Amenajarea casei

#ferestre #mobila #alergeni #covoare #alergeni casa #umiditate casa #praf casa

Cum scapi de alergenii din casa

Simptomele alergiilor iti pot afecta serios calitatea vietii . Stranutul si tusea, insa, pot fi eliminate daca reusesti sa scapi de cei mai frecventi alergeni care se ascund in locuinta ta: praful si igrasia. Cum reusesti sa ii tii sub control, descopera in continuare!

1. Covoarele

Covoarele sunt renumite pentru capacitatea lor de a aduna cantitati deloc neglijabile de praf si de acarieni, fapt care poate deveni o reala problema pentru persoanele alergice la acestia. Solutia cea mai drastica este inlaturarea covoarelor - insa, cum de cele mai multe ori este o varianta extrema, este indicat sa folosesti un aspirator cu filtru HEPA (high efficiency particulate absorbing) chiar si zilnic, pentru a obtine rezultate optime.

De asemenea, nu uita sa iti duci covorul la curatatorie o data la cateva luni pentru a scoate, pe o perioada mai lunga, alergenii din ecuatie.

2. Ferestrele

Nu de putine ori, ferestrele retin umezeala care se transforma rapid in igrasie. Pentru a indeparta acest alergen, curata mucegaiul format si sterge condensul de pe ramele ferestrelor si de pe pervaz. Pentru a evita reaparitia alergenilor, nu ezita sa iti izolezi geamurile astfel incat sa mentii umezeala la exterior.

In perioada in care alti alergeni - de tipul polenului - risca sa iti invadeze locuinta, tine ferestrele deschise cat mai putin timp posibil si bazeaza-te pe aerul conditionat - nu uita, bineinteles, de curatarea profesionala a acestuia, pentru a evita eventualii alergeni pe care aparatul i-ar putea aduce in casa fara voia ta!

3. Mobila si draperiile

Pe cat posibil, evita mobila capitonata. Pentru a tine sub control nivelul de alergeni din casa, ideal ar fi sa optezi pentru mobilier din piele, lemn sau chiar plastic. In ceea ce priveste draperiile, alege un model care poate fi spalat cu usurinta sau opteaza pentru jaluzele . Spala cat mai des posibil draperiile si perdelele - chiar o data la cateva saptamani - pentru a evita ca acestea sa colecteze praf si nu uita nici de curatarea frecventa a jaluzelelor.

4. Umiditatea si ventilarea

Pentru a nu se transforma intr-un mediu proprice dezvoltarii alergenilor, casa ta trebuie sa fie bine ventilata si sa aiba un nivel nu mai ridicat de 50% de umiditate. In acest sens, asigura-te ca aerul tau conditionat este curatat periodic - pentru o si mai mare eficienta, achizitioneaza un astfel de aparat dotat cu filtru HEPA. In ceea ce priveste umiditatea locuintei, foloseste un dezumidificator pe care nu uita sa il cureti o data pe saptamana. Nu in ultimul rand, nu neglija curatarea conductelor de aer o data la cativa ani.

5. Dezordinea

O casa intesata de lucruri nefolositoare sau dezorganizate are sanse mari sa adune mult praf si chiar gandaci. Pentru a scapa de acesti alergeni, sterge praful frecvent, scapa de obiectele nefolositoare, redu numarul cutiilor pe care le depozitezi in locuinta si realizeaza o curatenie generala de cateva ori pe an, astfel incat sa elimini praful si alergenii si din locurile in care nu ajungi de obicei.

Iata si cateva ponturi finale:

  • lenjeria de pat si saltelele pot aduna cantitati mari de praf; de aceea, este important sa schimbi lenjeria de pat saptamanal si sa o infasori in materiale de protectie care nu favorizeaza acumularea prafului; protejeaza-ti in acelasi mod si pernele si saltelele;
  • limiteaza numarul de plante din casa, intrucat si acestea acumuleaza praf.
     

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare