Amenajarea casei

# amenajare locuinta #amenajare casa #locuinta

Amenajarea locuintei iti poate influenta starea - afla cum poti folosi asta in avantajul tau

Atunci cand decorezi oricare dintre camerele casei tale, trebuie sa tii cont de felul in care decorul poate influenta starea ta emotionala. Fie ca e vorba de linistea pe care trebuie sa o regasesti in dormitor sau de folosirea unor obiecte de decor care te binedispun, atmosfera din casa trebuie sa te inspire spre trairi puternice si pozitive. O culoare nepotrivita sau un mobilier sufocant pot distruge armonia de care ai nevoie in cuibul tau. Iata cum te poate influenta decorul casei si ce trebuie sa faci pentru a te simti bine in fiecare zi petrecuta acasa:

Culorile iti influenteaza buna dispozitie si perceptia

Atunci cand te gandesti la un dormitor care iti inspira calm si relaxare, cel mai probabil iti imaginezi o camera alba, cu deschidere la mare si sunete de pescarusi. O astfel de imagine nu este departe de ceea ce inseamna cu adevarat un dormitor care te ajuta sa te odihnesti si sa te deconectezi de la gandurile stresante.

In aceasta camera trebuie sa ai cat mai putine elemente decorative care incarca atmosfera, sa alegi culori simple si modele de lenjerii de pat care te inspira la odihna. Trebuie evitate culorile inchise sau cele stridente pentru pereti. Acestea nu vor face decat sa creeze senzatia de spatiu micsorat si sufocant.

In schimb, peretii clasici albi sau cei in nuante subtile pastelate vor crea o oaza de lumina intr-o camera bine luminata. Vei percepe total diferit un dormitor cu geamuri mari si multa lumina naturala, dar vei avea nevoie si de draperii care sa-ti ofere intimitate. Culorile potrivite pentru dormitor sunt: alb (curatenie, puritate), galben (fericire, creativitate), roz (calm) si nuantele pale de albastru si verde (serenitate).

Accesoriile te ajuta sa te relaxezi si sa te exprimi

In special in sezonul rece, o patura moale sau o perna pufoasa pot face minuni in zilele care nu merg conform planului. De asemenea, felul in care alegi sa folosesti accesoriile pentru amenjarea unei camere creeaza o fluiditate a designului si te ajuta sa te regasesti. Modul in care asezi inclusiv scaunele, fotoliile sau politele dezvaluie aspecte ale personalitatii tale si asteptarile pe care le ai.

Acestea sunt percepute de oamenii care iti viziteaza casa, dar au efecte si asupra starilor tale. Obiectele pe care alegi sa le expui pe mobilier pot avea valoare sentimentala sau pot fi piese artistice care atrag privirea oricarui iubitor de elemente inedite. Acestea te pot descrie ca o persoana care apreciaza arta si care vrea sa iasa din tipare sau ca fiind foarte atasata de un membru al familiei sau de un apropiat de la care le-ai primit. Fotografiile dezvaluie accentul pe care il pui pe amintiri si pe legaturile de familie.

Lumina naturala te umple de energie

Renunta la cateva din draperiile mari si groase si lasa lumina sa iti aduca locuinta la viata. Lumina artificiala te oboseste mult mai usor, pe cand cea naturala are un efect benefic asupra fizicului, dar mai ales asupra psihicului.

Atunci cand iti construiesti o casa e simplu sa amplasezi strategic incaperile in asa fel incat sa ai cat mai multa lumina naturala, insa la bloc, atunci cand cumperi un apartament, lucrurile se schimba. Pentru a compensa lipsa luminii naturale, amenajeaza casa in culori deschise si bazeaza-te mereu pe alb. Acesta va reusi sa creeze senzatia unui spatiu mai mare si sa reflecte lumina.

Dezordinea iti provoaca stres

Psihologii sustin ca atunci cand vezi dezordinea din jurul tau, exista prea multi stimuli care actioneaza concomitent si creeaza confuzie. De asemenea, un studiu din 2010 a demonstrat ca atunci cand un cuplu traieste in dezordine, femeia are un nivel mai ridicat de cortizol inclusiv noaptea, cand nivelul acestuia trebuie sa fie scazut. Si barbatii care trebuie sa faca treaba prin casa intr-un mediu dezordonat au un nivel mai ridicat de cortizol decat in mod normal.

Atunci cand amenajezi casa sau cand o reorganizezi, decide si ce obiecte sau piese de mobilier vrei sa pastrezi si nu incarca spatiul. In astfel de conditii se va crea dezordine mult mai usor, mai ales atunci cand nu ai timp sa te ocupi in fiecare zi de curatenie. Daca ai copii, invata-i de mici sa fie constienti de spatiul din jurul lor si de felul in care ii influenteaza pe toti cei din casa dezordinea.

Amenajeaza-ti casa astfel incat sa te poti bucura de toate avantajele unui decor planificat strategic, care sa iti ridice moralul in fiecare zi.

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului