Amenajarea casei

#curatenie casa #balsam de rufe #bicarbonat de sodiu #alternative balsam rufe

5 alternative naturale ale balsamului de rufe

Balsamul de rufe este o solutie la care o multime de gospodine apeleaza pentru a oferi un parfum placut hainelor curate, dar si pentru a elimina aparitia fenomenului de electrizare . Cu toate acestea, balsamul de rufe nu este intocmai o solutie eco, nici una care protejeaza sanatatea organismului. Care ar fi alternativele naturale ale balsamului de rufe? Descopera in continuare!

De ce este indicat sa inlocuiesti balsamul de rufe din comert cu alternativele sale naturale? Deoarece balsamul contine cateva ingrediente nu tocmai prietenoase cu mediul inconjurator, dar nici cu sanatatea ta. Printre acestea se numara: surfactanti cationici, benzisothiazolinone, parfum, benzyl benzoate, citronellol, hexyl cinnamal, butylphenyl methylpropinal, linalool, limonene etc.

Toate aceste substante risca sa:

  • provoace tulburari ale sistemului nervos, dureri de cap si pierderea coordonarii musculare;
  • irite mucoasa membranelor si sa afecteze functia respiratorie;
  • provoace o stare de greata, voma, ameteli;
  • determine probleme la nivelul rinichilor si al ficatului;
  • provoace boli de piele si reactii alergice;
  • determine aparitia cancerului.


Pentru a scapa de efectele nocive ale balsamului de rufe din comert, dar a mentine beneficiile acestuia (haine moi, parfumate), iata cateva alternative naturale:

1. Bicarbonat de sodiu

Una dintre cele mai grozave alternative este bicarbonatul de sodiu. Pentru ca hainele sa fie moi, intocmai ca atunci cand folosesti balsam de rufe clasic, adauga in masina de spalat circa 65 g de bicarbonat de sodiu dizolvat in apa.

2. Otet

O alta metoda foarte buna pentru a obtine haine moi si delicate este aceea de a adauga 1/4 cana de otet alb in masina de spalat. Evita, insa, sa adaugi in acelasi ciclu de spalare si inalbitor, intrucat combinatia dintre cele doua poate determina aparitia unor substante toxice.

3. Fara materiale sintetice

O modalitate foarte buna de a scapa de energia statica este aceea de a elimina din garderoba ta hainele din materiale sintetice. In cazul in care nu vrei sa renunti la ele, spala-le separat de piesele vestimentare din fibre naturale, precum bumbac, in, canepa sau lana.

4. Produse naturale din comert

Online sau la magazinele specializate, poti gasi produse numai bune pentru a fi folosite drept inlocuitori pentru balsamul de rufe clasic. Aceste produse - de tipul sapunului pe baza de soia - iti vor lasa hainele moi, fara ca tu sa risti sa poluezi si mai mult mediul inconjurator si sa iti periclitezi sanatatea.

5. Uleiuri esentiale

Pentru ca rufele tale sa fie parfumate, intocmai ca atunci cand folosesti balsam de rufe, poti aplica urmatoarea metoda: dupa ce hainele s-au uscat si au fost puse in dulap, adauga, intre ele, un servet gros din material textil sau din hartie pe care ai aplicat, in prealabil, cateva picaturi de ulei esential. Uleiul de lavanda imprastie o aroma placuta si proaspata si este ideal pentru lenjeria de pat (intrucat ajuta la combaterea insomniilor), insa poti folosi orice tip de parfum preferi (lamaie, eucalipt etc.).

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea