Amenajarea casei

#gospodarie #activitati casnice #curatare aragaz #activitati casnice femei

Activitatile casnice, lasate in grija femeilor

In Romania, femeile realizeaza peste 90% din activitatile casnice , alocand pentru acestea aproape 4 ore in fiecare zi. Acestea au fost rezultatele anchetei sociologice realizate in cadrul proiectului “Munca are genul feminine”, implementat de Asociatia C4C – Communication for Community in parteneriat cu Consiliul Judetean Arges.

 

In Romania, Femeile realizeaza 90% din activitatile casnice menajere


Potrivit studiului, discriminarea incepe chiar in cadrul familiei, astfel, in majoritatea cazurilor, femeia face cel mai des treburile casnice.
72% dintre femei sunt casatorite si traiesc in familii de tip „traditional” din punct de vedere al impartirii treburilor casnice. In aceste familii, sotia (femeia), realizeaza in proportie de peste 90% toate activitatile casnice menajere: gatit, curatenie, spalat, calcat, ingrijirea si educarea copiilor, cumparaturi si ingrijirea varstnicilor.

Ele trebuie sa indeplineasca, pe langa rolul de sotie si mama si rolul de profesionista la locul de munca. Exista femei (6%) care traiesc in familii in care deciziile sunt luate exclusiv si autoritar de catre barbati. Ele nu participa la luarea deciziilor, iar parerea lor este trecuta cu vederea, chiar daca lucreaza cel mai mult in gospodarie .
 

La nivel european, o femeie dedica circa 14 ore gospodariei


Un alt mit des vehiculat este cel al "barbatului de tip nou", potrivit caruia barbatii ar face mai multa munca in gospodarie fata de acum cativa zeci de ani. Insa, potrivit unui nou studiu, barbatii nu fac mai multa munca in gospodarie decat in urma cu 30 de ani. In schimb, femeile angajate petrec mai putin timp cu activitatile casnice, pe masura ce venitul lor creste, insa acest lucru nu inseamna ca nu sunt cele care muncesc cel mai mult in casa.

Studiul Universitatii din Michigan arata ca barbatii fac, in medie, pe saptamana, sapte ore de munca in gospodarie, adica tot atata timp cat petreceau in acest mod si in urma cu trei decenii. In schimb, numarul de ore pe care femeile il petrec in medie facand diverse munci gospodaresti a scazut de la 19,5 la 14,5.

Specialistii explic aceaste scadere prin folosirea dispozitivelor electocasnice care economisesc timpul gospodinelor - masinile de spalat vase, cuptoarele cu microunde, etc.
 

Curatarea cuptorului, cea mai nedorita activitate casnica


In topul listei activitatilor neplacute din bucatarie se afla eliminarea reziduurilor arse de pe suprafata de gatit, curatarea cuptorului, dezghetarea frigiderului si stergerea vaselor in vederea uscarii.

De altfel, cuptorul cu functia de autocuratare este cel mai dorit produs electrocasnic dedicat bucatariei. De asemenea, alte alegeri populare in randul gospodinelor din tara noastra sunt o hota cu putere mare, urmata de o masina de spalat vase extra silentioasa si o plita adaptabila.

Tehnologia moderna permite acum autocuratarea cuptoarelor astfel incat, printr-o singura apasare de buton se porneste procesul de autocuratare - piroliza, eliminandu-se aceasta activitate din lista treburilor casnice. Astfel, cuptorul se incalzeste pana la 480o C iar resturile din cuptor sunt transformate in cenusa, care poate fi stearsa usor.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea