Amenajarea casei

#fier forjat #amenjarea casei #intretinere fier forjat #fier forjat casa

Amenajarea casei cu fier forjat

Stiai ca primele opere importante realizate din fier forjat au aparut in secolele XII-XIII, ca decoratii aplicate pe portile catedralelor spaniole si franceze. In secolul al XV-lea, fierul forjat a inceput sa fie folosit cu precadere in realizarea grilajelor, portilor, balcoanelor si felinarelor specifice stilului toscan. Fierul forjat este finisajul care transforma interiorul intr-un spatiu elegant si rafinat.

1 Cum se obtine

In urma cu secole, fierarii prelucrau fierul folosind focul, ciocanul si nicovala. Cand metalul ajungea la o culoare rosie se considera ca este gata pentru a fi forjat.

Vergele de fier erau forjate la temperaturi foarte inalte astfel ca deveneau elastice ca ceara si puteau fi folosite pentru modelarea diverselor obiecte. Obiectele astfel obtinute erau inserate in porti, balustrade, scari, grilaje, garduri, lampi, pentru decor.

Forjarea este termenul pentru deformarea metalului folosind forte de compresiune si se realizeaza la rece sau la cald. Fierul este aproape intotdeauna forjat la caldura extrema pentru ca este greu de prelucrat prin calire, la rece.

Fierul prelucrat prin forjare este mai rezistent decat cel obtinut prin turnare. Prin forjare la cald (temperaturi cuprinse intre 700o C si 900o C) sunt eliminate neomogenitatile chimice ale fierului iar porii sunt micsorati sau inchisi complet. Pe masura ce metalul este presat (lovit), grauntii se deformeaza si urmaresc forma piesei, astfel incat acestia isi pastreaza continuitatea in sectiune.

Prin forjare, fierul devine ductibil, astfel ca poate fi prelucrat in foi sau fire foarte subtiri si transformat in adevarate obiecte de arta .

2 Cum decorezi cu fier forjat

Asociat cu materialele si culorile potrivite, fierul forjat ofera un farmec aparte locuintei. Cele mai potrivite combinatii sunt cu sticla, lemn si piele. Fierul forjat poate fi finisat cu aspect antichizat, negru ceruit, bronz sau cupru vechi, avand ornamente traditionale sau elemente geometrice diverse.

Ca sa nu dai senzatia unui decor rece, foloseste obiecte decorative in culori calde - portocaliu, galben, roz, pentru a completa amenajarea.

Foloseste-ti imaginatia pentru obtine efecte spectaculoase pentru casa. Spre exemplu, pentru living, poti opta pentru piese de mobilier confectionate din fier forjat - o canapea cu structura din fier forjat si finisaj textile; o masuta din fier forjat cu blat din sticla transparenta. Pentru dormitor, poti opta pentru un pat cu tablie ornamentala din fier forjat, sau un dulap din fier forjat.

3 Cum se intretine fierul forjat

Este bine sa stii ca, dupa prelucrare , obiectele din fier forjat sunt zincate la cald sau li se efectueaza tratamente de cataforeza pentru a li se acorda protectie asupra factorilor de mediu. Totodata, sunt vopsite cu o vopsea speciala, anticoroziva iar lucrarile pot fi finisate in patine antice.

Fierul absoarbe apa, fapt care poate sa-i dauneze. De aceea, este indicat ca obiectele din fier forjat sa fie sterse cu o carpa uscata daca intra in contact cu apa. Este bine sa stii ca exista lacuri si ceara protectoare speciale care se pot aplica periodic pentru o protectia sporita a suprafetelor din fier forjat.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea