Amenajarea casei

#pete covor #solutii de curatat #ceara lumanari #pete de ceara

Cum sa cureti ceara de pe covor si parchet

Lumanarile decorative sau parfumate pot deveni usor un factor de risc pentru incendii. Chiar daca te asiguri ca le folosesti in siguranta, poti avea alte neajunsuri: petele de ceara de pe covor si parchet.

In functie de componenta lumanarii pe care o folosesti, petele de ceara pot fi usor de curatate sau pot provoca daune neplacute covoarelor si parchetului din casa ta.

Afla care sunt cele mai eficiente solutii pentru a cureta ceara de pe covor si parchet. Urmand cu atentie instructiunile, vei reusi sa elimini petele fara sa lasi urme inestetice in casa.
 

Cum sa cureti petele de ceara de pe covor


Cand ceara fierbinte ajunge pe covor, poate provoca neajunsuri semnificative. Lumanarile colorate pot contine coloranti puternici care lasa pete de culoare greu de eliminat de pe un covor alb sau crem.

Intr-o prima faza, incearca sa elimini mecanic ceara uscata cu o lingurita. Daca nu se curata complet, ai la indemana mai multe solutii pentru a elimina urmele de ceara de pe covor, pres sau carpeta.

Cu fierul de calcat. Ai la indemana o punga maro de hartie? Rupe punga si aseaza o parte din hartie pe pata de ceara de pe covor. Porneste apoi fierul de calcat la treapta cu temperatura cea mai scazuta. Treci cu talpa fierului de calcat de mai multe ori peste hartie, cu atentie. Fibrele covorului se pot arde foarte usor la temperaturi mari. Cand ceara se inmoaie, se va lipi de hartie.

Cu uscatorul de par. Pune o laveta de hartie peste pata de ceara si foloseste uscatorul de par pentru a incalzi zona afectata. Dupa acelasi principiu, ceara inmuiata se va lipi de hartie.

Curatarea urmelor de ceara. Bicarbonatul de sodiu te poate ajuta sa elimini cel mai usor urmele de ceara de pe covor. Presara-l peste zona afectata si lasa-l sa actioneze timp de cateva ore. Curata apoi covorul cu aspiratorul.

Daca bicarbonatul nu a dat rezultatele asteptate, poti incerca sa speli petele cu sifon sau apa minerala carbogazoasa cat mai acida.

Atunci cand ceara a lasat urme pe care nu le-ai putut elimina cu niciuna dintre metodele de mai sus, cauta solutia intr-un magazin specializat. Vei gasi mai multe produse pentru curatat ceara de pe materiale textile, dar cele mai eficiente nu sunt ieftine.
 

Cum sa cureti petele de ceara de pe parchet


Cel mai important lucru de care sa tii cont cand versi ceara fierbinte pe parchet este sa nu te grabesti sa o stergi. O vei intinde si mai mult, iar stratul subtire de ceara uscata este mult mai greu de eliminat.

Cu un cutit de unt. Un cutit cu lama rotunjita si neascutita este cea mai simpla solutie pentru a elimina ceara uscata de pe parchet. Dupa ce ai eliminat ceara, sterge bine parchetul cu o laveta uscata.

Cu o solutie naturala. Pune intr-o galeata cateva picaturi de sapun lichid fara uleiuri si putin otet de vin alb. Umple recipientul cu apa fierbinte si spala apoi parchetul cu un mop. De cele mai multe ori, aceasta solutie simpla si ieftina va elimina petele de ceara de pe parchet.

Cand esti nevoit sa apelezi la un produs special de curatat, alege unul care este doar pentru parchet. Asigura-te ca nu contine amoniac, substanta ce poate pata lemnul.

Sursa foto : Videojug.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului