Amenajarea casei

#detergent #curatenie #sapun #odorizant #substante chimice #insecticide

Ce substante folosim pentru curatenie

Curatenia presupune in primul rand eliminarea oricaror posibilitati de contaminare cu diferiti microbi dar si obtinerea unui aer proaspat in intreaga casa. Pentru a usura operatiunile de curatenie si intretinere din locuinta taeste necesar sa folosesti diverse substante chimice . Iata cateva lucruri despre aceste substante si despre efectul lor:



Principalele substante utilizate in activitatea de curatenie si intretinere sunt: detergentii, substantele dezinfectante, produsele petroliere, sapunurile, substante pentru intretinerea pardoselilor, substante de curatat, substante odorizante si dezodorizante, substante insecticide si raticide.


1 Detergentii


Detergentii sunt substante intens active, cu actiune curatatoare si dezinfectanta. Se dizolva in apa, intr-o anumita proportie, obtinandu-se astfel o solutie in care se spala diferite obiecte sau se sterg suprafetele de curatat.

Detergentii sunt clasificati dupa proprietatile lor ionice - incarcatura electrica in apa. Astfel distingem 4 mari grupe:

  • Detergentii anionici care sunt folositi in detergentii pentru spalatorii si pentru spalarea vaselor. Au proprietati de curatire excelente si sunt foarte spumanti.
     
  • Detergentii neionici nu creeaza multa spuma sunt utili mai ales pentru masinile automate .Pentru ca nu se oxideaza, sunt rezistenti la taria apei si curata bine majoritatea petelor. Alte intrebuintari sunt ca dezinfectanti si alte produse de igienizare si curatare a casei.
     
  • Detergentii amfolitici sunt folositi in igiena personala.


2 Substantele dezinfectante


Substantele dezinfectante se folosesc pentru distrugerea bacteriilor si a altor microorganisme patogene ce se gasesc in mediul extern, pe piele si pe anumite suprafete.


3 Produsele petroliere


Acestea se utilizeaza pentru curatarea pardoselilor, indepartarea diferitelor urme de vopsea, ulei sau duco, precum si pentru curatarea diferitelor pete de pe tapiterii .


4 Sapunurile


Sunt saruri solubile in apa ale acizilor grasi. Sapunurile sunt realizate din grasimi si uleiuri sau din acizii lor grasi, tratati cu substante chimice cu bazicitate ridicata.

Utilizarea sapunurilor in ultimul timp a fost redusa prin inlocuirea lor cu detergenti astfel ca se folosesc mai mult sapunurile lichide.


5 Substante odorizante


Substante odorizante sau dezodorizante se prezinta sub forma de pastile, tablete sau sub forma lichida. Sortimentele folosite frecvent sunt grupate pe destinatii. In general, este recomandat sa optezi pentru odorizante compuse din substante cat mai naturale, mai ales daca ai in casa copii sau animalute de companie .


6 Insecticide si raticide


Substantele insecticide sunt folosite pentru distrugerea insectelo, iar raticidele pentru eliminarea rozatoarelor.

Aceste produse trebuie sa aiba o buna stabilitate chimica fata de agentii atmosferici, o volubilitate redusa si o toxicitate corespunzatoare scopului pentru care sunt destinate. Este foarte important sa respecti cu atentie instructiunile de utilizare pentru a nu afecta sanatatea ta si a celor din jurul tau.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea