Amenajarea casei

#frigider #caldura #apa #curatenie #electrocasnice

Cum sa prelungesti viata electrocasnicelor

Ai adunat vreodata valoarea electrocasnicelor din locuinta ta? Daca suma ti se pare mare si nu esti dispus sa o investesti inca o data in produsele respective, atunci este momentul sa verifici daca le folosesti corespunzator. Iata cateva sfaturi ce te vor ajuta sa prelungesti durata de viata a aparatelor din bucatarie.

1 Foloseste manualul de instructiuni

Brosura pe care o primesti o data cu aparatul nu reprezinta un obiect pe care sa il arunci imediat ce ajungi acasa si nici o risipa inutila de hartie! Oricat de banal ar parea produsul pe care l-ai cumparat, cartea de instructiuni contine acele informatii pe care producatorul ti le ofera pentru a putea beneficia din plin de achizitia facuta.

Cat de complicat poate fi sa folosesti un mixer de mana? Ai la dispozitie un singur buton. Ce altceva trebuie sa stii?

  • timpul de utilizare al aparatului fara oprire (in niciun caz pana cand se incalzeste sau pana cand isi schimba sunetul de functionare);
  • duritatea produselor pe care le poate prepara;
  • modul de curatare;
  • temperatura la care trebuie pastrat sau temperatura maxima a alimentelor pentru care poate fi folosit etc.
Creeaza un raft sau un sertar in dulapul de bucatarie in care sa pastrezi toate manualele de instructiuni ale electrocasnicelor prezente acolo. Astfel, de fiecare data poti verifica daca le folosesti corespunzator!

2 Pastreaza-le curate in permanenta

Murdaria si resturile sunt principalul dusman al electrocasnicelor.

Peretele din spate al frigiderului s-a incarcat cu gheata, iar in interior este un miros de nesuportat? Este foarte probabil ca gura de aerisire si drenare sa fie infundata.

Tavita pentru resturi a prajitorului de paine trebuie curatata saptamanal. Atunci cand aceasta se umple, resturile raman in interiorul toasterului, fiind arse. In functie de izolatia interioara, exista riscul ca aparatul sa se defecteze din cauza surplusului de firimituri rasfirate in mecanismul acestuia.

Murdaria acumulata in cuptorul cu microunde emana un miros neplacut din cauza reincalzirii permanente. In cazul in care gatesti produse lichide sau sosuri, exista riscul ca stropii acestora sa patrunda in sitele interioare ale cuptorului.

Atentie! Atunci cand cureti un aparat din bucatarie este foarte important sa il deconectezi in prealabil de la curentul electric! Reconecteaza-l dupa ce zonele curatate sunt perfect uscate.

3 Fereste-le de si caldura excesiva

Apa in preajma aparatelor electrocasnicelor reprezinta un pericol major pentru tine si familia ta. In cazul in care acestea sunt conectate la electricitate, este interzisa pozitionarea lor in apropierea unei surse de apa. Ce se poate intampla daca cel mic trage de firul cafetierei pana cand aceasta cade in chiuveta?

Cuptorul cu microunde, storcatorul de fructe sau orice alt aparat de acest gen, pozitionat pe blatul de bucatarie in apropierea aragazului se poate defecta din cauza caldurii excesive. De asemenea, creste riscul dezoltarii unui incendiu.

4 Atentie la electrocasnicele din mai multe piese

Masina de facut paine, de exemplu, este compusa din mai multe piese ce pot fi curatate si spalate individual. Cea mai mica dintre acestea este paleta pentru framantat. Alege un loc special pentru uscarea acestor accesorii si monteaza-le la loc de indata ce nu mai au apa pe ele. O piesa pierduta nu poate fi cumparata din magazine sau din targ, ci doar de la serviceurile autorizate ale firmei producatoare.

In cazul in care, din neatentie, ai spart farfuria din sticla a cuptorului cu microunde, este interzisa utilizarea acestuia in continuare. Imbinarea dintre orificiile farfuriei si mecanismul de rotatie este una specifica fiecarui model, astfel incat nu vei putea adapta un produs asemanator.

5 Nu improviza!

Improvizatiile sunt actiunile cele mai costisitoare! In momentul in care decizi sa modifici ceva in partea fizica a unui aparat sau in modul sau de functionare, risti ca aparatul sa se arda sau sa se defecteze, pierzi garantia producatorului si risti ca angajatii de la service sa refuze repararea si, cea mai grava situatie, iti pui viata in pericol!

In cazul in care observi ca au aparut defectiuni, alege intre o reparatie specializata si inlocuirea produsului respectiv. Daca investitia nu este considerabila, iar produsul a functionat bine multi ani de zile, atunci este mai bine sa cumperi unul nou, performant, care iti va oferi mai multe functii si va consuma mai putina energie electrica.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea