Amenajarea casei

#brad #decoratiuni #craciun

Craciunul din copilarie

„Imi amintesc ca legam sticle de clanta usii ca sa auzim cand vine Mos Craciun si sa ne trezim. Tata avea ideea asta si tot el ne ajuta (ne fraierea cum voia). Niciodata nu l-am auzit” isi aminteste Anca Naumescu despre Craciunul din copilarie. Pe vremuri, distractia unui copil era lipsita de jucariile electronice moderne, dar la fel de prinsa de vraja precum luminitele orasului, vazute la o ora interzisa: „Imi mai amintesc cum ne ducea tata in oraselul copiilor si cum vedeam pe geamul autobuzului toate luminitele de prin oras. Era singura data cand ieseam noaptea” ne marturiseste Anca. 
 

Simbolurile de pe vremuri: Mos Gerila, steaua si Pomul de Iarna
 

Pe vremuri, Craciunul si intreaga perioada sa sarbatorilor de iarna era cunoscuta sub numele de „luna cadourilor”. In perioada comunista, ritualurile si traditiile legate de Nasterea Domnului erau inlocuite de alti termeni. Mos Craciun se transformase in Mos Gerila, iar bradul de Craciun era „pomul de iarna” .

Sursa foto: manufacturer.com Totusi, exista si un simbol care era intotdeauna prezent. Majoritatea brazilor aveau in varf o stea. Aceasta nu reprezenta insa un inconvenient, deoarece ea se gasea totodata si in alta parte: „Era steaua ca varf de brad. Ca era si pe stema tarii o stea, deci nu erau probleme. Habar nu aveam ce e cu „steaua sus rasare”. Ma gandeam la o echipa de fotbal” marturiseste Gabriela Arsene, din Bucuresti.


Bomboanele de pus in brad


Iti mai amintesti de bomboanele care se prindeau in bradul de Craciun? Nu apucau sa se invecheasca, de la un an la altul, deoarece, de cele mai multe ori, erau mancate si numai ambalajul ramanea rasucit atent, pentru a pacali ochiul. Alteori, bomboanele nici nu mai ajungeau pe crengutele bradului de Craciun. „Eu nu le agatam. Le mancam inainte si puneam doar hartia goala in pom, ca nu se gaseau. Hahahaha! Si erau o delicatesa! Desfaceam usor si legam hirtia cu ata si le agatam” povesteste Gabriela.
 

Artificii cu fosfor
 

Sursa foto: chemistry.about.com

In Craciunurile copilariei nu exista in amintire zgomotul asurzitor al artificiilor puternice folosite in prezent. Luminitele modeste erau facute din fosfor si o bucatica de sarma. Greu de aprins, dificil de tinut in mana, magia luminoasa dura vreme scurta si, poate, tocmai de aceea parea cu atat mai interesanta.

 

Cadouri pentru copii: mandarine, bomboane cubaneze, carti si jocuri


Portocalele, mandarinele, bananele si smochinele erau adevarate festine pentru copiii neobisnuiti cu astfel de fructe. „Una dintre cele mai frumoase amintiri din copilarie despre Craciun este imaginea bradului, seara, in camera cu lumina stinsa. Beculetele luminau multicolor, iar la piciorul bradului erau o gramada de mandarine portocalii, coapte, care asteaptau sa le mananc” ne povesteste Maria Coman, din Brasov.  „Portocalele erau o trufanda, ca si bananele si smochinele. Se gaseau foarte greu. Se mai puneau bomboane cubaneze, cele cu lamaie si cele mentolate. Mirosea a cozonac” isi aminteste Gabriela.

Asa zisele bomboane cubaneze, mentolate, cu lamaie sau portocala, erau vandute la kilogram. Ambalate in folie transparenta, bomboanele cubaneze faceau deliciul copiilor de sarbatori. „Eu si fratele meu primeam portii egale de bomboane. Ni le ascundeam bine, pentru ca pe urma sa le cautam, eu pe ale lui si el pe ale mele. Eram neiertatori. Ce-am gasit al meu sa fie! Hahahaha!”, marturiseste Maria.

Alti copii primeau carti si jucarii destul de simple, in comparatie cu albumele de povesti de astazi, dotate cu baghete magice si clape cu melodii incorporate. „Mos Gerila aducea cadouri care astazi poate nu ar insemna mare lucru: Ric -radio-ul portabil cu o singura casca, carti (nu exista an in care sa nu primesc macar un volum din seria O mie si una de nopti sau Povesti nemuritoare), trenulet electric,  celebra minge de 35 de lei, jocuri pe care le mai pastrez si acum (Dacii si romanii, Arcas, Piticot, Nu te supara, frate!)” isi aminteste Catalin Popescu, din Bucuresti.


Globurile casante, mai putine de la an la an


Unul dintre lucrurile frumoase care tin de Craciunul de pe vremuri sunt globurile de sticla. Multe dintre ele aveau modele delicate, iar forma lor, uneori ca o lacrima, obliga la atentie sporita atunci cand erau manevrate. Din nefericire, la fiecare Craciun existau victime si astfel cutia cu globuri devenea tot mai goala. „Erau globuri de sticla, frumoase chiar. Asta e fain, nu ca acum, cu plastic. Globurile erau simple sau cu model, cu multe modele. Uite: erau conice, aurii cu rosu sau argintii, ca un turture. Apoi mai erau globuri rosii de lemn, sub forma de mar. Si la moda erau clopoteii de ceramica, vopsiti in argintiu sau rosu, roz” isi aminteste Gabriela.


Beteala si vata de pe crengutele de brad


Sursa foto: creatie.chAlte decoratiuni pentru bradul de Craciun, folosite pe vremuri, erau beteaua si vata pusa pe crengute in chip de zapada. Daca astazi se fac combinatii de culori studiate si de materiale diafane, pentru un efect modern si elegant, in trecut bradul de Craciun era trendy din alte motive: avea ceva sclipitor si, daca se poate, strain.

„Imi amintesc de niste chinezarii care pe atunci erau grozave, gen lampioane de hartie, foarte colorate. Beteala era de obicei argintie, dar cam ciufulita si oricum, niciodata bogata. In brad se punea si vata, ca sa para ca ninge”, ne explica Gabriela, iar Loredana Constantinescu, din Braila, completeaza „Eu cand eram mica si nu aveam bani de decoratiuni mai puneam si vata in pom”.


Tot in pomul de Craciun se prindeau si ghirlandele facute cu atata efort la ora de lucru manual. Iti amintesti de hartia colorata, foarfecele si lipiciul cu care te straduiai sa legi un lant de inele din hartie? Astfel de ghirlande nu aveau darul sa reziste de la un an la altul. Si totusi, in unele momente, era vorba de mica satisfactie de a fi realizat singur o podoaba pentru Craciun.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea