Amenajarea casei

#retro #amenajare #rustic #bucatarie

Cum sa amenajezi o bucatarie rustica

Un spatiu cald si primitor este exact ce iti trebuie dupa o zi lunga la birou. Bucataria fiind unul dintre cele mai populate locuri ale casei, probabil ca este cel mai bun spatiu pentru amenajarea unui coltisor plin de fantezie si amintiri.


1 Foloseste cat mai multe materiale naturale

O masa din lemn masiv in centrul bucatariei, dulapurile rustice descoperite sau o pardoseala care scartaie la fiecare pas. Nu insista pentru un aspect nou, ci mai degraba uzat. Pentru ca nu poti aduce bucataria bunicilor la tine in apartament, va trebui sa te multumesti cu ceea ce gasesti in magazine. Cu putina atentie si un strop de noroc, vei pune laolalta un decor fascinant.

Daca ai posibilitatea, adu din casa bunicilor sau a parintilor un articol de mobilier preferat de tine. Fie ca este vorba de un dulap pentru vesela sau de un scaunel din lemn, acesta va crea legatura perfecta intre nou si vechi. Pastreaza-l asa cum este, fara a-i schimba finisajele.
 2 Cauta mobila veche si accesorii hand made

Cauta in magazinele de mobila reconditionata, piese din perioada pe care vrei sa o reproduci. Nu te baza pe uniformitate si nu opta pentru mobila in set. Diversitatea este cuvantul de ordine acum, asa ca ai mana libera sa alegi dimensiunile, culorile si accesoriile.

Accesoriile hand-made vor fi deliciul bucatariei tale, deoarece sunt originale si poarta cu ele personalitatea si talentul autorului, precum si pecetea timpului.
Atentie! Libertatea de a alege se limiteaza oarecum la materialele naturale. Asadar nu te lasa furat de aspectul comercial al plasticului sau de unele piese irezistibile din inox.
3 Imbina tehnologia cu stilul

Probabil ca te intrebi ce este de facut cu electrocasnicele care apar din ce in ce mai extravagante si moderne. Ai cateva variante pentru a imbina tehnologia cu stilul retro.

Cumpara mobila cu posibilitatea de a incorpora o parte din aparatura: masina de spalat vase, aragazul sau plita electrica , frigiderul si cuptorul cu microunde. Ibricul de cafea sau espressorul vintage vor inlocui cafetiera, daca iti poti face timp cateva minute pe zi pentru o cafea de calitate. 
Daca nu gasesti mobila pe placul tau, atunci alatura-le pe toate intr-un ansamblu de rafturi suspendate si acopera-le cu o perdea din material textil, cu imprimeuri florale sau culinare. Astfel vei delimita zona de electrocasnice si o vei accesa cu foarte mare usurinta ori de cate ori ai nevoie.

Poti cauta un aragaz cu aspect retro sau cu o  culoare mai inchisa. Cu putin noroc vei gasi si un frigider sau un cuptor cu microunde in culori potrivite, iar de nu se intampla minunea in timp util, atunci fa-o posibila cu ajutorul autocolantului.

Acesta este un compromis veridic si avantajos, deoarece poate fi asortat cu anumite piese din bucatarie si va deveni astfel un element de legatura intr-o amenajare usor dezordonata.

4 Alege o chiuveta vintage

Cere sfatul unui specialist cu privire la chiuveta, in functie de instalatiile existente in incapere. Oricum, o chiuveta din fonta sau arama cu un aspect invechit (asortata cu bateria, bineinteles) este mult mai potrivita decat una din portelan sau inox.

Alege chiuveta si blatul de bucatarie si in functie de mobila pe care urmeaza sa fie sustinute. Mobila vintage , nereconditionata corespunzator, poate fi uneori subreda, asa ca va trebui sa o testezi inainte de a o cumpara.
In ceea ce priveste blatul de bucatarie, incearca o varianta cu un aspect cat mai apropiat de cel al lemnului.


5 Presara putina dezordine

Amenajarea traditionala nu impune ordine si perfectiune. O bucatarie usor dezordonata va arata mult mai bine din acest punct de vedere. Tablouri, vase suspendate, vitrine etc. Incearca sa asezi totul astfel incat sa te simti bine. Fii creativ si nu te lasa condus de ideea ca fiecare lucru trebuie sa aiba un loc batut in cuie.
6 Scoate la iveala portelanurile

Evita sa expui vase de bucatarie din sticla sau otel, deoarece nu se incadreaza in decorul rustic. Daca nu te poti lipsi de ele, atunci ascunde-le intr-un dulap inchis. Portelanurile si farfuriile din lut ars sunt cele mai potrivite. Un set de tacamuri din lemn le va inlocui cu succes pe cele din teflon pe care le folosesti in mod normal pentru gatit.

 

 

 

 

 

 

 

7 Adauga culoare

Alege o fata de masa colorata si vesela. Carourile sau imprimeurile florale vor fi exact acele elemente ce vor da stralucire si luminozitate bucatariei. Poti asorta fata de masa cu perdele, draperiile sau ghivecele de flori de pe geam.
Pentru un plus de caldura, aseaza pe masa cateva farfurii de portelan alaturi de tacamuri din argint.

8 Aseaza borcanele ca odinioara

Intr-o bucatarie traditionala nu trebuie sa lipseasca rafturile cu condimente si borcane de paste, orez, zahar, cafea, ceai. In comert gasesti multe variante de rafturi suspendate speciale, sau dulapuri cu astfel de zone incorporate.
Alege o cutie de paine din lemn si cosuri impletite de nuiele pentru fructe si legume lasate la vedere.

9 Decoreaza cat mai  natural

Dupa cum ai observat pana acum, accentele cad pe elementele naturale si pe expunerea cat mai larga a obiectelor si produselor din bucatarie. Profita de acest lucru si alege accesorii cat mai vii.

 

 

 

 

 

 

O funie de usturoi, un sirag de ardei iuti rosii sau colorati, cateva crengute de condimente si o vaza cu flori de camp uscate, sunt cele mai potrivite decoratiuni.
In ceea ce priveste tablourile, le poti face singur din frunze si flori presate. 


10 Admira totul dintr-un balansoar

Probabil elementul indispensabil atat din punctul de vedere al aspectului cat si al confortului il reprezinta balansoarul din lemn. Asezat strategic langa fereastra, iti va fi cel mai bun prieten atunci cand savurezi o cafea sau citesti o carte buna.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare