Amenajarea casei

#chirie #anl #complex rezidential #inchiriere apartamente

95 euro chirie pe luna pentru apartamente de la dezvoltatori

Veste buna pentru tinerii care nu au in posesie o locuinta. Executivul ar putea decide, in perioada urmatoare, introducerea unor chirii de tip ANL, in valoare de 95 de euro pentru un apartament cu doua camere. In prezent, zeci de ansambluri rezidentiale din toata tara sunt goale sau au inca schelele pe cladiri pentru ca proprietarii nu mai au bani sa le finalizeze.



In ce consta proiectul


Decizia ar putea fi atat in favoarea celor care nu dispun de o locuinta proprietate personala, dar si a marilor dezvoltatori imobiliari. Astfel, in acest program poate intra orice imobil de locuinte privat gata construit sau care este in curs de constructie, dar si cele care se afla in prezent in faza de proiect, potrivit evz.ro, pentru care se va plati o chirie modica asemenea locuintelor de tip ANL.

Programul Locuinte pentru tineri este lansat de Agentia Nationala de Locuinte si este adresat tinerilor cu varsta de pana la 35 de ani, care vor sa inchirieze locuinte. Programul ANL se desfasoara prin intermediul administratiei publice locale, care gestioneaza cererile candidatilor. Ceio care se inscrie in acest program trebuie sa treaca de o serie de criterii.

Concret, statul va stabili o chirie modica, in valoare de 95 de euro pe luna, chiar si in cazul locuintelor noi, preluate de la marii dezvoltatori imobiliari ce au fost construite in anii trecuti. Suma a fost stabilita pentru un apartament cu o suprafata de 89,1 metri patrati, situat intr-un complex rezidential .

Cei care vor sa stea cu chirie in ansambluri rezidentiale private si sa plateasca o suma modica, trebuie sa fie angajati pe perioada nedeterminata sau sa aiba minimum un an vechime la locul de munca.


Alternative existente deja


In cazul celor care nu vor sa apeleze la un credit imobiliar sau prin programul Prima Casa si nu vor sa se imprumute pe 25-30 de ani, plata unei locuinte in rate direct la dezvoltator pare o solutie atractiva.

Insa perioadele de „creditare“ oferite de dezvoltatori variaza intre doi si 12 ani, iar avansul minim ce trebuie achitat la semnarea actelor este cuprins intre 10 si 30% iar acest lucru poate reprezenta o piedica pentru multi potentiati cumparatori. In cazul unui credit obisnuit sau prin programul Prima Casa, avansul perceput este de maximum 10 %.

Majoritatea dezvoltatorilor care ofera posibilitatea unor astfel de achizitii au un stoc considerabil de apartamente nevandute si isi asuma riscul unor pierderi de 20-25% din valoarea unei locuinte, deoarece nu pot percepe o dobanda lunara. Chiar si asa, dezvoltatorii sunt in avantaj fata de cumparatori intr-o asemenea tranzactie, potrivit capital.ro.

Si acest lucru pentru ca, in caz de neplata, dezvoltatorul poate rezilia contractul fara a mai fi nevoit sa apeleze la procedura de executare silita care dureaza.

In plus, pe parcursul platii ratelor, dezvoltatorul isi asigura un cash flow necesar acoperirii finantarii bancare sau continuarii proiectului.
Avantajul cumparatorului este dat de costul mai mic al finantarii, pentru ca sunt eliminate dobanzile.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare