Amenajarea casei

#purificator de apa #apa #curatare #electrocasnice

Avantajele utilizarii unui purificator de apa

Apa este vitala organismului, dar si vietii de zi cu zi. In casa, apa este una dintre cele mai folosite elemente, pentru diverse activitati casnice. Folosirea apei curente poate fi daunatoare sanatatii, continand diverse elemente poluate. In loc sa cumperi mereu apa imbuteliata, ai ca alternativa achizitionarea unui purificator de apa.

Cum functioneaza purificatorul de apa
 

Apa curata sau apa pura poate fi obtinuta de la robinet sau fantana cu ajutorul purificatorului, prin filtrele sale de apa. Fiecare tip de filtru elimina un tip de poluant al apei.

Aparatul poate sa foloseasca o tehnologie speciala, osmoza inversa, care presupune trecerea apei printr-un anumit filtru. Orificiile filtrului au rolul de a nu lasa sa treaca decat moleculele de apa pura. Astfel, impuritatile de dimensiunile unor microni, precum clorul, nitratii, bacteriile sau virusii sunt eliminate. Odata cu acestea, sunt inlaturate gustul si mirosul neplacut al apei. Totodata, aparatul indeplineste rolul de racire a apei sau incalzire in functie de nevoi.

La finalul procesului de filtrare, este reglat gustul apei si celelalte proprietati ale acesteia, pentru un consum placut si sanatos.
 

De ce este necesar purificatorul de apa
 

Purificatorul de apa asigura in permanenta apa pura pentru baut si gatit. Astfel, este protejata intr-un mod mai eficient sanatatea consumatorului. Spre deosebire de apa fiarta si racita, filtrele unui purificator opresc elemente de natura diferita, nocive pentru organism. Prin fierbere, sedimentele din apa nu se evapora. Sunt distruse anumite bacterii, in timp ce altele raman rezistente.

O investitie intr-un purificator este amortizata in timp, deoarece beneficiezi de apa proaspata intotdeauna, in cantitate suficienta. Spre deosebire de consumul de apa plata imbuteliata, prin folosirea unui purificator eviti cheltuielile pentru sticlele si bidoanele de apa plata, al caror pret reuseste costul ambalajului, etichetei, imbutelierii, transportului, depozitarii, intermediarilor, vanzarii etc. Durata de viata a filtrelor folosite de un purificator este mare, iar costul lor este unul mic.

Comparativ cu un dozator de apa , un purificator de apa are ca sursa de alimentare chiar apa curenta menajera. Prin urmare, nu mai este nevoie sa aduci bidoane de rezerva si sa le depozitezi in conditii optime.

Poti opta pentru un purificator de bucatarie, un purificator pentru toata casa sau pur si simplu pentru un purificator de apa portabil. Daca primele doua au o dimensiune mai mare, purificatorul portabil poate fi folosit oriunde. Poti purifica cu el un pahar cu apa sau o sticla de pana la 1 litru. Un astfel de aparat functioneaza cu baterii. Pretul este de aproximativ 400 lei.
 

Trepte de filtrare
 

Verifica cate trepte de filtrare are purificatorul de apa pe care doresti sa-l achizitionezi. Filtrele sunt de mai multe feluri, cele cu granule de carbon activ, cele din polipropilena, filtru molecular (sau osmotic), filtru post carbon, filtru sterilizator, filtru mineral, filtru magnetic etc. Este recomandat sa achizitionezi un purificator dotat cu cel putin 5 filtre.

Fiecare filtru este destinat purificarii unor anumite elemente, pentru ca in final numai moleculele de apa pura sa treaca pe partea cealalta. Astfel, se purifica turbiditatea apei, sedimentele, mirosurile, gustul de clor, metalele grele, bacteriile (E-coli), virusii, hormonii, fungii, solutii chimice cancerigene etc.

De exemplu, primul filtru al aparatului are rolul de a retine impuritatile cu o valoare mai mare de 5 microni. Poate fi vorba despre particule de pamant, nisip, metale grele, matasea broastei etc.

Filtrul de carbon activ absoarbe clorul care este utilizat de catre uzinele de apa pentru potabilizarea apei. Tot el absoarbe alte substante chimice precum clorfenolul. Filtru mineral este recomandat utilizatorilor care nu isi iau aportul necesar de minerale din alimente. Astfel, apa pura este completata de catre purificator cu o doza optima de minerale. Filtrul magnetic confera apei proprietati terapeutice . Filtrul post carbon are rolul de a finisa gustul apei.

Exista purificatoare cu doar cateva trepte de filtrare, de exemplu cele cu 3 trepte, care costa in jur de 300 lei si purificatoare mai performante, cu 7 trepte de filtrare, care depasesc 2000 lei bucata.
 

Functii indeplinite de purificatorul de apa
 

In functie de complexitatea aparatului, purificatorul de apa indeplineste mai multe functii.

Una dintre functiile deosebit de importante este rejectia automata. Functia de rejectie automata controlata de un microcomputer permite spalarea inversa a filtrelor. Rejectia este initiata automat atunci cand rezervorul este plin si sistemul nu mai functioneaza. Functia are rolul de a prelungi functionarea in parametri optimi ai filtrului osmotic.

Iata alte functii pe care le poate indeplini un purificator de apa:

  • curatare a particulelor solide
  • curatare a particulelor lichide
  • curatare a particulelor gazoase
  • filtrare cu ultraviolete
  • rejectie automata controlata de microcomputer
  • mineralizare a apei.
     

Este bine sa stii
 

Daca te decizi sa achizitionezi un purificator de apa, cauta o oferta in care pretul include si montarea. In special in cazul purificatoarelor cu multe filtre este bine ca montarea aparatului sa fie facuta de catre o persoana specializata.

De asemenea, trebuie sa stii ca acesta, ca orice aparat, trebuie sa fie intretinut. Filtrele de apa trebuie schimbate, iar celelalte accesorii necesita verificare, curatare si dezinfectare. Sistemul se verifica minim 1 data pe an. Pentru a reduce din costurile verificarii anuale, alege un furnizor care garanteaza pentru costurile intretinerii.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului