Amenajarea casei

# alegere corpuri de iluminat #iluminare casa #corpuri de iluminat

Cum sa alegi corpurile de iluminat perfecte pentru fiecare incapere?

Atunci cand alegi corpurile de iluminat pentru casa, gandeste-te inainte care sunt activitatile pe care le vei face cu precadere in fiecare camera. In functie de acestea, opteaza intre mai multe variante de iluminat sau o combinatie de surse de lumina, care sa se potriveasca in fiecare incapere.

 

Zona de luat masa

Pentru ca in aceasta zona din casa se strange intreaga familie sa manance, atunci luminile de aici ar trebui indreptate direct catre masa.

Poate fi o plafoniera, o lustra simpla sau un model mai sofisticat, important este ca in acest spatiu sa fie suficienta lumina pentru ca a atunci cand iei masa sa te simti confortabil. Alege pentru zona de luat masa un corp de iluminat cu variator de lumina pentru ca vei avea nevoie de mai multa lumina atunci cand iei cina, decat dimineata, la micul dejun.

Bucataria

Bucataria este o incapere in care nu poti face compromisuri in materie de iluminat. Pentru ca aici de obicei gatesti, pregatesti masa sau cureti mobilierul sau ustensilele de bucatarie este evident ca ai nevoie de lumina.

In multe bucatarii unde exista insula pe mijloc vei intalni probabil trei sau cinci lustre suspendate, atat pentru ca dau spatiului un design aparte, dar si pentru ca vor furniza lumina suficienta. Sub dulapurile din dreptul blatului poti opta pentru o banda cu LED-uri, in felul acesta vei avea lumina din plin in zona de lucru, atunci cand gatesti.

Camera de zi

Pentru ca in camera de zi se desfasora diferite activitati, atunci vei avea nevoie de lumina potrivita. In primul rand va trebui sa stabilesti care este principala intrebuintare a acestui spatiu. Pentru cei care au copii, livingul poate fi camera preferata de joaca a acestora, insa cei care nu au copii, probabil ca obisnuiesc sa se refugieze in camera de zi pentru a citi sau pentru a privi la televizor. Asadar, alege lumina potrivita in functie de felul in care vei utiliza incaperea.

Atunci cand cei mici acapareaza acest loc, spoturile sunt o alegere buna, in timp ce un LED cu comutator de diminuare a luminii este perfect pentru momentul in care copilul abandoneaza joaca si vrea sa se uite la televizor.

Este, de asemenea, important sa ai o mica sursa de lumina in camera atunci cand televizorul este pornit, dar care sa nu afecteze imaginea de pe ecran. In felul acesta, se poate citi sau lucra la birou, in timp ce altcineva din incapere poate privi la TV.

Dormitorul

Cei care obisnuiesc ca in dormitor sa citeasca, sa lucreze sau sa se imbrace, cu siguranta vor avea nevoie de lumina in aceasta camera.

Lustele si luminile de perete ar trebui puse pe ambele parti ale patului si deasupra nivelului ochilor atunci cand stai intr-o pozitie in care citesti, iar lumina ar trebui sa lumineze doar cartea, nu intreaga camera. Pozitioneaza luminile astfel incat sa nu te impiedice atunci cand te dai jos din pat si alege lumina calda

In cazul in care in dormitor exista si o zona pentru studiu, poti opta pentru o lampa de birou sau o banda de LED-uri, un spot, sau orice combinatie intre aceste corpuri de iluminat va fi perfecta pentru a asigura lumina suficienta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare