Amenajarea casei

# utilizare in bucatarie #unt de arahide #utilizare unt de arahide

Untul de arahide: utilizari surprinzatoare in casa

Untul de arahide isi gaseste, de regula, locul in bucatarie. Insa deliciosul desert poate avea intrebuintari si in afara sferei culinare! Afla, in continuare, cateva dintre utilizarile surprinzatoare ale untului de arahide in jurul casei!

1 Indepartarea mirosului neplacut de peste

Pestele este foarte gustos si sanatos, insa are marele dezavantaj de a impregna recipientele in care ajunge cu mirosul sau specific, foarte persistent. Cu toate acestea, poti sa scapi rapid de urmele de peste din tigaie cu ajutorul untului de arahide. Nu trebuie decat sa iei o bucata sanatoasa din borcan si sa o adaugi in tigaie, pe foc. Odata topit, untul de arahide va absorbi mirosul neplacut de peste.

2 Curatarea pielii naturale si a vinilinului

Untul de arahide se va dovedi util si la curatarea pieselor de mobilier din vinilin si piele naturala (ai putea sa incerci, de altfel, si pe haine, spre exemplu!). Cu miscari circulare, freaca o bucata de unt de arahide de suprafata pieselor de mobilier pe care vrei sa le lustruiesti, dupa care sterge luciul cu o carpa curata. In urma procedurii, nu numai ca mobilierul din vinilin sau piele naturala va arata mai grozav, dar va si mirosi delicios, a unt de arahide.

3 Repararea CD-urilor si a DVD-urilor zgariate

Speri sa iti salvezi vechile CD-uri si DVD-uri? Daca problema se refera doar la mici zgarieturi, afla ca untul de arahide te va ajuta sa le indepartezi. Cu o bucatica mica de unt de arahide, sterge usor CD-urile si DVD-urile afectate, dupa care indeparteaza untul cu o carpa curata.

4 Dezlipirea gumei de pe covor

O adevarata problema o reprezinta guma de mestecat care poate ajunge sa se lipeasca de covoarele si carpetele din casa. Pentru a o indeparta de pe suprafata acestora, poti folosi cu incredere unt de arahide.

Incepe prin a dezlipi o cantitate cat mai mare de guma, urmand ca reziduurile ramase sa fie frecate cu o bucata de unt de arahide. In situatia in care raman cateva resturi de guma de mestecat, acestea ar trebui sa se dezlipeasca, daca freci zona afectata cu o carpa.

Metoda va fi eficienta si in cazul in care vrei sa dezlipesti guma lipita de par sau sa scapi de abtibildurile incapatanate (si lipiciul lor).

5 Lubrifiant pentru masina de tuns iarba

Untul de arahide poate fi si un excelent lubrifiant pentru masina de tuns iarba. Daca lamele acesteia sunt usor intepenite si ruginite, le poti face sa functioneze ca la inceput aplicand un strat de unt de arahide. Date fiind proprietatile sale, untul de arahide poate fi folosit ca lubrifiant si pentru a reda buna functionare a altor aparate, a balamalelor de la usi etc.

6 Capcana pentru soareci

In pofida cliseului vehiculat, soarecii nu se prea dau in vant dupa branzeturi. Prin urmare, daca vrei sa scapi de soareci fara a folosi pesticide, poti crea o capcana cu unt de arahide - un aliment care atrage rozatoarele.

7 Eliminarea lipiciului de pe maini

Fie ca te joci cu cei mici, fie ca tocmai ai lipit o vaza sparta din casa, lipiciul (de tipul Super Glue) se poate incapatana sa iti ramana pe maini mult si bine. Pentru a-l elimina in timp util, freaca-ti palmele cu unt de arahide pana cand simti ca lipiciul incepe sa cedeze. Spala-ti mainile, apoi, cu apa si sapun.

Sursa foto: chaoticcompendiums.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea