Amenajarea casei

#dovleac #dovleac halloween #halloween #decoratiuni

Cum sa creezi un dovleac inspaimantator pentru Halloween

Stiai ca felinarele sculptate in dovleac , denumite de americani „Jack-o-lantern” provin de fapt din Irlanda? Ele erau confectionate la inceput din napi, ulterior folosindu-se dovleci. Aceste felinare au devenit simboluri ale Haloween-ului si se spune ca fiecare casa trebuie sa aiba un astfel de obiect in noaptea de 31 octombrie.


Povestea felinarului-dovleac


Potrivit unei legende irlandeze, un fermier batran si avar pe nume Jack, cunoscut ca un betiv si un trisor, a pacalit diavolul sa se catere intr-un copac si l-a tintuit acolo, sculptand o cruce pe trunchiul copacului.

In acel moment, diavolul l-a blestemat pe Jack astfel ca dupa ce acesta a murit, nu a fost primit nici in rai, nici in iad. A fost lasat sa cutreiere pentru totdeauna pamantul, fara sa poata intra vreodata in iad sau in rai.

Singurul lucru pe care i l-a ingaduit diavolul a fost sa poarte cu el un felinar sculptat intr-un nap care sa ii lumineze calea.


Cum alegi dovleacul potrivit


Inainte de a alege un dovleac sau altul gandeste-te care va fi forma sa finala. Spre exemplu, daca vrei sa fii mai creativ si sa confectionezi un cap de vrajitoare din dovleac, opteaza pentru unul mai „noduros”, cu denivelari, pentru ca personajul sa para mai inspaimantator.

De asemenea, in functie de cum vrei sa arate forma finala, poti opta pentru un dovleac mai mic sau mai mare, cu forma compacta sau cu aspect lucios.

In general, este bine sa optezi pentru un dovleac matur, copt, pentru ca este mai usor de „sculptat” si are o forma mai interesanta. Atentie ca acesta sa nu aiba parti moi.


Cum „sculptezi” dovleacul


1 Cu ajutorul unui marker traseaza o linie in jurul dovleacului, la o distanta de 3-4 cm de capat.


2 Taie dovleacul urmarind linia trasata de marker pentru a-i crea „capacul”. Foloseste un cutit mai mare, foarte ascutit. Atentie pentru ca te poti accidenta usor, mai ales daca invelisul dovleacului este foarte tare astfel ca este indicat sa rogi un membru al familiei sa te ajute sa-l sprijini.

3
Dupa ce ai scos „capacul”, sterge liniile lasate de marker cu o carpa umeda.

4
Scoate semintele din interiorul dovleacului cu mana sau poti folosi o lingura mai mare. Este bine sa asezi dovleacul pe un ziar sau o bucata de celofan ca sa nu faci mizerie in jurul tau.

5
Cu ajutorul cutitului si a lingurii curata bine tot interiorul dovleacului.


6 Deseneaza cu ajutorul markerului ochii, gura si nasul dovleacului tau. Daca nu te pricepi la desen, foloseste un model printat pe care sa-l copiezi cu ajutorul unui indigo.

7
Taie cu atentie zonele desenate cu un cutit mic, foarte ascutit. Este bine sa incepi cu zonele mai mari si sa te ocupi ulterior de cele mai detaliate.
 

8 Sterge urmele de marker sau pe cele lasate de indigo cu o carpa umezita. Daca urmele persista, foloseste detergent de vase pentru a le indeparta.


9 Introdu o lumanare in interiorul dovleacului. Poti s-o fixezi direct in partea de jos a dovleacului sau pe un suport special, de tip „farfurie”.

10
Foloseste-ti imaginatia pentru a-ti personaliza dovleacul. Adauga-i par, palarii sau panglici pentru a-i da un aspect mai inspaimantator sau amuzant, in functie de preferinte.

Citeste mai multe articole despre Halloween:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea