Amenajarea casei

#vopsea #culori #decoratiuni #amenajare casa

Cum alegi culorile potrivite pentru casa ta

Iti doresti sa schimbi aspectul casei tale? Sau poate te-ai mutat recent si urmaresti sa transformi noua locuinta intr-una care sa te reprezinte? Afla ca poti realiza o schimbare uimitoare doar cu ajutorul culorilor potrivite! Cum le alegi, descopera in continuare!



1 Incepe cu pasi marunti


Daca nu stii de unde sa incepi, experimenteaza cu nuantele si culorile care iti plac pe o portiune mica din casa, cum ar fi intr-o debara sau baie, intr-un hol de trecere sau in zona dintre doua camere. In cazul in care te ocupi chiar tu de zugravit , alege un perete cat mai mic, pentru a vedea rezultatele intr-un timp cat mai scurt.


2 Ia in considerare atmosfera


Atunci cand alegi o anumita culoare, gandeste-te care vrei sa fie atmosfera dintr-o anumita incapere. Spre exemplu, in dormitor, vrei sa ai parte de o atmosfera odihnitoare si linistita sau dramatica si intima? Culorile reci, neutre, pale creeaza, in general, o senzatie de calm, de pace, in timp ce nuantele puternice confera dinamism.


3 Atentie la lumina


In alegerea culorilor potrivite pentru casa ta tine cont si de luminozitatea incaperilor. Astfel, ia in considerare faptul ca lumina naturala dezvaluie cel mai bine adevarata intensitate a unei culori, cea incandescenta scoate in evidenta tonurile de galben si pe cele calde, iar lumina fluorescenta imprastie o lumina albastruie.

Prin urmare, o culoare puternica ar putea fi prea mult atunci cand este folosita pe toti peretii sau pe unul aflat in apropierea unei ferestre mari, insa ar putea fi o alegere buna atunci cand este folosita ca o culoare de accent pe un perete mai putin luminat.


4
Gandeste-te la imaginea de ansamblu


Dupa ce ai decis care sunt culorile pe care ti-ar placea sa le utilizezi in fiecare dintre incaperile casei, ia in considerare si imaginea de ansamblu. Imagineaza-ti (sau testeaza intr-un program computerizat) cum se vor amesteca optiunile tale in materie de culori, in momentul in care vei face trecerea dintr-o camera intr-alta.


5 Amestec fresh


Daca urmaresti sa faci o combinatie indrazneata de culori, tine minte sa nu optezi pentru mai multe decat este cazul (de pilda, trei culori puternice). Cu toate acestea, iti poti lasa imagina sa zburde atunci cand ai in minte o camera privata: in acest caz, combinatiile creative nu vor face decat sa iti reflecte personalitatea.


6 Aplica proportiile corecte


Pentru a nu da gres in combinarea culorilor in locuinta ta, tine minte urmatoarele procente: 60% culori dominante, 30% culori secundare, 10% culori de accent. Aplica aceasta regula in fiecare incapere pentru a obtine rezultatul scontat.


7 Tine cont de mobilier, accesorii


In cazul in care ai deja piesele de mobilier si accesoriile cu care urmeaza sa iti decorezi casa (sau care fac deja parte din locuinta ta), este esential sa tii cont si de acestea in alegerea culorilor pentru peretii casei. Spre exemplu, ideal ar fi sa oferi luminozitate unei incaperi cu mobila inchisa la culoare optand pentru nuante deschise, pale.


8 Bazeaza-te pe bunul tau gust


Preferintele tale si bunul tau gust ar trebui sa fie doua dintre criteriile de care sa tii cont in alegerea culorilor potrivite pentru casa ta. Nu face abstractie de ele, in detrimentul culorilor trendy!

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului