Amenajarea casei

#abur #aer #praf #mancare #curatenie

Cum sa mentii aerul curat in locuinta

Aerul inchis si praful favorizeaza dezvoltarea microbilor si a germenilor foarte daunatori sanatatii. Fie ca este vorba de alergii, pneumonii , infectii sau pur si simplu disconfort, trebuie sa gasesti solutiile potrivite pentru ca aerul din locuinta ta sa fie cat mai proaspat si mai sanatos.

 

1 Curata filtrele si sitele de aerisire periodic

Fa acest lucru mai ales in perioadele ploioase, cu precipitatii frecvente, deoarece apa si particulele din atmosfera incarca filtrele, impiedicand aerul sa mai circule. De asemenea, in aceste orificii patrund adesea insecte.

Ideal ar fi sa inlocuiesti sitele cu unele noi, ele nefiind foarte costisitoare (aproximativ 10 lei, insa pretul difera in functie de dimensiuni, material si producator).
Astfel de „guri de aerisire” intalnesti in baie, in debarale, in bucatarie si pe culoarele de tevi din bucatarie.
2 Deschide ferestrele cat mai des

In anotimpul rece te poti rezuma la deschiderea ferestrelor atunci cand gatesti sau cand faci curatenie pentru a elimina praful si aburii. In zilele mai calduroase deschide fereastra in fiecare dimineata pentru 10 minute. In timpul zilei poti deschide doar portiunea superioara a ferestrei (in cazul in care aceasta este impartita in doua) sau, in cazul termopanelor, le poti deschide vertical, lasand aerul sa circule prin partea superioara.

Pentru a evita patrunderea insectelor sau a frunzelor, pe timpul verii foloseste plasa cat mai deasa, insa nu uita sa o aspiri si sa o speli periodic pentru a elimina particulele de murdarie din aceasta.
3 Sterge praful cel putin o data la 3 zile 

Praful se depune permanent pe mobila si pe obiectele din locuinta ta. Daca timpul iti permite poti intreprinde aceasta activitate zilnic, insa nu la mai putin de 3 zile, cand praful deja devine vizibil pe suprafete.

Este indicat ca imediat dupa ce stergi praful sau aspiri pardoseala si covoarele, deoarece o mare parte din praful indepartat de pe mobila ajunge in aer si apoi pe podea.

De cateva ori pe an este bine sa te ocupi de pereti si de suprafetele inailte, greu de accesat. Acestea nu sunt private de depunerea prafului si contribuie considerabil la deteriorarea calitatii aerului din incapere. Peretii, tavanul, partea de sus a dulapurilor, lusta si corpurile de iluminat trebuie sterse, aspirate sau spalate periodic, cu precadere in cazul in care in casa locuieste o persoana alergica sau un copil mic.
4 Foloseste hota atunci cand gatesti

Astfel te asiguri ca mare parte din aburii, fumul si mirosurile de mancare gatita nu vor strica atmosfera intregii case si nu ii vor atrage pe vecini spre apartamentul tau. Aburii pot crea igrasie si pot patrunde in haine si in par, lasand un miros neplacut pentru mult timp.
5 Acopera de fiecare data mancarea

Fie ca este vorba de o tocanita sau de o salata de vara , cam orice fel de mancare va raspandi miros in jurul sau. Acopera vasele cu capace, atat in timpul gatitului cat si pana in momentul in care le introduci la frigider. La fel de eficienta poate fi si folia de aliminiu sau de celofan. Daca prajesti cartofi, atunci acopera vasul cu o sita pentru a impiedica stropii de ulei sa navaleasca aragazul.
6 Elimina rapid aburii din baie

Ideal ar fi ca in baie sa ai montat un ventilator pe care sa il activezi atunci cand doresti, sau care sa porneasca atunci cand aprinzi lumina. Acesta ajuta la eliminarea rapida a aburilor, inlocuind cu succes aerisirea clasica.

Aburii isi fac loc prin toate orificiile, captand si transportand particule de praf si microbi in intreaga locuinta. De asemenea, particulele de sapun sau detergent vor lasa o pelicula alunecoasa si greu de curatat pe mobilierul din intreaga casa.
7 Foloseste un aspirator bun

Va trebui sa fii atent daca aspiratorul tau pierde praf o data cu eliminarea aerului in lateral. Daca acest lucru se intampla, atunci probabil ca ai muncit degeaba. Este bine sa alegi un model de aspirator cu saci de unica folosinta sau cu recipient de depozitare si nu cu saci, deoarece golirea sacului de praf reprezinta de foarte multe ori o provocare. Fie ca arunci mizeria in alta camera, fie ca o faci afara, in bataia vantului, nu vei fi ferit de microbi si praf.
8 Sterge-te pe picioare

Probabil ca si pe tine te trageau parintii de urechi daca intrai incaltat in casa, mai ales in sufragerie sau dormitor. Motivele sunt extrem de plauzibile si ingrijoratoare, asa ca urmeaza sfatul si sterge-ti picioarele inainte de intrarea in casa, apoi descalta-te, regulamentar, in locul special amenajat.

Asadar, schimba periodic presul de la intrarea in apartament, pentru a evita contactul cu microbii existenti pe acesta.
9 Stabileste un loc precis pentru fumat

Daca cineva din familia ta fumeaza, sau prietenii care vin mereu in vizita sunt dominati de acest viciu, atunci alege un loc in care fumatul este permis. Fie ca este vorba de balcon, in sezonul cald, de camera de zi sau de bucatarie in cel rece, regula de baza spune ca fumatul este strict interzis in camera in care cineva doarme de obicei. Inhalarea fumului de tigara pe timpul noptii este un fenomen extrem de periculos si nociv.

Daca ai un copil mic, atunci va trebui sa te gandesti serios la o varianta, astfel incat cel mic sa nu intre deloc in contact cu fumul de tigara.

10 Nu usca hainele in camere

Apa care se evapora din haine face ca aerul din camera respectiva sa devina foarte greu de respirat. Poate ca parfumul detergentului sau al balsamului de rufe te incanta, insa risti ca a doua zi sa te trezesti cu o tuse insistenta, cu dureri de gat sau de cap. Acest lucru este valabil si pentru uscarea hainelor pe calorifer, iarna.

Daca nu gasesti alta solutie (balcon, masina de spalat cu  uscare, curtea blocului sau uscatorul comun de pe scara), atunci va trebui sa instalezi in camera un aparat pentru absorbtia umezelii si sa tii geamul deschis in permanenta.
11 Renunta la betisoarele parfumate

Multe persoane prefera un parfum deosebit in locuinta, folosind astfel odorizante de mai multe tipuri. In coada listei se afla lumanarile si betisoarele parfumate. Mirosul dureaza putin si se poate inspira doar prin intermediul fumului emanat de acestea.

Incearca un odorizant pe baza de vapori, insa nu il folosi in exces deoarece va crea un aer imposibil de respirat, sau unul pe baza de gel sau plante.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului