Amenajarea casei

#gresie #model gresie #placi ceramice

Cum alegi modelul de gresie potrivit

Gresia reprezinta una dintre cele mai populare optiuni pentru pardoseala casei. Alegerea gresiei, insa, nu este neaparat cel mai facil demers pentru ca trebuie sa tii cont de o multitudine de factori. Tu stii asupra carora modele de gresie sa te opresti? Descopera criteriile in cele ce urmeaza!

1 Modele de gresie: dimensiuni

Placile ceramice pentru pardoseli sunt disponibile in dimensiuni diferite. Alegerea dimensiunilor ideale pentru o anumita incapere ar trebui sa tina cont de efectul pe care urmaresti sa il obtii.

Spre exemplu, poti opta pentru placi mari de gresie (30x60 cm), dreptunghiulare, care pot crea impresia unui spatiu larg. Este important de retinut faptul ca modelele mari de gresie (mai mari de 30 cm) nu sunt recomandate pentru camerele mici. Placile ceramice generoase se vor incadra perfect intr-un spatiu exterior casei, spre exemplu, sau intr-o bucatarie / baie mare. De asemenea, tot in spatiile mici, sunt de evitat modelele incarcate sau cele tip mozaic .

2 Modele de gresie: culori

Modelele de gresie din comert dispun de o paleta generoasa de culori, in functie de stilul casei in care urmeaza sa fie inserate. In acest sens, poti opta pentru modele de gresie in culori neutre (alb, negru), clasice, sau in culori indraznete (rosu). O alta solutie ar putea fi alegerea modelelor cu nuante in degrade, a combinatiilor de culori sau a placilor ceramice cu insertii si aplicatii.

In cel din urma caz, o optiune interesanta o constituie braul, un element decorativ intalnit cu precadere la modelele de gresie din import. Braul poate crea un efect deosebit, atat timp cat este ales cu gust (anumite modele pot lasa impresia de kitsch), insa trebuie tinut cont de faptul ca preturile pentru brau sunt destul de mari.

3 Modele de gresie: design

Alegerea placilor ceramice pentru pardoseala ar trebui sa tina cont intotdeauna de stilul decorativ al casei. In acest sens, modelele de gresie pot imita piatra sau parchetul, printre altele, astfel incat sa se incadreze cat mai armonios in stilul locuintei.

Gresia rustica, in culori calde, pamantii, se preteaza aplicarii intr-o casa de tara, de dimensiuni generoase. In schimb, gresia moderna, simpla, monocroma este ideala intr-un apartament ori o garsoniera decorata in stil minimalist .

4 Modele de gresie: tip

Placile ceramice se impart, de regula, in doua categorii mari: placile glazurate si placile portelanate. Gresia glazurata protejeaza impotriva umiditatii si a prafului din atmosfera si poate fi disponibila in varianta lucioasa. Cu toate acestea, placile ceramice glazurate lucioase nu sunt recomandate pentru pardoseli, intrucat sunt alunecoase.

In ceea ce priveste gresia portelanata, aceasta castiga puncte la capitolul rezistenta, in comparatie cu placile glazurate. Prin urmare, gresia portelanata este recomandata in camerele cu trafic intens. Gresia portelanata prezinta si avantajul de a avea o structura compacta.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare