Amenajarea casei

#schimbare lenjerie de par #spalare lenjerie de par #lenjerie de par

4 motive pentru care ar trebui sa speli saptamanal lenjeria de pat

Un sondaj recent realizat pe 1.700 de respondenti britanici a aratat ca doar 42% dintre ei isi schimba lenjeria de pat o data pe saptamana, in timp ce 36% o schimba o data la doua saptamani, iar 14% spun ca fac asta o data pe luna. Insa expertii avertizeaza ca schimbarea asternuturilor nu este importanta doar pentru a ne odihni mai bine, ci si pentru sanatatea noastra.

Cel putin 22% dintre oameni dorm prost din cauza bacteriilor invizibile care se acumuleaza in asternuturi si care pot crea probleme respiratorii, iritatii sau alergii. In acelasi timp, in asternuturi se acumuleaza rapid celule moarte, acarieni, resturi de mancare, transpiratie sau uleiuri de pe pielea noastra, ceea ce inseamna ca patul nostru poate deveni mediul ideal de dezvoltare a acestor bacterii. Iata cinci motive pentru care ar trebui sa iti schimbi saptamanal lenjeria de pat:

Vei dormi mai bine

Din cauza bacteriilor si acarienilor, somnul nostru poate fi cu totul dat peste cap. Daca se intampla adeseori sa te trezesti cu ochii umflati, obosit si cu dureri de cap s-ar putea ca de vina sa fie chiar asternuturile in care dormi. In plus, senzatia de a dormi pe o lenjerie curata, proaspat pusa pe pat, este inegalabila.

Cele mai bune asternuturi de pat pentru confortul tau sunt cele fabricate din bumbac. Acestea absorb mai rapid umezeala, sunt moi si nu creeaza iritatii, motiv pentru care sunt de preferat celor din satin sau din materiale sintetice. O lenjerie de pat fabricata 100% din bumbac nu este scumpa si iti poti permite sa investesti in cateva asternuturi de calitate, astfel incat sa nu mai faci concesii cand vine vorba despre odihna ta.

De altfel, expertii ne recomanda sa spalam regulat si pernele, dar si pilota. Acestea ar trebui curatate o data la trei-patru luni pentru a preveni acumularea bacteriilor si prafului in ele.

Bacteriile se inmultesc mai rapid pe asternuturi

„Nu este doar din cauza celulelor moarte ale pielii. Transpiratia care ajunge in asternuturi creeaza un mediu propice pentru bacterii. Acestea sunt atat de mici incat se pot dezvolta foarte rapid, iar problema este cu atat mai mare atunci cand dormi alaturi de o persoana care are in corp bacterii diferite de ale tale”, spune microbiologul Cheryl Power.

Bacteriile sunt tinute la distanta de sistemul nostru imunitar, insa cand avem o imunitate scazuta acestea pot ajunge in organism si pot conduce la aparitia unor afectiuni respiratorii.

Acarienii favorizeaza aparitia alergiilor

Acarienii traiesc de obicei in covoare, insa se pot dezvolta si in lenjeria de pat, in paturi si perne. Ei se hranesc cu spori de mucegai si celule moarte de la oameni sau animale, motiv pentru care patul nostru este un mediu ideal pentru acestia.

Acarienii pot declansa crize de astm si pot favoriza aparitia unor reactii alergice, ale caror simptome includ tusea, stranutatul, iritatiile la nivelul pielii si ochilor, congestie nazala sau suierat in piept.

Previi raspandirea infectiilor

Atunci cand copilul sau partenerul de cuplu este racit, schimbarea mai frecventa a asternuturilor devine o necesitate daca vrei sa previi raspandirea infectiilor. Acest lucru este in general valabil in cazul acelor afectiuni contagioase, intrucat potentialul transmiterii acestora prin intermediul asternuturilor este mare, spune microbiologul Cheryl Power.

„Daca cineva schimba asternuturile si nu se spala pe maini inainte de a manca, acest lucru este suficient pentru transmiterea infectiei. Nu merita sa iti asumi un asemenea risc”, adauga Power.

Daca tii cont de aceste sfaturi si recomandari si nu uiti sa schibi lenjeria de pat saptamanal, vei observa ca si calitatea odihnei tale se va imbunatati, iar diminetile in care te trezesti cu ochii umflati, cu nasul infundat sau cu dureri de cap vor fi tot mai rare.

Sursa foto: Shutterstock: LikClick

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului