Amenajarea casei

#furtuna #vant #gradina #pericole #protectie #electrocasnice #obloane

Cum sa reactionezi in caz de furtuna

Este foarte important sa fii calm in momentul in care realizezi ca urmeaza o furtuna. Cu putina atentie vei preveni stricaciunile ce pot aparea in apartamentul sau casa in care locuiesti. Iata cateva aspecte ce trebuie sa iti atraga atentia atunci cand norii negri salasluiesc la tine in cartier.



1 Trage obloanele exterioare

Daca locuiesti intr-o zona imprevizibila din punct de vedere meteorologic, cu furtuni dese si vanturi puternice, atunci este indicat iti protejezi geamurile cu ajutorul obloanelor. Avantajele obloanelor sunt numeroase: umbrire partiala sau totala, protectie impotriva hotilor si aspect estetic placut. (ex: unifa.ro, artesctc.ro)
In cazul unei furtuni, acestea vor proteja geamurile de vant si lovituri.

2 Inchide toate geamurile si usile

Obloanele nu asigura in totalitate linistea din casa in timpul unei furtuni puternice. Astfel, va fi nevoie sa inchizi toate usile si geamurile din locuinta si sa te asiguri ca nu exista posibiliatea de a se crea curenti de aer . O clipa de neatentie poate duce la spargerea geamurilor mari, punand in pericol viata ta si a familiei tale.

In cazul in care ai posibilitatea, incuie usile pentru o siguranta suplimentara.

Atentie! In timpul furtunii indeparteaza-te de langa geamuri. Gaseste-ti loc pe o canapea ferita si asteapta incetarea vijeliei. Nu te panica.

3 Deconecteaza toate electrocasnicele

Nu putine au fost cazurile in care energia fulgerelor a facut ravagii in randul sistemelor electrice sau aparatelor electrocasnice. Opreste si deconecteaza aparatele care functioneaza in acel moment: frigiderul, televizorul, calculatorul sau masina de spalat. Nu uita nici de cuptorul cu microunde sau de acumulatorii pusi la incarcat.

Socurile de energie electrica pot arde in cateva secunde toate electronicele dintr-o casa.

Daca nu ai realizat deja, afla ca in timpul furtunii nu trebuie sa aprinzi lumina in casa. Incearca sa uiti pentru cateva minute ca exista curent electric.

4 Inchide balconul

Daca ai geamuri in balcon, atunci este bine sa le inchizi cat poti de bine. In caz contrar, aduna toate hainele, jucariile, scaunele pliante sau ghivecele de flori din balcon si pune-le intr-un loc sigur, ferit de furtuna.

Ghivecele de flori asezate pe balustrada pot produce pagube materiale si omenesti in cazul in care cad in exterior. Odata imprastiate in interiorul balconului, vei avea de curatat noroiul o buna perioada.

5 Muta masina intr-un loc cat mai ferit

Cele mai multe pagube se inregistreaza in randul masinilor parcate in apropierea copacilor. Crengi rupte sau copaci smulsi din radacina distrug de fiecare data autoturisme. Cu siguranta ca un garaj iti va proteja masina de orice pericol, insa daca nu dispui de asa ceva, atunci incearca o parcare subterana sau supraetajata cu plata. Daca afli in ziua respectiva ca urmeaza o furtuna, poti lasa masina in curtea firmei unde lucrezi, daca parcarea prezinta o siguranta mai mare.

Daca totusi vijelia te prinde nepregatit, atunci muta masina intr-un loc cat mai liber sau intre alte masini, pentru a nu fi expusa in totalitate, sau acoper-o cu o prelata impermeabila pentru a o proteja macar de zgarieturi.

6 Nu folosi telefonul in exces

Oricine ar fi ingrijorat in locul tau si probabil ca toti suntem tentati sa ne sunam apropiatii pentru a afla daca sunt in siguranta. Incearca sa eviti suprasolicitarea liniilor de telefonie mobila, pentru a lasa loc liber persoanelor care intr-adevar sunt in pericol si au nevoie de ajutor imediat.

Nu suna la 112 pentru a anunta furtuna, cu atat mai mult cu cat acesta este unul dintre cele mai evidente fenomene naturale. Linia se va bloca, iar operatorii vor raspunde doar la apeluri care anunta un fapt evident.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului