O lista cu cele mai bune solutii de a reduce sursele de toxine cu risc de afectare a sanatatii copiilor a fost facuta publica de catre experti canadieni in sanatate si mediu. Oamenii de stiinta afirma ca ar fi bine ca tinerii parinti sa tina cont de aceste sfaturi pentru a poteja sanatatea copiilor lor. Prezenta anumitor substante chimice intalnite in jurul casei afecteaza capacitatea de concentrare a micutilor si favorizeaza aparitia astmului, a cancerului si a anumitor afectiuni ale creierului. Iata cum sa reduci gradul de toxine din locuinta:
1 Sterge praful cat mai des
Una dintre sursele principale de expunere a copiilor la substante toxice, praful din casa, poate fi tinut la distanta aspirand cel putin o data pe saptamana sau folosind un mop, potrivit myhealthnewsdaily.com.
Specialistii recomanda sa stergem praful cu o carpa umeda, nu uscata, pentru a nu-l imprastia.
De asemenea, o alta recomandare este aceea ca pantofii sa fie descaltati la intrare pentru a reduce semnificativ cantitatea de praf adusa in casa din afara.
2 Foloseste substante non-toxice
Specialistii recomanda ca mamele sa incerce sa folosesca substante de curatat simple, non-toxice. Praful de copt, de exemplu, poate fi folosit pentru curatarea chiuvetelor iar cu o solutie formata din otet si apa poti curata aproape orice suprafata, inclusiv ferestrele si podelele.
Nu este nevoie sa folosesti clor pentru toate suprafetele. Otetul dezinfecteaza si indeparteaza microbii si nu este toxic.
3 Renoveaza in mod corect
Proiectele de renovare a locuintei reprezinta o amenintare pentru sanatatea copiilor. Praful incarcat de vaporii toxici de la vopseluri, lipici si diluanti pot provoca afectiuni neurologice, avertizeaza specialistii.
Toate zonele aflate in renovare ar trebui sigilate de restul casei iar incalzirea si aerizirea ar trebui izolate. Este foarte important sa tii sub control cantitatea de praf mai ales din casele vechi, unde praful rezultat in urma renovarii poate contine cantitati mari de plumb.
4 Opteaza pentru materiale plastice non-toxice
Specialistii ne sfatuiesc sa tinem cont de inscriptiile de pe caserolele din plastic si sa nu introducem in cuptorul cu microunde niciodata recipiente din plastic ce interzic acest lucru. Si acest lucru pentru ca substantele chimice daunatoare se pot infiltra din plastic in mancare.
In general, este bine sa pastram mancarea in recipiente din sticla sau ceramica iar fructele proaspete si alimentele congelate ar trebui consumate cat mai repede, pentru a reduce expunerea la Bisphenol-A ( BPA ), o substanta folosita la fabricarea cutiilor pentru alimente si bauturi.
5 Redu cantitatea de mercur
Mercurul, un metal extrem de toxic pentru creier este intalnit in anumite feluri de peste si crustacee, inclusiv in ton.
Autorii studiului amintit recomanda alegerea sortimentelor de peste cu un continut scazut de mercur, cum ar fi macroul, heringul, pastravul sau somonul intreg ori la conserva.