Amenajarea casei

# colt pentru citit #amenajare casa #biblioteca

3 idei pentru amenajarea unui colt perfect pentru citit in propria locuinta

Acasa e sanctuarul nostru: pe langa semnificatia de baza este si un sentiment inconfundabil pe care propria locuinta ti-l da dupa ce ai fost plecat o perioada si te intorci in acelasi cadru familiar. Interiorul casei serveste pe rand ca spatiu de odihna, relaxare, contemplare, socializare, lucru, studiu sau gatit.

 

Daca nu ai inca un colt de lectura in care sa te cuibaresti in iernile reci sau in verile toride ca sa rasfoiesti cartile sau revistele preferate si pentru a-ti incarca bateriile, iata 3 idei numai bune de pus in practica:

1. Alege un colt al casei in care este liniste si te simti confortabil

Un loc linistit, care este ferit de trafic si de forfota casei este ideal pentru a te retrage si a citi cartile preferate. In plus, confortul este cuvantul in jurul caruia este bine sa graviteze intreaga amenajare a coltului de lectura. Instaleaza in camera un fotoliu comod, cu perne moi in care sa te cufunzi si adauga paturi groase care sa iti tina de cald in iernile friguroase.

Aceasta zona trebuie sa raspunda nevoilor tale – daca iti place sa bei o cafea fierbinte in timp ce rasfoiesti o revista sau citesti o carte de Amos Oz este bine sa ai langa fotoliu o masuta mica de cafea. De asemenea, un raft sau o mica zona de depozitare a cartilor este binevenita ca sa ai mereu la indemna scriitori preferati.

In acelasi timp o planta suculenta asezata pe masa sau o vaza cu flori te relaxeaza si aduce o nota de prospetime in coltul tau de citit. Este important sa ai in casa si spatii in care poti lua o pauza, care sa transmita liniste si sa invite la relaxare. Acestea pot fi spatii dedicate studiului, meditatiei sau activitatilor de recreere.

2. Alege corpuri de iluminat care creeaza o atmosfera calda

Daca zona aleasa de tine nu este pozitionata langa o fereastra si nu are suficienta lumina naturala, alege corpuri de iluminat care iti ofera posibilitatea de a regla intensitatea luminii pentru a crea un ambient placut. Totusi, un grad de luminozitate crescut este obligatoriu intr-un spatiu destinat cititului, mai ales iarna, cand soarele apune devreme.

In acelasi timp, daca vrei sa folosesti zona pentru relaxare sau meditatie, ai nevoie de semi-intuneric asa ca functia de reglare a luminozitatii poate face trecerea dintr-o zona a studiului intr-una a eliberarii de stres. Nimic nu este mai confortabil decat sa te cufunzi intr-un fotoliu moale (cu un otoman pe care sa iti odihnesti picioarele) cu o carte in fata, alaturi de aroma aburinda a unui ceai fierbinte.

In acelasi timp, aceasta zona poate servi si ca spatiu de meditatie, tot ce trebuie sa faci este sa inchizi ochii si sa iti golesti mintea de toate grijile de peste zi. Ai sanse mari sa atipesti, dar cel mai probabil te vei trezi odihnit si te vei felicita pentru aceasta oaza de liniste din propria casa.

3. Fii creativ si lasa o amprenta a personalitatii tale

Este important ca acest spatiu in care te retragi sa vorbeasca despre tine si despre pasiunile tale, asa ca poti pune cateva tablouri sau poze din vacante unde ai fost cu oamenii dragi. In acelasi timp, poate fi un spatiu al creativitatii, unde poti scrie in propriul jurnal asa ca inconjoara-te cu obiecte care te inspira. Daca muzica este cea care-ti stimuleaza latura creativa, instaleaza o boxa wireless intr-un colt si asculta melodiile preferate.

In acelasi timp, obiectele decorative sau cele de mobilier (pernele, perdelele, masuta sau fotoliul) trebuie sa fie alese de tine si sa iti faca placere sa le privesti. Pe langa utilitate, designul este un element-cheie in orice casa si in orice amenajare. In plus, ca sugestie cromatica, pastelurile sunt cea mai buna alegere. Astfel, cu ajutorul nuantelor blande vei crea o atmosfera placuta si primitoare.

Mediul casei tale iti pune la dispozitie crearea de spatii unice, care iti vor oferi posibilitatea sa te relaxezi si sa te bucuri de hobbyurile tale oricand doresti.

Sursa foto: Shutterstock

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea