Amenajarea casei

#alegere vopsea #vopsea lavabila #vopsea

Tipuri de vopsea lavabila - sfaturile specialistului

Atunci cand vine vorba despre amenajarea locuintei, cea mai simpla si populara alegere este zugravirea interiorului sau exteriorului cu vopsea lavabila. Si pentru ca nu este importanta doar culoarea pe care o alegi, ci si tipul de vopsea lavabila pentru care optezi, iata mai jos cateva lucruri pe care trebuie sa le stii pentru a alege cea mai practica solutie pentru casa ta.

Vopsea lavabila: avantaje si dezavantaje

Atunci cand initiezi procesul de renovare a casei, trebuie sa fii bine informat. Asadar, in cazul in care ai ales sa colorezi peretii cu vopsea lavabila, este important sa stii ca primul pas este acela de a stabili daca vopseaua va fi folosita pentru interior sau exterior. Daca alegi vopsea lavabila de interior, vei avea nevoie de mai multe tipuri, in functie de incaperea pe care urmeaza s-o zugravesti (baie, bucatarie, dormitor).

De asemenea, trebuie sa iei in considerare anumite criterii in functie de care sa alegi tipul de vopsea lavabila:

  • gradul de protectie antibacteriana;
  • capacitatea de acoperire;
  • rezistenta la mucegai;
  • rezistenta la murdarie;
  • gradul de lavabilitate;

Vopseaua lavabila se aplica usor, are un timp de uscare foarte redus (aproximativ 3 ore), iar al doilea strat necesar poate fi aplicat la scurt timp dupa aceea. Totodata, ea are o rezistenta sporita la frecare si spalare umeda si o putere de acoperire mare.

Dezavantajul aplicarii unei vopsele lavabile este acela ca nu poate fi aplicata peste alte tipuri de vopseluri sau var. Asadar, peretele trebuie pregatit, curatat, netezit si dat cu amorsa.

Vopsea lavabila de interior

Dupa modul de utilizare, exista doua tipuri principale de vopsea lavabila: de interior si exterior.

Asa cum am mentionat, este important sa alegi vopseaua lavabila de interior in functie de incaperea pe care o amenajezi, deoarece exista portiuni care sunt predispuse la murdarie (bucatarie, hol) si umiditate (baie).

Exista 4 mari categorii in care poate fi inclusa vopseaua lavabila de interior:

  1. vopsea lavabila mata: este adesea folosita pentru plafonare si pereti interior si este ideala pentru tavane sau camere fara trefic foarte mare;
  2. vopseau lavabila satinata: este indicata pentru peretii foarte expusi la uzura, avand o rezistenta mai mare la curatare si spalare decat vopseaua mata;
  3. vopseau semi-lucioasa: este si ea foarte rezistenta la murdarire si patare. Foarte important inainte de aplicarea acestui tip de vopsea lavabila este sa te asiguri ca peretii nu prezinta imperfectiuni, deoarece vopseaua lavabila semi-lucioasa le poate scoate foarte usor in evidenta;
  4. vopseau lavabila lucioasa: este cea mai rezistenta la pete si uzura, fiind extrem de lavabila;

Vopsea lavabila de exterior

O vopsea lavabila de exterior are rezistenta sporita la inghet si dezghet, la radiatii ultraviolete, la curatare si mucegai, mult mai mare decat o vopsea lavabila de interior. Folosirea oricarui tip de vopsea lavabila de interior pe fatada casei nu este o alegere pe care ar trebui s-o iei in considerare. Pe de alta parte, o vopsea lavabila de exterior poate fi folosita cu succes in anumite incaperi din locuinta ta predispuse la uzura.

Acum ca ai toate informatiile necesare, poti face alegerea corecta pentru decorarea peretilor din interiorul si exteriorul locuintei tale!

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea