Amenajarea casei

#praf #curatenie casa #alergeni casa #alergeni #aspirator #solutii antistatice

Cum sa reduci cantitatea de praf din casa

Praful din casa constituie un inamic permanent, pe care nici nu-l poti lasa sa castige, dar care nici nu poate fi invins pe deplin. Mai mult de 90% din cantitatea de praf vine de la oameni si de la materialele textile. Ramasitele invizibile de piele descuamata si fibrele textile minuscule plutesc in aer la cea mai mica adiere si se aseaza apoi pe suprafete. Chiar daca sursa nu poate fi eliminata, exista cateva modalitati prin care sa reduci cantitatea de praf si, implicit, efortul depus pentru curatenie .

1 Foloseste dulapuri inchise

Dulapurile sunt "rezervoare" de praf, deoarece contin haine si obiecte din material textil . Fibrele prosoapelor, asternuturilor, paturilor, batistelor, hainelor lasa mici fibre care se aseaza pe podeaua dulapurilor. De aceea, este bine sa cureti dulapurile din cand in cand si sa le tii inchise. Impacheteaza in pungi de plastic obiectele din material textil de care nu ai nevoie. Vei impiedica astfel raspandirea prafului, iar continutul se va pastra curat.

Foloseste intotdeauna dulapuri inchise pentru depozitarea obiectelor marunte, unde se acumuleaza praful. Un exemplu foarte bun il reprezinta cartile si colile de hartie, baxurile, cursurile de facultate, xeroxurile, actele etc. Este mult mai usor sa faci curat intr-o camera cu o biblioteca inchisa cu usi de sticla decat intr-o camera cu o biblioteca pe care cartile stau pe rafturi deschise. Poate parea un lucru banal, dar acest lucru face o mare diferenta.

2 Sterge praful sub si deasupra mobilei

Este important ca mobila sa fie usor de mutat din loc, pentru ca aceasta miscare ar trebui facuta saptamanal. Aspira intotdeauna sub paturi si sub toate piesele de mobilier, deoarece acolo se strange o cantitate mare de praf. Daca facu curatenie saptamanal, in aceste spatii nu se va mai acumula praf.

O alta zona adesea uitata la curatenie o reprezinta partea de deasupra mobilei, care ramane incarcata de praf.

3 Curata covoarele

Covoarele constituie de departe unele dintre cele mai mari rezervoare de praf. Suprafata mare, din fibre, absoarbe praful ca un burete. Este important sa eviti covoarele latoase, deoarece aspiratorul nu poate sa traga praful dintre firele lungi. De 2-3 ori pe an du covorul la o curatatorie specializata.

4 Apeleaza la un purificator de aer

Cu toate ca purificatorul de aer nu te scuteste de nevoia de curatenie, acest aparat isi are utilitatea lui. Aparatul filtreaza peste 99% dintre cele mai mici particule de praf, precum si polen, bacterii, alergeni, fum etc.

5 Foloseste un aspirator bun

Arunca aspiratorul vechi, mai ales daca scoate un aer urat mirositor si inlocuieste-l cu unul de calitate. Aspiratorul este un aparat utilizat des, pe o perioada lunga de timp, astfel incat ar trebui sa se investeasca in el. Cu cat este mai performant, cu atat iti va fi mai usor sa faci curatenie pe suprafete diferite.

In general, aspirarea prafului o data pe saptamana este o cerinta minima, insa, adesea, este insuficient pentru a face fata depunerilor. Foloseste spray-uri si solutii antistatice , special concepute pentru curatarea prafului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului