Amenajarea casei

#decoratiuni de paste #covor #curatenie #pata #menajera #aspirator #abur #produse de curatat #apa #otet

Cum sa cureti covorul

Curatarea covorului este principalul aspect al igienei unei locuinte. Acesta retine germeni alergeni, microbi, fire de par si de animal, fum de tigara si praf. Afla detalii despre cele mai utilizate metode de curatare a covorului, precum si alternative practice si economice.


1 Metode economice si ecologice
Etapa esentiala a curateniei generale, unde diferenta este data de materialul, marimea si culorile covoarelor din casa ta. Cea mai simpla si mai eficienta varianta este masina de spalat. Poti spala covorasele mici de baie sau de intrare in apartament si mochetele foarte flexibile. Foloseste un program special, cu temperatura scazuta si fara stoarcere.

Daca nu ai destui bani pentru a duce covorul la curatatorie, atunci poti incerca varianta clasica. Il iei in spate si il asterni cu incredere pe bara de covoare din fata blocului, il lovesti cu putere cu batatorul de covoare pana nu mai ramane niciun fir de praf. Aceasta varianta nu este cea mai sanatoasa pentru covorul tau si este cu atat mai putin recomandata in cazul covoarelor din lana. Poti recurge la ea cel mult de doua ori pe an.

Pentru inviorarea culorilor este recomandat sa speli covorul cu o solutie din apa si otet, apa cu sare, sau pur si simplu sa il presari cu sare si sa il tii strans 24 de ore. Culorile vor aparea mult mai aprinse.

Pentru curatarea dar si pentru improspatarea covorului, bunicii il bateau pe zapada. Covorul era pozitionat cu tesatura pe stratul de zapada si presat prin lovituri. Sarurile continute de zapada au un efect uimitor asupra culorilor. Daca vremea tine cu tine incearca aceasta varianta neconventionala.


2 Metode rapide si moderne

Produsele de curatat disponibile in magazine sunt foarte practice si eficiente. Singurul inconvenient este dat de compozitia acestora ce abunda in substante chimice nocive. Le poti gasi in majoritatea magazinelor mixte, a supermarketurilor si a hypermarketurilor cu preturi cuprinse intre 5 si 20 RON (Vanish, Biocarpet ). Majoritatea sunt sub forma lichida si vin cu recomandarea de a se dizolva o cantitate mica de solutie in 2-3 litri de apa calduta. Sunt ideale pentru curatarea de pete dificile, patrunse adanc in tesatura covorului, dar si pentru improspatarea mirosului si eliminarea fumului de tigara.

Sano ofera o varianta extrem de practica si de eficienta. Sprayul cu spuma pentru covoare actioneaza in profunzime si nu necesita apa. Aplica spuma, perie, asteapta 2 ore si apoi aspira. Covorul va arata impecabil!

Pentru a preveni deteriorarea covorului este bine sa eviti orice activitate ce poate duce la varsarea de lichid pe acesta. Lucru extrem de dificil. Daca totusi inevitabilul s-a produs, atunci incearca sa elimini excesul in cel mai scurt timp. Absoarbe pata cu un material textil sau cu servetele de hartie. Nu freca zona patata deoarece nu vei face decat sa o fixezi in adancime.

Daca substanta este uleioasa (unt, grasime) atunci aplica malai sau pudra de talc pentru absorbtie si pentru a impiedica raspandirea ei. Aplica o solutie din detergent de vase si apa calduta si spala bine zona. De asemenea, detergentul special pentru covoare te va scapa de probleme.

Solutiile din apa si amoniac sau apa si otet sunt foarte indicate pentru curatarea petelor frecvente (ceai, cafea, cola, supa etc). Pentru covoarele din lana, sau cu tesaturi si culori deosebite, este bine sa achizitionezi o substanta speciala de curatare conform indicatiilor date de producator, sau sa te adresezi unei firme de curatenie .

Profita de tehnologia de ultima ora si de reducerile din magazine si cumpara un aspirator profesional cu aburi. Acesta, pe langa operatiunea de aspirare, curata covorul si pardoseala cu jeturi fierbinti de abur. Il poti folosi si pentru geamuri, tapiserii, mochete, gresie sau parchet. Preturile pornesc de la 1000 RON si pot depasi 5000 RON. Diferenta este data de dotari, putere, accesorii, marime, zgomot etc.

Daca ti se pare prea mult, si crezi ca nu esti omul potrivit pentru a investi in produse profesionale de curatenie, atunci este bine sa te orientezi catre serviciile unei menajere. Astfel, esti sigur ca locuinta ta va fi mereu curata, hainele tale vor arata impecabil iar tu iti rezervi mult mai mult Timp pentru tine si prieteni.

Daca esti in cautarea unei menajere cu siguranta iti va fi de folos un serviciu prin care poti sa iti alegi usor persoana potrivita. Serviciul se adreseaza deopotriva persoanelor ce presteaza servicii de curatenie si beneficiarilor acestor servicii.

CautaMenajera.ro vine in ajutorul tau si al tuturor oamenilor ocupati care vor sa gaseasca rapid o menajera, fara a apela la clasica retea de cunostinte si relatii sau la diversi intermediari.

Persoanele care vor sa isi ofere serviciile de menaj au la randul lor la dispozitie instrumente usor de folosit cu ajutorul carora sa isi pot crea o pagina de profil reprezentativa, cu poze, detalii despre tarif si calendar de disponibilitate, educatie, si nu in ultimul rand referinte si recomandari de la angajatorii anteriori.

Serviciul dispune si de o mesagerie interna cu ajutorul careia utilizatorii pot comunica usor. Datele personale ale membrilor site-ului (adresa de email si numarul de telefon) sunt validate de noi in procesul de inregistrare, astfel incat utilizatorii se pot contacta cu incredere si prin aceste mijloace. Serviciul CautaMenajera.ro este deocamdata gratuit, cei care doresc sa il foloseasca trebuie doar sa se inregistreze pe site.

 

Afla mai multe sfaturi practice:

Curatenie generala in timp record

Cum sa ai grija de aparatura electronica;

Cum sa iti instruiesti menajera;

Petele si inamicii lor;

Totul despre pregatirile de Paste.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului