Amenajarea casei

#amenajare baie #modele cazi #baie #cada

Tipuri de cazi de baie

Cada de baie cea mai potrivita reprezinta o alegere care trebuie facuta cu grija. In primul rand, cada de baie reprezinta un punct central al acestui spatiu. In al doilea rand, ea este totodata una dintre cele mai folosite obiecte sanitare din baie. In al treilea rand, cada de baie odata cumparata va fi utilizata pe o perioada lunga de timp. In al patrulea rand, oricare ar fi alegerea, cada de baie este o investitie importanta. Exista multe tipuri de cazi de baie disponibile pe piata, din care sa alegi.
 
Iata ce trebuie sa stii despre tipuril de cazi de baie:
 

1 Cazi de baie in functie de stil: vechi versus contemporan
 

Cand trebuie sa renovezi sau sa amenajezi o baie dotata cu o cada, ai de ales intre varianta veche, clasica si varianta noua, moderna.
 

a) Cazile vechi
 

Cazile vechi sunt in general din class ="xirtireh" href="//www.acasa.ro/fonta" title="fonta">fonta sau din otel si sunt cazi incastrate. Persoanele care isi renoveaza baia dar nu doresc sa investeasca intr-o cada noua au posibilitatea de a o reconditiona pe cea veche. Reconditionarea se face personal, cu produse de curatat sau se poate apela la o firma specializata. Reconditionarea este posibila in urma unor operatii de slefuire, desprafuire, degresare si refacere cu un nou strat de smalt.
 

b) Cazile moderne
 

Cazile moderne, contemporane, variaza de la cele mai simple la produse complexe, unele fiind tehnologizate. Astfel, cazile moderne au diverse facilitati precum tetiere, iluminat subacvatic, computer cu telecomanda, radio, detector pentru nivelul apei, sistem de auto-curatare, pompe pentru caldura, hidromasaj sau aermasaj, robinet pneumatic pentru reglarea debitului etc.

Un rol deosebit de important il joaca esteticul in cazul cazilor moderne, acestea avand masti din materiale speciale, precum lemnul tratat, forme inedite precum hexagonul si diverse aplicatii si accesorii.
 

2 Cazile de baie in functie de culoare
 

Culoarea cazii trebuie sa se potriveasca oricarui design al baii si sa dea impresia de curatenie si spatiu. De aceea, culorile cazilor moderne sunt in general alb, crem si albastru. Este indicat sa utilizezi o culoare pentru gresie si faianta care sa scoata in evidenta cada si nu sa o estompeze, deoarece este o piesa importanta in orice baie.

Exista, de asemenea, masti special concepute, precum cele din lemn, de culoare wenge, care sa se armonizeze cu restul baii, intr-o culoare si dintr-un material inedit.
 

3 Cazi de baie in functie de material
 

a) Cazi din fibra de sticla sau acril
 

Baile moderne sunt modelate in diverse forme, care sa le faca cat mai atractive si sa indeplineasca si o functie estetica in baie, nu doar una practica. Astfel de cazi sunt realizate din fibre de sticla sau acril, materiale flexibile, care permit modelarea. Aceste cazi permit pastrarea temperaturii apei mai mult timp, au o greutate mai mica si pot fi manevrate cu usurinta.

Exista totusi si dezavantaje: suprafata de sticla se zgarie destul de usor si din acest motiv nici nu permite curatarea cu materiale abrazive.

In ceea ce priveste acrilul, acesta este un material sintetic cu o suprafata foarte dura. Acrilul confera cazilor un nivel sporit de confort. De asemenea, acest material se intretine usor timp indelungat, in conditiile in care se respecta instructiunile de instalare si utilizare. Acrilul sanitar (acril antibacterian) prezinta o suprafata neteda, fara porozitate, ceea ce impiedica acumularea impuritatilor si previne aparitia bacteriilor si mucegaiului. Cazile din acril, insa, trebuie sa fie curatate cu o carpa moale sau cu un material neabraziv. Un al doilea dezavantaj al acrilului este faptul ca poate fi deformat usor.
 

b) Cazi din fonta sau otel
 

Cazile vechi, clasice, sunt fin fonta sau din otel, acoperit cu un strat fin de email. Exista insa si cazi moderne fabricate din fonta. Principalul dezavantaj al acestor cazi il reprezinta faptul ca stratul de email de deasupra se zgarie usor si, in timp, isi pierde complet stralucirea. Un alt dezavantaj al bailor din fonta si a celor din otel il constituie faptul ca sunt piese deosebit de grele si, prin urmare, dificil de manevrat. Cel de-al treilea dezavantaj consta in temperatura. Fiind vorba despre o cada metalica, peretii acesteia se incalzesc mai greu.

Cu toate acestea, exista persoane care apreciaza durabilitatea acestor cazi si faptul ca au un aspect impunator, care inspira rezistenta.
 

4 Cazi de baie in functie de forma si dispunere
 

a) Cazi dreptunghiulare (cazi drepte)
 

Cazile dreptunghiulare sunt cazile cu forma cea mai comuna. Acestea pot fi fabricate din diverse materiale, de la clasicul acril la materiale complexe precum imbinari de sticla transparenta si vulcanic limestone. De asemenea, cazile dreptunghiulare pot fi incastrate, ingropate sau stative (independente, deasupra gresiei, fara masca), iar unele au diverse facilitati precum functia de hidromasaj.

Cada dreptunghiulara este folosita in orice tip de baie, fiind un model clasic.
 

b) Cazi semirotunde pe colt
 

Cazile semirotunde pe colt sunt proiectate pentru a utiliza la maxim un colt al baii. Astfel de cazi sunt de diverse dimensiuni, unele dintre ele putand fi folosite inclusiv in baile mici, de apartament.

Cazile semirotunde pe colt pot fi ingropate, incastrate, cu masca frontala sau stative si pot fi dotate cu diverse functii.
 

c) Cazi de baie asimetrice
 

Cazile de baie asimetrice sunt asemanatoare cu cele pe colt insa, spre deosebire de acestea, cazile asimetrice nu sunt neaparat fixate intr-un colt al baii. Unele sunt pur si simplu asezate pe un perete al baii sau sunt ingropate in podea.
 

d) Cazi rotunde si ovale
 

Cazile rotunde sunt produse de lux, pentru bai in care se investesc sume mari. Acestea cazi pot fi ingropate sau incastrate in masti speciale si sunt dotate cu numeroase functii, de la sistem de curatare si dezinfectie la spoturi subacvatice.

Cazile ovale au un look modern si sunt de mai multe tipuri, in functie de nevoile beneficiarului: cazi ingropate, cazi ovale cu picioare metalice sau de lemn, cazi ovale stative etc.
 

e) Cazi retro
 

Cazile retro sunt destinate spatiilor somptuoase, cu design de epoca, unde detaliile artistice primeaza. Astfel de cazi pot avea picioare din bronz sau lemn, cu suprafata exterioara alba, crem, auriu, cu posibile aplicatii speciale, cu motive florale etc.
 

f) Cazi de baie stative
 

Cazile stative sunt unele dintre cele mai moderne si mai stilate bai, potrivindu-se in special in designul minimal. Aceste piese sunt independente, nu sunt nici ingropate in podea, nici acoperite de o masca, stand independente, deasupra gresiei. Materialele din care sunt fabricate sunt si ele unele speciale, precum rasina minerala.
 

g) Cazi de baie cu forme speciale
 

Cazile de baie cu forme speciale reprezinta o varianta pentru o amenajare moderna , in care designul este deosebit de important. Formele acestora sunt foarte diferite, de la cada hexagonala la cada sub forma de sezlong. Afla mai multe din articolul Cea mai ciudata cada de baie.
 

5 Alte cazi de baie
 

Pe langa acele cazi de baie clasice, pentru imbaiere si relaxare, exista si cazi de baie pentru uz medical. Acestea sunt specifice persoanelor cu dezabilitati si dispun de o usa pentru a facilita accesul.

Cadita de dus este varianta redusa a unei cazi obisnuite si reprezinta o optiune pentru pardoseala folosita intr-o cabina de dus. Suprafata acesteia este usor inclinata, pentru ca apa sa se indrepte spre scurgere. De asemenea, suprafata trebuie sa fie antiderapanta, pentru a evita alunecarea. Caditele de dus sunt fabricate in general dintr-un plastic foarte rezistent sau din plexiglas.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea