Amenajarea casei

#linoleum #curatenie casa #casa #parchet laminat #ceruire parchet

Ceruirea parchetului laminat si a linoleumului

O podea curata, bine ingrijita, poate oferi un aspect placut unei camere intregi. Uneori, pentru ca efectul sa fie cu atat mai spectaculos, se impune un efort suplimentar: ceruirea. Te temi ca ai de-a face cu un proces complicat? Afla tot ce trebuie sa stii despre ceruirea parchetului laminat si a linoleumului in cele ce urmeaza!

In situatia in care parchetul laminat ori linoleumul a mai fost ceruit in prealabil, inainte de a repeta procesul, este esential sa inlaturi urmele de ceara ramase. Achizitioneaza produsele necesare de la magazinele de specialitate si citeste cu atentie instructiunile, intrucat exista mai multe tipuri de solutii. Este esential, asadar, sa le alegi pe cele adecvate tipului de pardoseala pe care il ai in interiorul casei.

Odata ce parchetul laminat ori linoleumul a fost curatat de ceara si s-a uscat, poti demara procesul de ceruire. Asigura-te ca ai achizitionat produsul ideal pentru tipul de pardoseala de care dispui, dupa care procedeaza in felul urmator:

  • Incepe din cel mai indepartat colt al incaperii. Aplica un strat subtire ceara de parchet cu un mop profesional plat, nou sau perfect curat. Inarmeaza-te cu rabdare si atentie, pentru a te asigura ca nu ratezi niciun coltisor de parchet.
  • Aplica 2-3 straturi de ceara, nu inainte de a-i permite celui aplicat anterior sa se usuce complet. Cele mai multe produse tipuri de ceruri din comert necesita 45 minute pentru a se usca in totalitate.
  • Dupa ce s-a uscat complet si ultimul strat de ceara de parchet, poti muta la loc toate piesele de mobilier si accesoriile pe care le-ai scos in prealabil din incapere.

Intretinerea parchetului ceruit

Pentru ca parchetul laminat ori linoleumul sa isi pastreze mai mult timp aspectul placut si ingrijit, iata cateva sfaturi mentine sa te ajute la intretinerea suprafetelor ceruite:

  • Curata podelele doar cu produse destinate parchetului ceruit. Pentru mai multa siguranta, poti alege produse din gama aceluiasi producator pentru care ai optat la alegerea tipului de ceara pentru parchet.
  • Intre doua ceruiri, poti reda stralucirea pardoselii cu ajutorul unei masini de lustruit podele. O poti achizitiona (costa in jur de 500 lei, in functie de model si de producator) sau o poti imprumuta ori inchiria, la nevoie.
  • Daca esti de parere ca este necesar, poti aplica, periodic, cate un strat proaspat de ceara pe parchetul tau laminat ori pe linoleumul bine curatat. Atentie, insa, sa nu exagerezi cu cantitatea de ceara folosita: daca aplici prea multa, vei constata acumularea unui strat galbui, lipicios, de ceara, pe care va trebui sa il indepartezi.

Ponturi finale

In cele din urma, pentru ca procesul de ceruire sa decurga fara probleme ori dificultati, iata ce ar mai trebui sa stii:

  • Nu aplica niciodata ceara pe o suprafata finisata cu uretan (tine cont de faptul ca uretanul este cel mai folosit email la finisarea suprafetelor din lemn!).
  • Pentru a-ti proteja podelele, roaga-ti prietenii si familia sa se descalte la intrarea in casa. Astfel, vei limita cantitatea de murdarie care ajunge pe suprafetele ceruite din interior.



Foto: ehow.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea