Amenajarea casei

#curatenie casa #lemn #mobila #curatenie #solutie curatare mobila

6 modalitati de a ingriji mobila din lemn

Mobilierul din lemn are o durata mai lunga de viata in masura in care este bine intretinut. Afla 6 modalitati de a ingriji mobila din lemn.

1. Protejeaza de lichide mobilierul din lemn

Foloseste o carpa absorbanta pentru a elimina urmele de lichide de pe lemn. In doar cateva minute, apa sau lichidul din alte produse (mancare, cosmetice etc) patrunde in porii lemnului si lasa pete. Nu folosi niciodata doar apa pentru a sterge mobila de praf si murdarie, ci solutii speciale de curatare.

Nu curata lemnul cu suc de lamaie, alcool sau clor. Astfel de lichide pateaza lemnul, il decoloreaza sau distrug emailul mobilei respective. Desi sucul de lamaie este folosit adesea ca degresant si solutie naturala de curatat in casa, in cazul lemnului, acest lichid trebuie evitat.

2. Elimina praful si murdaria de pe mobila de lemn

Pentru a sterge praful rapid pe suprafete mari de lemn, poti folosi un aspirator cu o perie. Cutia de depozitare de sub canapea poate fi curatata astfel de praf, inainte sa folosesti o carpa si un spray anti-praf. Orificiile mici, santurile si modelele in relief de pe mobilierul de lemn pot fi curatate de praf prin puterea de absorbtie a aspiratorului.

Foloseste carpe de bumbac sau lavete speciale pentru sters praful, care nu lasa scame si care atrag particulele de praf de pe suprafetele de lemn.

In cazul unei mese lacuite cu urme de murdarie la picioare, acestea din urma se pot curata cu putin ulei din lemn de tec.

Pentru mobilierul din lemn cu un strat gros de murdarie, se poate face un amestec de apa calda si sapun. Suprafata se curata rapid de murdarie si se usuca cu o carpa uscata pentru a elimina orice urma de umezeala.

3. Intretine mobila din lemn lacuit

Lemnul lacuit se pastreaza intr-o stare buna mai mult timp daca este facut cu o solutie de ceara o data pe an. Pentru a indeparta surplusul de ceara, se poate folosi terebentina.

4. Foloseste servetele si lavete pentru mobila din lemn

Printre noile produse destinate curatarii si intretinerii mobilierului de lemn sunt servetelele umede. Acestea curata si protejeaza suprafata de lemn si au un efect antistatic.

Lavetele din microfibre sunt accesorii practice pentru stergerea prafului de pe suprafetele din lemn. Astfel de lavete sunt igienice, rezistente si absorbante. Particulele de praf sunt absorbite de microfibre, dar mobila ramane curata si stralucitoare o perioada mai lunga de timp. Lavetele anti-praf pot fi spalate si refolosite.

5. Variatii mari de temperatura dauneaza lemnului

Mobila de lemn se pastreaza intr-o stare buna de functionare daca incaperea respectiva nu are variatii mari de temperatura sau umiditate. Umiditatea aerului nu trebuie sa depaseasca 60%. In cazul camerelor incalzite ocazional iarna, in case, variatiile de temperatura duc la contractarea si dilatarea lemnului. Piesele de mobilier din lemn nu trebuie asezate in apropierea unei surse de caldura.

6. Protejeaza mobilierul din lemn de lumina

Lemnul este sensibil la lumina soarelui. Mobilierul din lemn trebuie ferit de actiunea directa a razelor de soare. Daca lumina nu este filtrata de o perdea, muta mobila in asa fel incat sa nu fie chiar sub fereastra.

Foto: woodfurnituregallery.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea