Amenajarea casei

#bucatarie #siguranta #copil

Cum sa asiguri bucataria pentru siguranta celui mic

Si copilului tau i se poate intampla. Accidentele casnice  sunt din ce in ce mai frecvente, cu precadere in randul copiilor. De cele mai multe ori cei mici nu fac fata pericolului, iar viata lor depinde de prezenta unui adult in zona. Locul cel mai predispus pericolelor este bucataria, deoarece varietatea de obiecte, accesorii si functii ii atrag pe copii, in special din dorinta de a imita activitatile parintilor: gatitul, spalatul vaselor sau lucrul cu electrocasnicele .

 

1 Ascunde chibriturile

Ascunde in locuri inaccesibile copiilor toate chibriturile, brichetele si ustensilele pentru aprinderea aragazului. Te poti rezuma la o bricheta pe care sa o porti cu tine in buzunar, pentru ca cel mic sa nu identifice un loc anume, incercand apoi sa se catere sau sa deschida dulapurile pentru a-l accesa.
2 Inchide toate produsele de curatat

Un alt pericol enorm il prezinta si produsele de curatat. Foarte multe dintre acestea sunt frumos colorate, dandu-le senzatia celor mici de bauturi racoritoare si dulci. Depoziteaza-le in debara si incuie usa acesteia inainte de a pleca de acasa. La fel de periculoase pot fi produsele cosmetice sau de intretinere.

Nu transfera niciodata continutul unui produs chimic
intr-o sticla de bautura racoritoare sau de apa minerala. Acest lucru reprezinta un pericol enorm si pentru tine sau ceilalti membri din familie, deoarece neatentia sau oboseala te pot face sa uiti ca in sticla nu este ceea ce pare.
Concluzia! Copilul nu trebuie sa aiba acces decat la lichidele comestibile.

3 Nu lasa cutite si obiecte ascutite la indemana

Desi pare dificil, va trebui sa faci acelasi lucru in privinta cutitelor si a tacamurilor ascutite. Pentru a nu-ti transforma bucataria intr-un adevarat haos, este bine sa achizitionezi mobilier de bucatarie cu posibilitatea de a fi inchis sau cu un sistem de siguranta greu de descifrat de catre prichindei.

Nu lasa niciodata pe masa, pe bar sau pe orice suprafata vizibila cutite sau furculite din inox. In momentul in care pleci de acasa, sau cel mic ramane nesupravegheat, bucataria trebuie se sa prezinte cu suprafetele perfect curate, fara obiecte tari, contondente sau usor de inghitit.

4 Monteaza sisteme de siguranta la usile joase

Asigura toate dulapurile ce pot fi deschise de la nivelul unui copil. Acesta le poata agata din joaca, din plictiseala sau din curiozitate. Masca de chiuveta, corpurile joase de bucatarie si, atentie, usa frigiderului si cea a aragazului!

In cazul dulapurilor, este posibil ca cel mic sa incerce sa scoata ceea ce se afla in interior. Pungile de plastic, sacii de gunoi, cabluri, ate etc, toate vor pune in pericol viata copilului tau.
5 Evita cele mai mari pericole: aragazul si frigiderul

Frigiderul si cuptorul aragazului trebuie temeinic asigurate, deoarece, in acest caz accidentele sunt de cele mai multe ori fatale. De asemenea, butoanele aragazului pot fi scoase sau asigurate cu un sistem special, pentru ca cel mic sa nu le poata rasuci.

 

 

6  Deconecteaza toate electrocasnicele

Scoate din priza toate electronicasnicele inainte de a pleca de acasa, si camufleaza firele astfel incat cel mic sa poata ajunge la ele. In special in cazul copiilor de varste mici, care nu constientizeaza pericolul, dar au tendinta de a se agata de tot ceea ce ii sustine in traseul lor de explorare .
7  Nu lasa vase cu lichid fierbinte in apropierea copilului

Pericolul este mai mult decat evident, iar urmarile vor deveni marcante pe viata. Transfera vasele cu mancare sau apa calda pe balcon, in debara, sau inchide temeinic usa bucatariei atunci cand ai terminat de gatit.

8 Fereste-l de vasele de pe aragaz

Atunci cand gatesti, folosese de preferinta ochiurile din spate ale aragazului, cele din apropierea peretelui, pentru ca prichindelul sa nu le poata atinge cu mana, in caz ca nu sesizeaza pericolul. Daca le folosesti pe cele din exterior, atunci indreapta cratitele cu manerele in lateral si nu in exterior. In cazul in care folosesti o tigaie sau un ibric, atunci manerul trebuie intors intotdeauna catre perete.
Acest lucru este valabil si in cazul canilor de ceai sau lichid fierbinte.
9  Mare atentie la fetele de masa

Copiii au tendinta de a trage de fata de masa ori de cate ori au ocazia, fie pentru a-si mentine echilibrul, fie pentru a incerca sa vada ceea ce se afla pe masa. Daca suprafata este libera, atunci pericolul este mai redus, insa in general apar pagube si multe cioburi, lucru destul de periculos pentru un prichindel.

 

10 Blocheaza accesul celui mic in bucatarie atunci cand lipsesti

Ideal ar fi sa previi intrarea celui mic in bucatarie printr-un sistem de siguranta montat in partea superioara a usii. Astfel vei fi sigur ca accesul lui va fi limitat de catre prezenta ta sau a unui adult.

11  Monteaza o camera de filmat sau un interfon

Foarte multi parinti folosesc aceste a copiilor. Camera de filmat transmite imaginile direct pe monitorul de calculator sau pe ecranul televizorului, putand astfel sa controlezi ceea ce se intampla in celelalte camere ale casei.
Sistemul de interfon iti transmite toate sunetele din incaperea in care este montat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea