Amenajarea casei

#bucatarii mici #bucatarii #amenajare bucatarie

Bucatarii mici, idei mari de castigat spatiu

Ce bine este in bucatarie! Bucataria este cel mai vesel spatiu, in sensul ca aici prefera sa se opreasca toti prietenii veniti in vizita, chiar daca tu ii inviti, politicos, in living. Cat timp mai gatesti pentru ei ceva la bucatarie, ei stau pe aproape, mai vorbiti, te mai ajuta, deci iata cum bucataria se transforma in spatiu social.

Mic si minimalist

O bucatarie mica este, prin definitie, un spatiu minimalist, dar nu lipsit de farmec. Spatiul mic da senzatia de caldura si de intimitate in familie, asadar, el merita toata atentia decoratorului.

Cel mai adesea, bucatariile urbane au fost proiectate de catre arhitectii blocurilor sa fie mai mult spatii functionale, unde nu stai prea mult, unde faci mancare si, eventual, o servesti in sufragerie (chiar daca daca vorbim despre blocurile mai noi, cu open space intre bucatarie si living).

Dar o bucatarie mica nu trebuie sa arate banal. Ea este si mai provocatoare pentru cei cu imaginatie, care vor sa faca din acest spatiu ceva primitor si practic. De obicei, o bucatarie mica este si mai bine organizata si eficientizata din punctul de vedere al spatiului, tocmai pentru a face economie si a micsora timpul petrecut cu operatiunile dedicate gatitului.

In primul rand, evita dezordinea

O bucatarie mica trebuie sa fie o bucatarie ordonata. Aici se depoziteaza vase, conserve (deseori este contopit spatiul de depozitare pentru alimente cu cel al bucatariei), asadar verifica daca ai nevoie de toate accesoriile pe care le-ai cumparat de-a lungul vremii si daca nu ai nevoie, arunca-le fara regrete. Oare chiar folosesti taietorul acela de castraveti in forma de steluta?

Foloseste optim lumina

Bucataria este sediul unor operatiuni complexe si chiar periculoase (tocat, taiat, decorat prajituri, etc), adica este un adevarat atelier de lucru. Asadar, lumina este cruciala. Ledurile montate sub cabinete pot fi foarte utile pentru marirea vizibilitatii. Lumina buna face ca un spatiu sa para mai mare. Conteaza si becurile folosite, cele eficiente din punct de vedere energetic dau o lumina mai buna. Un truc util este oglinda, care reflecta lumina si face astfel si mai generos spatiul.

Spatii de depozitare cat mai multe

Cum spuneam mai sus, avem zeci de obiecte de depozitat in bucatarie. Daca nu este loc pentru destule dulapuri si cabinete, politele si stativele sunt foarte utile. Restaurantele mari isi expun vasele de alama pe stative, acestea avand si rol decorativ cand nu sunt folosite. Si, de ce nu, un rol declarativ, de genul: "Aici se gateste ceva bun!"

Cutitele se pot atasa pe perete cu ajutorul unor magneti, tot in scopul de a elibera spatiul orizontal din dotare. Daca lucrurile pot sta pe verticala, de ce nu?!

Mobilier inteligent

Bucataria mai poate adaposti mobilier bine proiectat, care sa poata fi retractat pentru a recupera spatiul atunci cand nu este folosit. In amenajarea bucatariei se folosesc mese pliabile, scaune ce pot fi depozitate dedesubt sau sunt si ele pliabile, etc.

Intr-o bucatarie mica, cel mai util este un blat ceramic suplu, modern, in care plita sa fie incorporata. El adauga si avantajul de a putea fi folosit atunci cand nu gatesti si poti pune obiecte pe el, deci adauga spatiu de depozitare.

Spatiu extra mai poti castiga si daca achizitionezi o insula pe roti, cu rafturi, ce poate fi folosita ocazional si drept bar.

Sursa foto: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea