Amenajarea casei

#casa #incalzire

Cum sa iti pregatesti casa pentru venirea iernii

Odata cu apropierea iernii, este indicat sa incepi sa pregatesti casa pentru sezonul rece. Se poate sa ai de facut mai multe decat ai crede, asa ca nu este niciodata prea devreme sa incepi. Fa-ti o lista cu ajutorul pasilor de mai jos si planifica pregarile in casa pentru iarna. Vei economisi timp, bani si nici nu vei mai avea batai de cap.

1 Asigura-te de functionalitatea sistemului de incalzire
 

Alege sistemul de incalzire cel mai potrivit pentru casa ta. Verifica sistemul de incalzire actual sau apeleaza la unul nou. Fie ca este vorba despre centrala, fie despre incalzirea prin pardoseala sau semineu, trebuie sa inspectezi sistemul de incalzire si, daca este cazul, sa apelezi la serviciile unui specialist. De exemplu, incalzirea electrica prin pardoseala poate functiona ca sistem unic de incalzire sau ca unul suplimentar, in cazul in care instatiile termice ale casei sunt invechite.

Caldura data de semineu poate fi directionata spre mai multe incaperi, insa el in general nu poate constitui o baza pentru incalzire iarna. Dar daca ai asa ceva acasa, o verificare a hornului este absolut necesara pana la caderea primei zapezi.

Cand te ocupi de sistemul de incalzire, daca exista incaperi in casa care nu vor fi folosite pe timpul iernii, atunci inchide-le bine, pentru a nu avea pierderi de caldura.
 

2 Izoleaza casa
 

Verifica peretii, ferestrele, usile si podeaua pentru eventuale crapaturi si zone care trebuie sa fie reparate. Ferestrele este foarte important sa se inchida bine si sa fie izolate cu chit sau benzi termoizolante, deoarece pe aici vin mare parte din curentii de aer rece. Chiar si in incaperile pe care nu le vei folosi iarna si nu le vei incalzi trebuie sa te ocupi de izolare.

Asigura-te ca peretii sunt izolati. La casa, nu ai vecini in dreapta sau stanga, asa ca sunt mai multi pereti exteriori, care, neizolati bine, racesc incaperile respective. Foloseste vata (minerala, de sticla) sau placi de polistiren pentru a-i izola corespunzator.

Daca este nevoie, adauga un nou strat de izolatie a podului, deoarece numai astfel vei evita patrunderea frigului. Acoperisul trebuie sa fie si el inspectat. Jgheaburile casei trebuie sa fie refacute daca este nevoie. Functionalitatea lor este vitala din toamna pana in primavra, din cauza ploilor si topirii zapezilor.
 

3 Fa ordine in lucruri
 

Iarna, ultimul lucru pe care ai vrea sa-l faci este sa mergi pana in pod sau pana in camera din spate, neincalzita, sa aduci nu stiu ce cutie cu paturi si haine groase . Tocmai de aceea, pana la venirea frigului, este bine sa faci ordine in casa: ia lucrurile de care sti ca vei avea nevoie (haine si , decoratiunile de etc) si depoziteaza obiectele pe care nu le vei mai folosi in urmatoarele luni. Vei evita astfel sa cauti in frig niste lucruri care oricum necesita timp: sa fie curatate, spalate, uscate, asezate la locul lor.
 

4 Pregateste-te pentru zapada
 

Probabil ai cel putin cateva scari la casa, pe care va trebui sa le intretii. Iarna, acestea pot ingheta si atunci vei fi nevoit sa mergi la magazin sa cumperi un material pentru ele. Fa inca de pe acum o combinatie de nisip si sare si pastreaza-o bine. In zilele geroase, nu vei risca sa aluneci pe gheata formata.

De asemenea, stand la casa, vei avea nevoie cel putin de o lopata. Achizitoneaz-o din timp, nu cand este zapada mai mare si preturile explodeaza si ele in magazine. In plus, verifica canalul sau sistemul de scurgere. Acesta ar trebui sa fie functional pentru ca topirea zapezii sa nu-ti creeze inundatii prin curte.

Daca ai masina si garaj, atunci nu trebuie decat sa faci putina curatenie. In cazul in care nu ai garaj, ia in consideratie instalarea unui cort pentru masina in curte, care sa o protejeze de ninsori. In unele tari (exemplu Canada), un astfel de cort de masina este onligatoriu iarna. Vei avea mai putin de muncit in zilele cu zapada mare.
 

5 Pune siguranta pe primul loc
 

Foloseste in casa detectoare de fum si de bioxid de carbon. Iarna locuinta sta mai mult inchisa si riscurile de intoxicare cresc. De aceea, este esential sa folosesti niste detectoare si sa le verifici functionalitatea.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare