Amenajarea casei

#anunturi imobiliare #imobiliare #schimb imobiliar

Ce reprezinta schimbul imobiliar?

O stire din ultima perioada ne anunta ca schimburile imobiliare sunt din nou la moda, in conditiile in care sunt oameni care nu mai pot sa-si plateasca ratele la banca pentru locuinta achizitionata, preferand astfel sa o schimbe cu una mai mica.

Noi consideram ca nu este vorba de o moda ci doar de o optiune. Multi vad in schimbul imobiliar evitarea procedurilor complicate din cadrul vanzarilor de locuinte, urmata de o cumparare, respectiv evitarea costurilor.

In fond, schimbul imobiliar reprezinta o vanzare si o cumparare derulata in cadrul aceleasi tranzactii, desi Codul Civil delimiteaza schimbul imobiliar de vanzarea-cumpararea locuintelor.

Schimbul imobiliar nu este foarte raspandit pe piata imobiliara, pentru ca sunt rare cazurile in care cele doua proprietati corespund in totalitate cerintelor celor doua parti.

Din punct de vedere juridic, schimbul imobiliar cuprinde, asa cum am aratat mai sus, un contract de schimb in cadrul caruia cele doua parti- "copermutanti" in terminologia juridica, cedeaza bunul sau celeilalte parti. Costurile unui schimb imobiliar sunt insa, aceleasi ca pentru o vanzare si o cumparare, luate ca procese separate. Singurul avantaj financiar il reprezinta onorariul notarului care se raporteaza la o singura operatiune.

De asemenea, in cazul existentei unei diferente de bani, "sulta" in termen juridic, care sa echilibreze balanta intre preturile celor doua proprietati, aceasta nu se taxeaza.

Pe scurt, din punct de vedere financiar, schimbul imobiliar presupune:

  • impozit pe tranzactiile imobiliare, pentru cele doua locuinte platite de catre cele doua parti;
  • taxele de intabulare pentru ambele locuinte
  • taxele pentru extrasele de carte funciara
  • onorariu notar
  • sulta(diferenta de pret) nu se taxeaza.


Echipa Blitz Imobiliare, Leonard M

Blitz Imobiliare (www.blitz-imobiliare.ro) este o agentie imobiliara din Cluj Napoca ce ofera clientilor sai servicii imobiliare integrate si o baza de date completa, cu oferte actualizate la zi: vanzari si inchirieri apartamente, case-vile, spatii comerciale, de birouri si industriale, terenuri.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului