Amenajarea casei

#imobiliar #electricitate #renovare #apartament #bloc #vecin

Cum sa iti alegi apartamentul

Cumpararea unui apartament implica resurse financiare substantiale, mult efort si foarte multe riscuri. Sunt cateva detalii de care va depinde traiul tau in casa respectiva pentru multi ani. Este bine sa le verifici inainte de a semna contractul, pentru a fi sigur ca ai luat cea mai buna decizie.




1 Convinge-te ca nu mai exista facturi restante

Numeroase cazuri ne-au dovedit neseriozitatea persoanelor care vand o locuinta, cu atat mai mult cu cat o parte din aceasta categorie decid sa vanda tocmai pentru a scapa de datoriile restante.

Un prim pas este discutia cu administratorul blocului. Cere-i acestuia dovada ca toate sumele la intretinere au fost platite si ca in momentul de fata nu mai exista restante. Confrunta chitantele actualului proprietar cu tabelele administratorului. Eventual, poti cere o declaratie pe propria raspundere ca pentru apartamentul respectiv situatia este la zi.

O data lamurit acest aspect, urmeaza evaluarea utilitatilor. Cablul tv, internetul si telefonul trebuie sa fie achitate la zi pentru a putea schimba titularul contractului. Acest lucru este extrem de important, cu atat mai mult cu cat in zona exista un singur operator, sau apartamentul este orientat catre un punct cardinal care nu admite satelit.

Furnizorii de cablu si internet inregistreaza contractul pe adresa respectiva si nu pe numele unei persoane si astfel datoriile restante vor bloca contul. Orice operatiune va putea fi facuta doar dupa achitarea sumelor restante.

Daca la scurt timp dupa ce te-ai mutat observi ca s-a intrerupt curentul electric, nu incerca sa il repari. Este posibil sa fi fost deconectat pe motiv de neplata. Pentru a preveni aceasta neplacere, da o fuga la sediul principal din zona respectiva si afla care este situatia facturilor la adresa cu pricina.

2 Cheama un specialist pentru verificarea sistemului sanitar si a celui electric

Desi la prima vedere totul pare functional, este posibil ca in timpul unei renovari sa observi uimit ca sistemul sanitar a inceput sa cedeze. O teava sparta pe conducta principala sau sifonul de pardoseala sunt doar cateva dintre problemele care te vor obliga sa iti cunosti vecinii.

In ceea ce priveste sistemul electric, prizele, intrerupatoarele, becurile si panoul de sigurante, acestea vor trebui verificate de catre un electrician . Trebuie sa stii precis care sunt prizele cu impamantare, pentru a nu risca sa te electrocutezi atunci cand folosesti frigiderul, masina de spalat sau alt produs cu consum ridicat.

Aceste doua verificari trebuie facute de catre persoane specializate si neutre, si raportate ulterior agentului imobiliar pentru renegocierea pretului de vanzare-cumparare a apartamentului. Daca decizi sa il cumperi, afla ca vei scoate din buzunar sume foarte mari pentru reconditionari.
3 Nu uita de: caldura, igrasie si gandaci

Ia-ti cateva repere si asigura-te ca apartamentul nu este afectat de excesele de caldura sau de frig. Daca ferestrele sunt orientate catre Sud sau Sud-Est, atunci vara va trebui sa iei masuri suplimentare pentru pastrarea unei temperaturi acceptabile in interior.

De asemenea, exista posibilitatea ca o camera sa fie predispusa la umezeala, igrasie sau mucegai, lucru foarte daunator si greu de eliminat.

Un zugrav cu experienta poate identifica aceste probleme, precum si gradul in care peretii au fost afectati in timp, chiar printre retusurile facute in scop comercial.
Un alt aspect pe care este bine sa il ai in vedere este starea blocului sau a apartamentului cu privire la igiena, respectiv gandaci. Chiar daca alegi sa renovezi din temelii apartamentul pana sa te muti, o parte din gandaci apar din subsol pe tevi sau de pe holul blocului.
Aceasta problema este aproape inevitabila daca ghena de gunoi se afla pe scara si nu in curtea blocului.

4 Afla cat mai multe despre vecini

In functie de planurile tale cu privire la apartament sau de stilul de viata pe care il duci, va trebui sa fii sigur ca nu deranjezi locatarii si, bineinteles, ca nu vei fi deranjat de catre acestia.

Majoritatea blocurilor au pereti subtiri, aspect care face aproape inevitabila raspandirea sunetelor. Daca nu esti dispus sa investesti in izolarea fonica a apartamentului sau a principalelor camere, atunci incearca sa cazi la pace cu vecinii. Discutiile si conflictele iti pot afecta traiul in apartamentul respectiv si vor avea efecte negative asupra copiilor sau a bunurilor tale.
5 Verifica situatia locurilor de parcare

Inca mai exista cartiere unde garajul vechi de zeci de ani este principala cauza a certurilor dintre locatari. Cu atat mai mult cu cat vei intra intr-un grup de oameni deja format si de foarte putine ori dispus sa iti cedeze un loc. Vei avea surpriza sa fii sunat de mai multe ori pe zi pentru a muta masina, chiar daca aceasta este parcata regulamentar sau inghesuita pe un trotuar.

Afla care iti sunt drepturile si intreaba autoritatile din zona pentru posibilitatea inchirierii unui loc de parcare . De asemenea, este posibil ca proprietarul actual sa detina un loc din punct de vedere legal, dar sa nu il foloseasca.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului