Amenajarea casei

#pardoseala #baie #linoleum #parchet laminat #gresie baie #pardoseala baie

Cum alegi pardoseala potrivita pentru baie

Baia este un spatiu destinat relaxarii, rezistent la umezeala si alte intemperii. Pentru a deveni, insa, un loc in care te simti excelent, baia are nevoie de un decor pe masura. Cand vine vorba despre pardoseala, iata cateva ponturi pentru a face alegerea potrivita!

1 placi ceramice

Una dintre cele mai frecvente alegeri pentru pardoseala baii se refera la placile ceramice. Acestea au avantajul de a fi rezistente - putand fi pastrate chiar si zeci de ani - si usor de curatat. In plus, nu absorb mirosuri, nu favorizeaza inmultirea bacteriilor si sunt disponibile intr-o multime de forme, culori si stiluri.

Cu toate acestea, inainte de a te opri asupra clasicelor placi ceramice, tine cont de faptul ca, in lipsa unui sistem de incalzire, acestea vor fi mereu reci. De asemenea, este important sa fii constient de faptul ca, in pofida rezistentei lor, placile ceramice se pot crapa sau chiar sparge, iar rosturile se pot pata.

2 Parchet laminat

O alegere mai putin obisnuita pentru baie ar putea fi parchetul laminat. Acesta are aspectul lemnului clasic - fara a avea costurile acestuia, rezista la umezeala si nu se uzeaza cu usurinta. In plus, poate face fata cu brio chiar si celor mai dificile pete, fiind si usor de curatat.

Dezavantajul de a avea parchet laminat in interiorul baii, insa, se traduce prin distrugerea pe care apa o cauzeaza in timp. Inainte de montarea parchetului, asigura-te ca nu exista posibilitatea ca apa sa se infiltreze sub acesta si sa il distruga de timpuriu.

3 Placi din portelan

O alta optiune demna de luat in seama este gresia portelanata. Aceasta este mai densa, mai poroasa si mai dura decat clasicele placi ceramice folosite in baie si are avantajul de a permite instalarea unui sistem de incalzire dedesubtul sau. In ceea ce priveste modelele disponibile, posibilitatile sunt infinite: de la aspectul de granit la piele, material textil sau chiar imprimeu animal !

La fel ca in cazul placilor ceramice clasice, gresia portelanata este rece, in lipsa unui sistem de incalzire, si se poate crapa ori sparge.

4 Linoleum

Un material la care nu te-ai mai fi gandit de la aparitia placilor ceramice, linoleumul este din nou in voga! Este relativ rezistent, poate fi curatat cu usurinta si aplicat chiar si in baie, pe o suprafata curata si uscata. In plus, vine intr-o multime de variante, stiluri si culori, astfel incat sa poti face alegerea potrivita pentru tine.

In pofida avantajelor sale (fiind si mai ieftin decat alte tipuri de materiale), linoleumul risca sa se intinda/contracte din cauza umezelii si are nevoie de o refinisare periodica pentru a-si pastra aspectul.

5 Placi din piatra

Daca vrei sa aduci natura in casa ta, opteaza pentru placile din piatra naturala. Acestea pot fi de diferite tipuri (granit, marmura, ardezie, travertin etc.), sunt foarte rezistente si isi pastreaza aspectul placut de-a lungul timpului. Nu pastreaza mirosurile, fac fata umezelii si nu promoveaza acumularea de bacterii.

Atentie la curatare, intrucat placile din piatra pot fi zgariate de materialele mai dure. De asemenea, in functie de preferinte, fii pregatit sa aloci un buget relativ generos pentru a-ti decora baia cu o pardoseala din piatra.

Sursa foto: sourec.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare