Amenajarea casei

#culori pereti #culori interior #culori decoratiuni

Cum sa combini culorile de interior ca un expert

Nu trebuie sa fii expert pentru a combina culorile din interiorul locuintei tale ca un profesionist. Ai nevoie doar de putina rabdare si putina imaginatie. Cauta culorile care te fac sa te simti cel mai confortabil si care iti confera liniste si relaxare.

Fie ca te inspiri din natura sau din stilurile de decorare din trecut, inainte de a decora alege cu atentie ceea ce crezi ca ti se potriveste cel mai bine.

Iata mai jos cativa pasi pe care sa ii urmezi pentru a folosi culorile in locuinta ta:

1 Alege atmosfera potrivita

Primul lucru cu care trebuie sa incepi reamenajarea locuintei tale este atmosfera pe care vrei sa o simti si nu culorile pe care le vezi. Daca te gandesti la ambianta si starea pe care vrei sa le obtii cu ajutorul culorilor si designului interior, va fi mult mai usor sa alegi schema de culori.

Gandeste-te care va fi utilitatea respectivei camere. O vrei pentru relaxare sau pentru distractie? O vei mobila cu piese moderne sau cu piese clasice, nemuritoare? Vei dori ca in incapere sa agati si tablouri sau alte obiecte de arta?

Daca te vei gandi la functiile unei camerei vei gasi solutii logice pentru culorile pe care trebuie sa le folosesti. Daca iti doresti ca incaperea sa aiba o atmosfera clasica, nu vei da niciodata gres cu combinatia de negru si alb. Daca apusul soarelui iti trezeste sentimente puternice, foloseste diverse tonuri de rosu, galben si portocaliu.

Pentru o atmosfera estivala, alege tonuri de alb, crem, bej, albastru sau verde.

2 Regula 60 - 30 - 10

Daca vrei sa fii mult mai specific si stiintific atunci cand alegi culorile pentru locuinta ta, foloseste regula 60 - 30 - 10. Aceasta regula iti va spune exact cat sa folosesti din fiecare culoare.

Astfel, culoarea principala trebuie folosita in proportie de 60% pe portiunile cele mai mari, precum peretii. A doua culoare din schema trebuie folosita in proportie de 30%, pe urmatoarele parti mici, precum covoarele, mobila sau chiar tavanul.

Ultimele 10 procente din schema de culori trebuie rezervate pentru accente si accesorii colorate. Cromul, cuprul sau orice alt metal pot reprezenta 10% din culorile spatiului tau.

3 Inspiratie din natura

Uneori, regulile clasice de alegere a culorilor pentru locuinta nu sunt suficiente. Daca inca nu stii ce culori sa alegi pentru casa ta, gandeste-te la paleta de culori pe care ti-o ofera natura. Fa o plimbare prin parc si vizualizeaza locuinta si culorile perfecte.

Ia culoarea principala de la copaci, nisip sau iarba. Accentueaza aceste culori cu tonuri verzi, albastru deschis sau culorile florilor tale preferate.

4 Cerceteaza trecutul

Daca nicio regula de mai sus nu te multumesc pe deplin si iti este in continuarea greu sa alegi schema de culori potrivite pentru locuinta ta, poti incerca sa te inspiri din trecut. Fiecare era si stil de decorare au un set original de combinatii de culori.

Documenteaza-te bine si cu siguranta vei gasi stilul potrivit tie si locuintei tale. Vei fi surprins sa vezi cate optiuni iti ofera o simpla cercetare a stilurilor de decorare din trecut.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea