Amenajarea casei

#sanatate #mancare #energie electrica #gratar

Avantajele utilizarii unui gratar electric

Din punct de vedere medical, carnea preparata pe gratar este cea mai sanatoasa varianta in alimentatie, mult mai sanatoasa decat carnea prajita sau fiarta. Daca in perioada de vara gratarul pe carbuni era nelipsit de la fiecare petrecere, odata cu racirea vremii este bine sa gasim o metoda mai practica si rapida de a gati mancarea la fel de sanatos. Iata 7 motive ce recomanda gratarul electric ca prima optiune pentru familia ta.

1 Nu folosesti combustibil

Ai scapat de grija carbunilor si de drumurile la magazine si benzinarii duminica seara pentru o plasa cu lemne. Gratarul functioneaza cu energie electrica transformata in caldura radianta. Cu ajutorul termostatului, bobina incalzeste suprafata de preparat si se opreste in momentul in care aceasta ajunge la temperatura setata.

2 Poti prepara o varietate mai mare de alimente

Exista doua modele clasice de gratar electric pentru uz casnic. Varianta descoperita, de tipul unui gratar pe carbuni, denumita si „barbecue”, ideala pentru a gati bucati de carne cu os, pulpe de pui si legume. Gratarul inchis, in genul unui sandwich maker, te ajuta sa prepari hamburgeri si felii de muschi fara niciun strop de grasime sau ulei.

Un model mai performant iti ofera pana la 5 trepte de prajire, preparand astfel alimente de orice dimensiuni pentru toate gusturile.

3 Scapi de mirosul de fum

Chiar daca farmecul unui gratar in aer liber este fumul si aroma de arsura imbibata in alimente, acest lucru poate fi deranjant in unele cazuri. In functie de abilitatile bucatarului, un gratar pe carbuni poate fi soldat cu o cantitate mare de cenusa peste carnea preparata, transformand astfel o cina copioasa intr-o sursa de indigestie.

4 Mananci mai sanatos

Gratarul electric este prevazut cu o tavita de acumulare a grasimii si a lichidelor pierdute de alimente in timpul prepararii. Astfel, grasimea nu va mai intra in contact cu carnea, un lucru deosebit de important pentru persoanele aflate la dieta. Un alt avantaj datorat acumularii lichidelor intr-un recipient separat este dat de lipsa aparitiei fumului si a mirosurilor puternice de mancare. Este bine sa cureti tava de acumulare dupa fiecare utilizare a gratarului electric.

5 Poti opta pentru accesorii inedite

Unele gratare au incorporat in sistemul lor si un prajitor de paine. Astfel, cu un singur aparat poti prepara un pranz in intregime in timp foarte scurt. Daca pana acum asteptai ca mancarea sa fie gata pentru a arunca cateva felii de paine pe gratarul incins, acum ai posibilitatea de a le praji simultan cu felul de baza.

Suportul antiaderent pentru legume te scapa de grija permanenta pentru legumele rotunde, greu de pozitionat pe un gratar obisnuit. Fie ca se rostogoleau in afara suprafetei de gatit, fie ca picau printre gratii peste jarul incins, prepararea legumelor si a micilor necesita atentie speciala. Achizitionand acest accesoriu, ai siguranta ca alimentele raman exact pe locul pe care au fost asezate.

6 Este mai usor de curatat

Daca pana acum te ingrozea cenusa depusa pe toate accesoriile gratarului, iar curatarea acestuia parea o activitate imposibila, atunci curatarea gratarului eletric ti se va parea extrem de relaxanta. Partile detasabile vor fi curatate asemenea unei tigai, cu un detergent degresant si cu un burete de vase fin, fara particule abrazive. Uita de peria de sarma si de solutiile acide impotriva grasimii.

7 Il poti folosi in deplina siguranta

Manerele termoizolante te scapa de orice potentiala arsura, deoarece vor ramane in permanenta reci. Astfel, poti ridica plita incinsa pentru a servi carnea fara a mai folosi manusile incomode de bucatarie. De asemenea, daca alegi un model acoperit, asigura-te ca si capacul este fabricat din sticla termorezistenta.

Functia de oprire in caz de rasturnare este, probabil, cea mai atractiva optiune. Accidente se pot intampla din graba, din neatentie sau din joaca copiilor. Cu acest sistem de protectie previi aparitia unui incendiu sau vatamarea celor din jur.

Timerul (mecanic sau digital) este important deoarece nu mai esti obligat sa verifici mancarea in permanenta si sa deconectezi aparatul atunci cand totul este preparat. Manualul de instructiuni iti va oferi informatii cu privire la timpul ideal de coacere a alimentelor, astfel incat sa poti testa mai multe variante pana cand identifici timpul perfect pentru gustul si textura care iti plac.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului