Amenajarea casei

# vopsea pereti #lambriuri #vopsit casa

Cum sa vopsesti peste lambriuri

Vopsirea peretilor peste lambriurile din lemn este o metoda accesibila si rapida de a repara aspectul unei incaperi. In acest fel camera va parea mult mai spatioasa si mai luminoasa, in special daca inainte de vopsire, lambriurile aveau o culoare inchisa.

Inainte insa te de a te apuca te treaba trebuie sa te gandesti ca vopsirea lambriurilor este o operatiune permanenta, iar eventualele greseli nu mai pot fi reparate. Lambriurile au o suprafata neteda si alunecoasa, care nu permite aderarea rapida a vopselei.

Daca este insa bine pregatita, suprafata lambriurilor poate fi insa vopsita rapid.
 

Lucruri de care ai nevoie pentru vopsirea lambriurilor:

 

  • glaspapir;
  • lichid degresat;
  • pensula;
  • trafalet;
  • glet;
  • vopsea.

 

Ce trebuie sa faci:


1 Lustruieste lambriurile cu glaspapir. Lustuirea lambriurilor inainte de aplicarea vopselei va permite aderenta mai buna a acesteia. Foloseste un glaspapir de calitate si lustruieste cat mai bine suprafata lambriurilor. Dupa ce lustruiesti, sterge bine cu o carpa curata si uscata si indeparteaza tot praful lasat pe suprafata lambriurilor.

Dupa ce stergi bine, este indicat sa folosesti si o solutie degresanta, care sa indeparteze orice urma de vopseluri sau uleiuri folosite anterior pentru lambriuri.

2 Aplica gletul. Dupa lustruiesti si cureti bine lambriurile din lemn este momentul sa adaugi un stat subtire de glet. Principalul avantaj al gletului este ca acoepra foarte bine lambriurile si imperfectiunile acestora. Vechea culoare si gaurile din lemn vor fi bine acoperite.

Fara acest prim stat de glet, vopseaua nu se va fixa bine si va trebui sa aplici 3 - 4 straturi de vopsea pentru a acoperi imperfectiunile. Gletul poate fi colorat cat mai aproape de nunata vopselei pe care o vei aplica.

3 Umple santurile. Daca vrei sa scapi definitiv de santurile lambriurilor, adauga glet si in aceste spatii si adu la nivelul peretelui. Niveleaza bine si pregateste peretele pentru faza urmatoare.

4 Vopseste colturile si marginile. Inainte de a vopsi intreg peretele este indicat sa incepi cu marginile si colturile. In aceste fel vei avea suprafata bine delimitata si vei evita si anumite incidente. In aceste locuri, o pensula subtire este ideala, deoarece va ajunge in locurile mai delicate, unde un trafalet nu are loc. Aplica un singur strat de vopsea.

5 Vopseste intreg peretele. Dupa ce vopsesti colturile si marginile, este randul intregului perete. De data aceasta un trafalet este perfect, deoarece acopera mai mult din suprafata peretelui. Aplica intai un strat de vopsea si lasa putin sa se usuce dupa care adaugi al doilea strat de vopsea.

Daca folosesti o vopsea stalucitoare este indicat sa utilizezi acealasi tip de pensula sau trafalet, de la prima pana la ultima aplicare. In caz contrar, vopseaua va lasa urme care nu vor mai disparea si vor ramane vizibile, indiferent de cate straturi de vopsea vei aplica.

Daca in locuinta ta exista camere cu lambriuri si vrei sa le ascunzi, insa nu dispui de un buget mare, vopsirea acestora este o solutie eleganta prin care incaperea ta va parea mai mare si mai luminoasa.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea