Amenajarea casei

#mobilier vechi #mobila #mobila veche #lustruire mobila #lac mobila

Cum sa lustruiesti mobila veche

Mobilierul vechi este realizat din lemn puternic, care sa reziste tuturor intemperiilor. De cele mai multe ori, mobila veche de calitate isi pastreaza prestanta si peste ani si ofera locuintei o atmosfera nostalgica.

Curatarea si lustruirea regulata a mobilierul vechi poate prelungi semnificativ viata acestor obiecte, care pot fi transformate in adevarate comori. Daca cureti si ingrijesti corect mobilierul vechi, acest lucru se va intoarce in favoarea ta si vei avea o locuinta de invidiat.
 

Lucruri de care ai nevoie pentru a curata mobila veche:

  • carpe curate si uscate;
  • ceara;
  • ulei pentru lemn.

 

Cum ingrijesti mobilierul vechi


1 Foloseste carpe curate si uscate in fiecare zi pentru a indeprta praful si alte impuritati de pe mobilierul vechi. Ai grija sa indepartezi praful de pe picioare, sculpturi sau alte locuri ascunse sau mai dificile ale mobilierului.

2 Daca in locuinta ta se aduna foarte mult praf , din cauza conditiilor meteo, este indicat sa asezi in camere umidificatoare sau ventilatoare. Protejeaza suprafetele expuse sau folosite intens cu diverse materiale de protectie, pentru a reduce depunerile de praf sau diverse accidente care pot deteriora mobilierul.

3 O data pe saptamana indeparteaza praful de pe obiectele de mobilier inalte, acolo unde nu ai acces. Acorda o atentie deosebita dulapurilor si sifonierelor, pe care trebuie sa le cureti frecvent si la interior.

4 Indeparteaza urmele de mancare, amprente si alte pete de pe suprafata mobilierului. Freaca mobilierul cu ceara de albine pana cand petele dispar. Sterge apoi mobila cu ulei.

5 O data pe luna freaca bine tot mobilierul cu ceara speciala sau naturala de albine. In acest fel, mobila isi va pastra aspectul si luciul, iar praful si alte impuritati se vor depune mult mai greu. Sterge apoi mobila cu ulei special pentru lemn.
 

Repara micile imperfectiuni


Dupa ce cureti bine mobilierul este indicat sa repari micile imperfectiuni sau deteriorari ale lemnului. Daca mobila este ciobita, poti merge in diverse magazine de mobilier de unde sa achizitionezi cateva mostre de lemn pe care sa le aplici in zonele afectate ale mobilei tale.

De asemenea, poti acoperi micile fisuri cu o pasta speciala, pe care apoi sa o lustruiesti cu ceara si ulei special pentru mobila.
 

Foloseste lacuri speciale pentru mobilierul vechi


Pentru a reda stralucire mobilierului vechi poti folosi si diverse lacuri din plimeri naturali. Pe piata exista produse care pun in valoare lemnul mobilierului si ofera stralucire.

Lacul trebuie aplicat in spatii inchise, pentru a evita lipirea pe mobilier a diverse impuritati din aer precum praf, par, insecte sau puf de plante. Lacul se aplica pe mobilier in directia venaturii lemnului, prin miscari lineare. Trebuie evitat insa excesul de lac, deoarece dupa uscare, mobila va avea un aspect incarcat si neingrijit.
 

Cum lustruiesti mobilierul vechi


Dupa ce ai lacuit mobilierul, este indicat sa astepti cel putin 24 de ore inainte de a-l lustrui. Mobila se lustruieste cu un ulei special, care sa nu incarce, de cel putin 2 - 3 ori.

Mobila se sterge apoi cu carpe curate si uscate pana se indeparteaza tot excesul de ceara sau ulei.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea