cu o solutie formata din parti egale de otet si apa calduta.

Daca pata nu iese, amesteca intr-un bol glicerina, detergent de vase si apa calduta (1:1:8) si acopera pata cu solutia obtinuta. Aseaza apoi peste pata o laveta inmuiata de asemenea in solutia amintita Timp de circa 30 de minute. Cand urmele nu mai sunt vizibile, clateste cu apa si lasa covorul sa se usuce.


2 Linoleum


Spala mai intai zona patata cu o solutie formata din detergent si apa, folosind o perie moale sau un burete abraziv.

Daca pata persista, foloseste o solutie formata din acid oxalic si 500 ml de apa. Atentie! Protejeaza-ti mainile cu o pereche de manusi de cauciuc pentru ca acidul oxalic poate provoca alergii si chiar rani.


3 Tesaturi


Umezeste materialul care a fost patat, imprastie putina sare de lamaie deasupra petei si lasa sa actioneze timp de 10-15 minute. Daca petele nu au disparut in totalitate, repeta procedura dupa care lasa tesatura la inmuiat intr-o solutie de apa calduta cu detergent timp de 2-3 ore si spal-o in mod obisnuit.

O alta optiune este sa aplici alcool alb peste pata, sa tamponezi zona cu o carpa umeda, dupa care sa speli tesatura in mod normal.

Petele de fructe de pe albituri trebuie scoase imediat, cu o solutie diluata de amoniac sau de soda pentru rufe. De asemenea, poti sa folosesti o solutie formata din apa oxigenata si amoniac pe care s-o tamponezi usor peste pata cu ajutorul unei carpe moi.


4 Piele


Daca ti-ai patat canapeaua din piele cu suc de fructe incepe prin a indeparta lichidul in exces. Prepara o solutie din apa calduta si detergent lichid si agit-o bine pana se formeaza un strat de spuma la suprafata. Cu ajutorul unui burete ia spuma si aplic-o peste pata, cu miscari circulare. Sterge apoi suprafata cu o carpa uscata.


5 Lemn


Daca vrei sa indepartezi o pata de fructe de pe mobila, amesteca detergent de vase cu apa calduta pana cand se formeaza un strat de spuma. Inmoaie o carpa in spuma si curata apoi suprafata de lemn patata. Incearca sa iei numai spuma de la suprafata, fara prea multa apa.

Daca pata nu dispare poti sa folosesti o solutie de 250 ml de apa si o lingurita de acid oxalic. Daca apelezi la a doua varianta este indicat sa iti protejezi mainile cu manusi.

Dupa indepartarea petei, sterge mobila cu o solutie formata din 100 ml de ulei de masline si 50 ml de suc de lamaie si aceasta va arata ca noua.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare