Amenajarea casei

#curatenie #camera #locuinta #oaspeti #musafiri

Cum sa pregatesti casa pentru musafirii spontani

Ai primit un telefon si afli ca niste prieteni sunt in zona si s-au gandit sa te viziteze? Nu poti sa ii refuzi, asa ca ai 10 minute la dispozitie pentru a curata casa. Incearca sa intarzii putin vizita, rugandu-i pe prietenii tai sa cumpere o sticla de apa minerala sau un pachetel de servetele. Astfel vei castiga cateva minute pentru a pune la punct ultimele detalii.

 

1 Alege camera in care ii vei invita

Relaxeaza-te si priveste de jur imprejur. Stabileste in ce camera iti vei invita oaspetii si preocupa-te in primul rand de acel spatiu. Este bine sa inviti musafirii in cea mai curata zona a casei. Inchide usile celorlalte camere si porneste curatenia. Incearca sa privesti casa ca si cum tu ai fi musafirul si puncteaza care sunt lucrurile care iti atrag atentia si ce ar trebui facut.

2 Ordoneaza, curata, arunca

Ia o cutie de depozitare, un cos de rufe sau o sacosa de cumparaturi si aseaza aici toate obiectele care nu se afla la locul lor: haine, hartii, reviste, jucarii, produse de ingrijire etc. Asezand toate aceste articole la un loc, iar dupa plecarea musafirilor vei avea ocazia sa le sortezi si sa le repartizezi corespunzator. Depoziteaza rapid vasele murdare in bucatarie si arunca imediat obiectele nefolositoare.

Foloseste un aspirator manual si aspira masuta de cafea , canapeaua, covorul sau pardoseala pentru a elimina praful si particulele ce dau un aspect murdar incaperii: firimituri, hartiute, scrum de tigara etc.

Cu ajutorul unei lavete, sterge masa la care vor sta musafirii. In caz ca aici sunt pete sau urme lichide, foloseste o solutie speciala pentru lemn sau putina apa calduta. O masa curata este deja un mare avantaj in fata osapetilor. Pozitioneaza aici un ornament, o lumanare parfumata, o vaza cu flori sau un bol cu fructe, pentru a evita senzatia de gol.

Netezeste asternuturile sau husa canapelei si asigura-te ca nu mai exista alte elemente discordante in camera respectiva. Nu incerca sa iti transformi livingul intr-o camera impecabila de hotel si aminteste-ti ca senzatia de casa locuita este mult mai placuta decat raceala ordinii exemplare.

3 Improspateaza aerul

Deschide larg ferestrele pentru a improspata aerul. Foloseste putin odorizant de camera pentru o aroma curata, insa nu exagera, deoarece orice persoana care intra din afara casei va sesiza vaporii de parfum in incapere. Daca nu ai odorizant la indemana, poti aseza cateva felii de lamaie proaspata pe o farfurie.

Inainte de a parasi camera, pune un cd cu muzica buna in surdina sau deschide televizorul pe un program neutru.

Daca este cazul, elimina orice sursa de miros neplacut din casa. Daca ai suficient timp sau un ajutor de nadejde, scapa de sacul de gunoi si curata litiera pisicii (daca este cazul).

Porneste cafetiera pentru prepararea unei cafele. In timp ce tu termini de aranjat restul casei, cafeaua va fi gata. De asemenea, aroma cafelei proaspete va elimina majoritatea mirosurilor neplacute din casa.

4 Salveaza bucataria

Chiar daca nu iti inviti oaspetii in bucatarie, aceasta trebuie sa arate mereu impecabil. Murdaria, dezordinea si mirosul urat vor alunga orice musafir si iti vor pata imaginea pentru o buna perioada de timp. Totodata, exista riscul ca un oaspete binevoitor sa incerce sa te ajute la servitul cafelei, urmandu-te in bucatarie. Asadar, nu iti asuma acest risc.

Spala vasele daca ai timpul necesar, iar daca nu, depoziteaza-le intr-o zona ferita: balconul, debaraua sau chiar cuptorul aragazului, cu nota ca le vei spala imediat dupa plecarea musafirilor. Sterge bine masa, chiuveta si blatul de bucatarie si pregateste cateva cesti si pahare la indemana.

In cazul in care observi pete sau murdarie pe pardoseala, matura rapid zona respectiva sau sterge pata cu un mop sau o laveta umeda.

5 Elibereaza holul de intrare

Este foarte important ca la intrarea in locuinta, oaspetii sa nu se impiedice de covorul de pe hol, de umbrele, genti sau de perechile de incaltaminte lasate la intamplare de catre ceilalti membrii ai familiei. Ordoneaza putin zona, astfel incat sa fie aerisita pentru ca oaspetii sa poata depozita bagajele, incaltamintea si hainele.

6 Verifica baia

Daca timpul s-a scurs, atunci mizeaza pe faptul ca baia poate fi pusa la punct rapid, intr-o pauza in care nimeni nu va observa ca lipsesti. Este foarte important ca toaleta si chiuveta sa fie curate, fara pete de murdarie sau grasime. Asigura-te ca exista prosoape curate, sapun proaspat pentru maini si hartie igienica .

Un alt aspect foarte important este oglinda. Orice persoana se va uita in oglinda pentru a-si verifica tinuta sau machiajul, asa ca trebuie sa te asiguri ca aceasta este curata, fara pete si amprente. Foloseste putin alcool sau solutie pentru geamuri si curata rapid suprafata acesteia cu o bucata de bumbac moale.

 

Daca nu ai timp sa te ocupi de curatenia casei tale, insa vrei sa lasi totul pe maini bune, iti poti gasi o menajera pe CautaMenajera.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului