Cand ai invitati la masa, vei pregati, cel mai probabil, cateva feluri de mancare. Potrivit etichetei, fiecare fel are nevoie de tacamul sau. Cum stii ca ai pus suficiente tacamuri pe masa? De ce furculita de peste se pune in extrema dreapta si nu la un loc cu celelalte furculite din stanga? Unde asezi lingurita pentru desert sau furculita pentru salata? Afla ce trebuie sa faci cand folsesti multe tacamuri la masa. Descopera regulile generale, iar in rest, adu-ti aportul cu propria inventivitate.
Verifica cate feluri de mancare vei servi
Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa stii cate feluri de mancare vei servi la masa. In cazul in care din meniu fac parte supe, deserturi sau salate, atunci pentru acestea vei avea nevoie de tacamuri speciale, in plus fata de restul.
Urmeaza regulile generale
Regula generala de asezare a tacamurilor este destul de simpla:
- tacamurile se aseaza dinspre exterior spre interior (spre farfurie),
- cutitele si lingurite se aseaza in dreapta
- furculitele trebuie puse in stanga.
Logica asezarii lor este legata de bunele maniere la masa: cand mananci cu lingura folosesti mana dreapta. Cutitul se tine si el in mana dreapta, iar furculita, in stanga.
Numarul tacamurilor este determinat de numarul felurilor de mancare servite.
De asemenea, este recomandat sa te limitezi la trei tacamuri pentru partea stanga a farfuriei si tot atatea pentru partea dreapta. Tacamurile aflate cel mai departe de farfurie sunt pentru primele feluri de mancare servite la masa.
Tacamuri pe care le asezi in stanga
In partea stanga a farfuriei se aseaza furculitele (cu mici exceptii), in urmatoarea ordine:
- dinspre exterior spre farfurie, prima furculita trebuie sa fie cea pentru salata.
- urmatoarea este furculita pentru felul principal
-
iar ultima, aflata chiar langa farfurie, este furculita pentru desert.
Tacamuri pe care le asezi in dreapta
In partea dreapta a farfuriei se aseaza cutitele si lingurile. Astfel, dinspre exterior spre farfurie, se aseaza:
- ca prim tacam lingura pentru supa
- apoi o lingurita (daca este nevoie de ea)
- dupa care trebuie asezat cutitele sau cutitul.
Acesta din urma se afla cel mai aproape de farfurie, cu lama taioasa in interior, adica indreptata spre farfurie. Este considerata o impolitete sa asezi cutitele cu partea taioasa indreptata spre farfuria urmatoare. Un maxim de trei cutite se aseaza pe masa, in dreapta farfuriei.
Deasupra farfuriei: tacamurile pentru desert
Tacamurile aflate deasupra farfuriei sunt foarte usor de retinut: este vorba despre tacamurile pentru desert.
In functie de preparatul servit la sfarsitul mesei, se foloseste fie o lingurita, fie o furculita mai mica, fie ambele. In acest ultim caz, furculita si lingurita se aseaza pe orizontala, paralele cu farfuria, dar cu capetele in sens opus: dintii furculitei in dreapta si adancitura linguritei in stanga. Ordinea, in linie dreapta, paralela, este: farfurie, furculita, lingurita.
Daca nu-ti amintesti cum sa le asezi, foloseste un truc: aseaza furculita de desert in stanga, iar lingurita in dreapta, in rand cu restul tacamurilor. Apoi plimba-le pe masa, ca si cum ar fi masinute care dau coltul farfuriei. Odata ajunse la mijlocul drumului, se vor afla in pozitia potrivita.
Tacamurile pentru desert se aseaza pe masa inca de la inceput, deoarece pozitia lor nu incurca pe nimeni.
Alte tacamuri de pe masa
Alte tacamuri care pot fi asezate pe masa pot fi:
- cutitul de paine si unt, care se afla asezat pe farfuriuta de paine
- lingurita intr-o sosiera
-
lingurita pe farfuriuta cu ceasca de cafea sau ceai etc.
Cum stii ca ai pus tacamurile la distanta potrivita
Pentru a fi sigur ca ai asezat corect tacamurile, trebuie doar sa respecti distanta potrivita: furculitele, lingurile si cutitele se aseaza paralel cu farfuria, pe o linie dreapta, aceeasi linie cu partea de jos a farfuriei.
De asemenea, furculita (din stanga) si cutitul (din dreapta) aflate cel mai aproape de farfurie trebuie asezate langa aceasta si nu sub marginea farfuriei. Prin urmare, toate tacamurile trebuie sa fie vizibile.