Amenajarea casei

#dezavantaje calorifer fonta #avantaje calorifer fonta #calorifer fonta #calorifer

Avantajele si dezavantajele celor trei tipuri de calorifere

Intr-o locuinta, cel mai important este confortul de care dispune intreaga familie in absolut toate incaperile din casa, fie ca vorbim despre dormitoare, living, bucatarie sau bai. O parte importanta a nivelului de confort este si temperatura ambientala, care depinde intr-o mare masura de caloriferele alese pentru sistemul de incalzire.

 

Caloriferele pot fi facute din metale conductive, asa cum sunt otelul, fonta si aluminiul. Caloriferele din otel sunt tip panou sau tubulare, cele din aluminiu pot avea dimensiunea clasica sau pot fi mai inalte, iar cele din fonta au un aspect vintage. Caloriferele din fonta si aluminiu se vand la element, spre deosebire de cele din otel, care se vand pe dimensiuni. In afara acestor detalii, intre cele trei tipuri de calorifere exista diferente majore, dupa cum se va putea observa din informatiile urmatoare.

Avantajele si dezavantajele celor trei tipuri de calorifere

Caloriferele pot fi fabricate din trei tipuri diferite de materiale: otel, fonta sau aluminiu, iar fiecare dintre acestea are anumite particularitati.

Caloriferele din otel au un pret avantajos si se monteaza usor. Cu toate acestea, comparativ cu caloriferele din fonta sau din aluminiu, cele din otel nu rezista o perioada foarte indelungata, fiind necesara inlocuirea. Durata medie de viata a unui calorifer din otel este de 5-10 ani, iar in cele mai multe cazuri, garantia oferita de producator nu depaseste 10 ani. De asemenea, chiar daca se incalzesc repede, racirea este la fel de rapida si aceste calorifere nu pastreaza caldura.

Din punct de vedere al designului, caloriferele din otel sunt versatile, fiind disponibile intr-o varietate de forme si culori. Cand se aleg calorifere din otel este recomandat ca producatorul acestora este unul foarte bun. Avand in vedere ca exista foarte multe tipuri de otel, un producator bun va fi garantia ca metalul folosit pentru fabricarea caloriferelor este de calitate.

In ceea ce priveste sistemul de incalzire, un calorifer din otel poate fi folosit cu o instalatie din pexal, otel sau cupru. Indiferent de caz, apa din instalatii trebuie tratata, pentru a preveni deteriorarea caloriferelor din otel.

Caloriferele din fonta

Caloriferele din fonta sunt mult mai masive si solide, in comparatie cu cele din otel sau aluminiu, avand un aspect robust. Astfel, sunt si foarte rezistente la coroziune si la socurile mecanice, avand o durata de viata de pana la 25-30 de ani. Pentru ca sunt foarte masive, au un volum mai mare, ceea ce inseamna ca aceste calorifere din fonta vor consuma mai mult agent termic.

Puterea de incalzire a unui calorifer fonta este mare, fiind potrivit pentru o incapere spatioasa. Inertia termica este, de asemenea, mare, insemnand ca un calorifer din fonta isi va pastra caldura un timp indelungat dupa oprirea centralei si va degaja caldura treptat in incapere. Caloriferele din fonta sunt eficiente in apartamentele cu incalzire centralizata. In cazul in care locuinta este dotata cu centrala termica proprie si se aleg calorifere din fonta, centrala trebuie sa functioneze la o temperatura mai mica decat in mod normal.

Cei care aleg calorifere din fonta trebuie sa stie ca acestea sunt compatibile atat cu tevi din cupru, cat si din otel sau din pexal. Dintre toate cele trei tipuri de calorifere, cele din fonta au cel mai ridicat pret de achizitie, dar si costurile cu montajul sunt mai ridicate. Totusi, avand in vedere durata de viata si randamentul, investitia se justifica.

Caloriferele din aluminiu

Principalul avantaj adus de un calorifer din aluminiu este conductivitatea termica a materialului din care este facut. Concret, aceste calorifere se incalzesc repede, ceea ce inseamna ca agentul termic este consumat intr-o cantitate mai mica. Totusi, in cazul in care un calorifer din aluminiu nu este aerisit si curatat periodic, nu se va mai incalzi la fel de repede.

Durata de viata a unui calorifer din aluminiu este de 10-20 de ani, pretul pe care il au aceste radiatoare este convenabil si se manevreaza cu usurinta, pentru ca au o greutate mica.

Spre deosebire de caloriferele din fonta, cele din aluminiu sunt mult mai fragile si se deformeaza cu usurinta. De asemenea, sunt predispuse la corodare electrochimica in interior, mai ales daca se folosesc tevi si furnituri din cupru. In plus, inertia termica nu este punctul forte al acestor calorifere care se racesc destul de repede.

Detalii de luat in calcul in alegerea caloriferelor

Cei care nu s-au hotarat inca asupra tipului de calorifere pe care doresc sa le monteze in casa, pot lua in calcul anumite detalii menite sa le faciliteze alegerea. Acestea sunt:

  • agentul termic;
  • costurile generate de consumul si randamentul caloriferelor;
  • costurile pe care le implica intregul sistem de incalzire;
  • costurile implicate in achizitia si montajul caloriferelor;
  • durata de viata medie a caloriferelor;
  • frecventa cu care trebuie facuta mentenanta;
  • timpul necesar pentru incalzirea spatiului;
  • volumul incaperilor care trebuie incalzite.

In fond, alegerea tipului potrivit de calorifer depinde de fiecare situatie in parte. Cei care nu stiu sigur ce calorifere ar trebui sa aleaga, pot cere ajutorul unor consultanti specializati in acest domeniu.

Sursa foto: Shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului